Foliumzuur en zwangerschap: hoe zit dat precies?
De belangrijkste vitamine voor vrouwen die zwanger willen worden/zijn
Een gezonde zwangerschap begint al voordat je zwanger bent. Foliumzuur is een belangrijke vitamine die een cruciale rol speelt bij de ontwikkeling van de foetus en het voorkomen van aangeboren afwijkingen. Uit onderzoek van kenniscentrum Moeders van Morgen blijkt dat één op de drie vrouwen foliumzuur niet goed slikt. Hoe moet dit wel? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over foliumzuur en zwangerschap.
Wat is foliumzuur?
Foliumzuur, ook wel bekend als vitamine B9, is een wateroplosbare vitamine die van nature voorkomt in bepaalde voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, bonen en citrusvruchten. Foliumzuur is belangrijk voor het aanmaken van nieuwe cellen en speelt een rol bij de vorming van DNA en RNA. Omdat we zelf geen foliumzuur kunnen aanmaken, is het belangrijk dat we voldoende van de vitamine binnenkrijgen.
Waarom is foliumzuur belangrijk tijdens de zwangerschap?
Foliumzuur slikken voor én tijdens de zwangerschap is belangrijk voor het voorkomen van geboorteafwijkingen. Daarnaast heeft het ook voordelen voor de moeder.
Foliumzuur en het voorkomen van geboorteafwijkingen
Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van geboorteafwijkingen. Met name bij de vorming van de neurale buis van de foetus, die zich ontwikkelt tot de hersenen en het ruggenmerg, is foliumzuur essentieel. Als de neurale buis niet goed sluit, kan dit leiden tot ernstige afwijkingen, zoals een open ruggetje.
Daarnaast kan foliumzuur helpen bij het voorkomen van aangeboren hartafwijkingen en een laag geboortegewicht. Ook kan het risico op vroeggeboorte worden verlaagd door het gebruik van foliumzuur.
Voordelen van foliumzuur voor de moeder
Foliumzuur heeft niet alleen voordelen voor de ontwikkeling van de foetus, maar ook voor de gezondheid van de moeder zelf. Zo kan foliumzuur helpen bij het verlagen van het risico op pre-eclampsie, een ernstige zwangerschapscomplicatie die gepaard gaat met hoge bloeddruk en eiwitverlies via de urine.
Daarnaast kan het innemen van foliumzuur voor de zwangerschap helpen bij het voorkomen van bloedarmoede en bijdragen aan een gezonde werking van het zenuwstelsel.
Hoeveel foliumzuur heb je nodig tijdens de zwangerschap?
Het is belangrijk om voldoende foliumzuur binnen te krijgen voordat je zwanger bent en in de eerste weken van de zwangerschap. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) foliumzuur voor vrouwen die zwanger willen worden en zwangere vrouwen is 400 microgram per dag. Het kan echter nodig zijn om een hogere dosering te nemen, afhankelijk van je persoonlijke situatie. Overleg daarom altijd met je huisarts of verloskundige.
In de video hieronder vertelt Dion je over foliumzuur.
Tekst gaat verder onder de video
Waar zit foliumzuur in?
Foliumzuur is van nature aanwezig in veel voedingsmiddelen, maar het is lastig om voldoende foliumzuur binnen te krijgen via alleen voeding. Daarom wordt aangeraden om dit aan te vullen met supplementen.
Natuurlijke bronnen van foliumzuur
Foliumzuur komt voor in verschillende natuurlijke voedingsmiddelen. Groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en broccoli zijn uitstekende bronnen van foliumzuur. Andere groenten zoals asperges, spruitjes en bieten bevatten ook een goede hoeveelheid van de vitamine. Naast groenten zijn er ook veel fruitsoorten die rijk zijn aan foliumzuur, zoals citrusvruchten, bananen en bessen. Bonen en peulvruchten, zoals linzen en kikkererwten, zijn ook goede bronnen van foliumzuur. Verder zijn er ook granen en ontbijtgranen die verrijkt zijn met foliumzuur.
Uitgebalanceerd dieet tijdens de zwangerschap
Een uitgebalanceerd dieet tijdens de zwangerschap is belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen om de groei en ontwikkeling van de baby te ondersteunen, en om de gezondheid van de moeder te behouden. Het dieet moet rijk zijn aan volkoren granen, groenten, fruit, magere eiwitten, zuivelproducten en gezonde vetten.
Een gevarieerd dieet helpt om de inname van foliumzuur te verhogen. Andere belangrijke voedingsstoffen zijn onder meer: calcium, ijzer, jodium en omega-3 vetzuren.
Ook wordt het aanbevolen om tijdens de zwangerschap dagelijks minstens 2 liter vocht te drinken, bij voorkeur water.
Lees ook: zwanger worden, wat moet je eten?
Aanvulling foliumzuur met supplementen
Het kan lastig zijn om voldoende foliumzuur binnen te krijgen via alleen de voeding, daarom wordt er vaak aanvulling geadviseerd met behulp van supplementen. Het is belangrijk om het advies van de verloskundige of arts op te volgen bij het kiezen van de juiste supplementen en de dosering. Door zowel voedingsmiddelen die rijk zijn aan foliumzuur te eten als aanvulling te nemen met supplementen, kan de kans op aangeboren afwijkingen worden verkleind.
Bij een verhoogd risico op een tekort aan foliumzuur, zoals bijvoorbeeld bij diabetes of epilepsie, kan een hogere dosering worden voorgeschreven.
Naast foliumzuur kunnen ook andere supplementen zoals ijzer, calcium en vitamine D nuttig zijn om het lichaam te ondersteunen bij de ontwikkeling van de foetus.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Wanneer moet je beginnen met het nemen van foliumzuur?
Het belang van foliumzuur mag duidelijk zijn. Wanneer is het beste moment om te beginnen met slikken?
Het ideale moment om te beginnen met foliumzuur
Het ideale moment om te beginnen met het nemen van foliumzuur is vier weken voor de zwangerschap. Op deze manier wordt het foliumzuur gehalte in het lichaam verhoogd, wat bijdraagt aan een gezonde ontwikkeling van de foetus.
Foliumzuurinname en conceptie
Als er geen supplementen en vitamines zijn gebruikt voorafgaand aan de zwangerschap, is het advies om direct te beginnen met het nemen van foliumzuur nadat de zwangerschap is vastgesteld. Het is namelijk belangrijk dat er tijdens de eerste weken van de zwangerschap voldoende foliumzuur beschikbaar is voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de hersenen van de foetus.
Risico's van overmatige foliumzuurinname
Hoewel foliumzuur essentieel is voor een gezonde zwangerschap, is overmatige inname ook niet zonder risico's.
Mogelijke bijwerkingen van overmatige foliumzuurinname
Een teveel aan foliumzuur kan leiden tot mogelijke bijwerkingen, zoals: misselijkheid, buikpijn en diarree. Bovendien kan het innemen van hoge doses foliumzuur een tekort aan vitamine B12 maskeren, wat kan leiden tot neurologische problemen.
Maximale dagelijkse inname foliumzuur tijdens de zwangerschap
Daarom wordt aanbevolen om de dagelijkse inname van foliumzuur tijdens de zwangerschap te beperken tot 600 microgram.
Raadpleeg een arts
Het is altijd belangrijk om een zorgverlener te raadplegen voordat je begint met foliumzuursupplementen om te bepalen wat de juiste dosering is voor jouw specifieke situatie.