Echo’s tijdens de zwangerschap
In Nederland krijg je tijdens je zwangerschap meerdere echo’s aangeboden. Sommige echo’s worden door de zorgverzekering vergoed.
De eerste echo van je zwangerschap: de termijnecho
Rond de 10 weken zwangerschap wordt meestal de eerste echo gedaan, namelijk de termijnecho. Bij deze echo wordt gekeken hoe ver de zwangerschap gevorderd is en wat de uitgerekende datum is. Ook wordt er dan gekeken of het gaat om een eenlingszwangerschap of een meerlingzwangerschap.Combinatietest
Wanneer een vrouw tussen de 11 en 14 weken zwanger is kan zij ervoor kiezen om een combinatietest te laten doen om het risico op het Downsyndroom te laten bepalen. Bij deze test wordt onder andere ook de nekplooi van het kindje in de baarmoeder gemeten. Deze nekplooimeting gebeurt ook door middel van een echo. De combinatietest wordt meestal niet vergoed door de verzekering, behalve als deze test op medische indicatie wordt gedaan of wanneer de zwangere vrouw 36 jaar of ouder is.
Geslachtsbepaling
Vanaf ongeveer 17 weken zwangerschap kun je ervoor kiezen om een echo te laten maken waarbij het geslacht van het kindje wordt vastgesteld. Soms wordt een geslachtsbepaling al eerder gedaan, maar de betrouwbaarheid van de uitslag is dan nog niet zo groot als wanneer de vrouw iets verder gevorderd is in haar zwangerschap.
Structureel Echoscopisch Onderzoek
Het structureel echoscopisch onderzoek, oftewel de 20-weken echo wordt gedaan wanneer de vrouw tussen de 18 en 22 weken zwanger is. Tijdens deze echo wordt er gekeken naar zichtbare lichamelijke afwijkingen van het kindje. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken of het kindje een open ruggetje of open schedel heeft. Ook worden de organen van het kindje bekeken, onder andere de niertjes, het hartje, de hersenen en het maagje. Tijdens de 20-weken echo kan de echoscopist veel zien van het lichaam van het kindje, maar ook wanneer alles er goed uitziet tijdens deze echo geeft dat geen garantie op een gezond kind. Sommige afwijkingen zijn simpelweg niet tijdens een echo te zien, maar zullen pas zichtbaar of merkbaar zijn na de geboorte van het kindje.
Pretecho
Wanneer een vrouw zwanger is en ze wil graag een 3D/4D pret-echo laten maken, wordt er aangeraden dit te laten doen tussen ongeveer 24 en 30 weken zwangerschap. Op dat moment is het kindje al aardig gegroeid en kunnen er mooie beelden van bijvoorbeeld het gezichtje van het kindje getoond worden. Een pretecho is er voor het plezier van de ouder(s) en wordt niet vergoed door de zorgverzekering. Tijdens een “normale” echo zie je het kindje in 2D in het zwart-wit, tijdens een pretecho kun je het kindje in 3D zien, en met bewegende beelden in 4D. Een pretecho is geen medische echo, maar mocht de echoscopist toch het vermoeden hebben een medische afwijking te zien op de echo, dan wordt er contact opgenomen met de verloskundige of gynaecoloog van de zwangere vrouw om te bepalen wat er verder gaat gebeuren. Vaak wordt er dan een medische echo gedaan, zodat er kan worden uitgezocht of er iets met het kindje aan de hand is.
Liggingsecho
Rond de 36 weken wordt er vaak nog een liggingsecho gedaan. Tijdens deze echo wordt gekeken hoe het kindje in de baarmoeder ligt, en of het eventueel nog nodig is om het kindje te draaien. Ook wordt de grootte van het kindje bepaald en wordt er gekeken of er voldoende vruchtwater in de baarmoeder aanwezig is.
Meer echo’s
Soms is het vanwege de medische toestand van de zwangere vrouw nodig om vaker echo’s te maken tijdens de zwangerschap. Wanneer en hoe vaak er echo’s worden gemaakt verschilt dus per vrouw.
Hoeveel echo`s heb jij gehad tijdens je zwangerschap? Reageer ook!