Sport tijdens zwangerschap
Als je een sport al langere tijd beoefent, dan kun je die nog wel blijven doen tijdens je zwangerschap, zolang je maar op je eigen lichaam blijft letten.
Je lichaam ondergaat veel veranderingen en nu vraag je je misschien af of het nog mogelijk is om te sporten tijdens de zwangerschap.
Sporten en zwangerschap
Sporten tijdens de zwangerschap is sowieso erg gezond, mits het niet te veel risico’s oplevert. Als je al een sport beoefent kun je die tot op een zeker niveau gewoon vol blijven houden. Ga niet sporten als je niet aan die sport gewend bent. Begin geen nieuwe sport. Je hartslag kan dan te hoog worden en dat is niet goed voor de baby. Daarnaast kun je ook oververhit raken en dat is voornamelijk in de eerste twee maanden niet goed voor je zwangerschap. Bij twijfel over een sport, kun je altijd nog je verloskundige of huisarts om raad vragen.
Ongeschikte sporten tijdens de zwangerschap
Parachutespringen, marathon lopen, duiken, body pump, skiën en kitesurfen zijn sporten die worden afgeraden tijdens je zwangerschap, omdat deze teveel risico’s met zich meebrengen.
Ervaren sporters
Als je een sport al langere tijd beoefent, dan kun je die nog wel blijven doen tijdens je zwangerschap, zolang je maar op je eigen lichaam blijft letten. Met sommige sporten moet je helaas stoppen zodra je een buikje krijgt, want dan heb je de kans dat je een por of stoot in je buik krijgt.
Geschikte sporten tijdens de zwangerschap
Er zijn ook zeker sporten waar je wel mee mag beginnen of mag blijven doen wanneer je zwanger bent. Sporten die tijdens de zwangerschap geschikt zijn: aquarobics, zwemmen, wandelen, golfen, bowlen en langlaufen. De volgende sporten moet je niet al te fanatiek doen, maar mag je wel blijven doen: Squash, zumba, volleybal, tennis en badminton. Fitness mag je ook blijven doen en er is zelfs zwangerschapsfitness.
Tips voor sporten tijdens de zwangerschap
Het is belangrijk dat je tijdens het sporten wel goed blijft drinken, minstens een liter, want wanneer je zwanger bent heb je sowieso meer vocht nodig. Word je duizelig, misselijk of kortademig, dan is het zeer aan te raden om een stapje terug te nemen in het sporten. Doe een goede warming up en cooling down voor en na het sporten, dit voorkomt spierpijn of dat je je spieren verrekt. Daarnaast verhoog je hier je hartslag al wat mee, waardoor het makkelijker is om het ritme binnen het sporten op te pakken en het langer vol te houden. Denk aan de kleding die je draagt tijdens het sporten. Het is handig om laagjeskleren aan te doen, zodat wanneer je het warmer krijgt, je een laagje uit kunt doen.
Tijdens het sporten moet je op je ademhaling blijven letten. Je moet nog met je medesporters kunnen praten, zonder te zuchten of te hijgen, kun je dat niet, dan train je te zwaar.
Let op je voeding. Omdat je gaat sporten heb je wel extra koolhydraten nodig, want die verbruik je tijdens het sporten, anders kun je een te laag bloedsuikergehalte krijgen.
Geniet verder gewoon van het in beweging zijn! Dat is goed voor jou en je zwangerschap en het vermindert de kans op complicaties, waardoor je onder andere minder kans hebt op zwangerschapsdiabetes.Bij twijfel kun je altijd je verloskundige of huisarts even raadplegen.
Deze pagina is geschreven door mama Anne Dibets
Sport jij tijdens de zwangerschap? Reageer ook!
Memyselfandi
Ik heb tijdens mijn zwangerschap (en nu nog steeds) Mom in Balance gedaan. Echt een aanrader! Lekker buiten sporten met goede begeleiding en gezellige sportieve andere Mom's.