
Diabetes en zwangerschap
Sommige vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap zwangerschapsdiabetes. Deze vrouwen hadden eerder geen diabetes. Ook zijn er vrouwen die diabetes hebben
Sommige vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap zwangerschapsdiabetes. Deze vrouwen hadden deze ziekte eerder nog niet. Ook zijn er vrouwen die al diabetes hebben en zwanger raken. Gelukkig kunnen vrouwen met diabetes ook gewoon gezonde kinderen krijgen. De aandoening kan echter wel invloed hebben op de zwangerschap en/of ongeboren baby.
Soorten diabetes
Er zijn verschillende soorten diabetes:
- Diabetes Mellitus 1
- Diabetes Mellitus 2
- Zwangerschapdiabetes
Diabetes Mellitus 1
Deze vorm komt voor, vóór je vijftigste. De klachten ontstaan erg snel. Er is hierbij een groot tekort een insuline.
Diabetes Mellitus 2
Hier is er minder tekort aan insuline dan bij type 1. Dit komt voor bij ouderen en vaak bij jonge mensen met overgewicht. Je merkt niet gelijk klachten, deze komen geleidelijk. Je zal eerst merken dat je momenten hebt met verhoogde bloedglucosewaarden. Nu zijn dat nog momenten maar later zal dat over het geheel verhoogd zijn.
Bloedglucose
Een goede bloedsuikerwaarde is het allerbelangrijkste. Niet alleen tijdens je zwangerschap, maar ook om zwanger te worden. Dit betekent een gemiddelde bloedglucosewaarde onder de 7 over de afgelopen 6 tot 8 weken. De meest voorkomende bloedglucose wordt HbA1c genoemd. In de eerste 3 maanden van je zwangerschap is een goede bloedglucose belangrijk. In die periode worden de organen van het kind gevormd. Als de bloedglucosewaarde te hoog is kan dit leiden tot een te snelle of juist te langzame groei van het kind, afwijkingen of zelfs een miskraam. Het is dus erg belangrijk om een zwangerschap goed te plannen, bijvoorbeeld samen met je internist.
Zwangerschapdiabetes
De naam zegt het al: zwangerschapsdiabetes ontstaat tijdens de zwangerschap. Meestal ontstaat dit tussen je 24e en 28e week. Net als bij type 2, is bij zwangerschapsdiabetes ook de insuline gestegen. Je merkt er eigenlijk niets of weinig van, omdat het zo kort is om klachten te ondervinden. Het is hier ook niet dat je bloedglucosewaarde constant verhoogd is, maar het heeft pieken. Let wel op je bloedglucosewaarde, houd deze zo normaal mogelijk met het oog op de ontwikkeling van het ongeboren kind.
Wanneer kom je sneller in aanraking met zwangerschapsdiabetes?
- Vrouwen van boven de 35 jaar oud hebben een verhoogde kans
- Ook als je eerder bent bevallen van een zware baby(zwaarder dan 4 kilo) dan zit je in de risicofactor.
- Als je zelf overwicht hebt, is de kans groter dat je zwangerschapsdiabetes krijgt.
- Erfelijkheid: als een familielid van de eerste graad diabetes type 2 heeft, kan je tijdens de zwangerschap, zwangerschapsdiabetes oplopen.
Wat zijn de symptomen?
- Veel dorst hebben
- Zonder reden spiermassa of gewicht verliezen
- Vaak moeten plassen
- Je erg moe voelen
- Veel honger hebben
Heb jij ervaring met (zwangerschaps)diabetes? Reageer hier!
evelien28
Zelf 1 jaar diabetes type 1 en nu 24 weken zwanger van ons eerste kindje! Helaas ook Coeliakié erbij wat het allemaal nog iets lastiger maakt! Ik test mijn glucose 10x op een dag en prik ongeveer 5x insuline en 1x lange insuline. Mijn HBa1C is 5,8!! Sta streng onder controle nu ik zwanger ben, maar daardoor zie ik mijn kindje wel elke 2 weken op de echo!! En hij doet het super!