Snap

Zwanger worden: wat moet je eten?

Tips om gezond te eten wanneer je graag zwanger wil worden!

Als je graag zwanger wil worden, kan het helpen om je voeding aan te passen. Als je aan het lijnen bent, kun je daar het beste mee stoppen. Wanneer je niet genoeg voedingsstoffen binnen krijgt, neemt je lichaam automatisch de meeste stoffen op en dat betekent dat je kindje er de meeste problemen door ondervindt. Hieronder enkele tips om gezond te eten wanneer je jouw kinderwens in vervulling wil laten gaan!

Gezond eten om zwanger te worden

Wanneer je zwanger wil worden, is het extra belangrijk om gezonde voeding te eten. Het belangrijkste is om te zorgen dat je de dagelijkse voedingsstoffen binnenkrijgt. Wanneer je tekorten hebt, zal niet alleen je eigen lichaam, maar ook je toekomstige baby daar het meeste last van hebben. Je moet dagelijks koolhydraten eten, zoals volkorenbrood en bonen. Dit geeft je namelijk energie en dat heb je juist nodig. Proteïne zijn ook belangrijk, het houdt je bloedsuikerspiegel op pijl, bouwt cellen en maakt hormonen aan. Eieren, vis en noten zijn hier voorbeelden van. 

Zuivel is ook noodzakelijk, net als dat melk het oestrogeengehalte en de kans op bevruchting verhoogt. Volle melk en ijs blijkt bijvoorbeeld beter te zijn dan magere melk en ijs. 

Vitamines

Om gezond te leven en sneller zwanger te raken, moet je extra goed op je vitamines letten. Om te voorkomen dat je kindje een open ruggetje krijgt, is het belangrijk dat je foliumzuur slikt vanaf het moment dat je zwanger wilt worden, tot 8 weken na de bevruchting. Extra vitamine B (10 microgram) is ook goed om in te nemen. Dat zorgt er namelijk voor dat jij én je kindje sterke botten krijgen. 

Eten en drinken met mate

Cafeïne - koffie en cola - heeft een negatief effect op de vruchtbaarheid en de foetus. Twee tot drie koppen per dag zijn eigenlijk al veel, de kans op miskramen wordt hierdoor verhoogd. Tenslotte is te veel vitamine A niet gezond - onder andere leverworst. Dit is terug te vinden in dierlijke producten. Er wordt daarom aangeraden om de maximumgrens van 3000 microgram niet te overschrijden. 

Het is ook belangrijk om groene groenten met bladeren te eten. Als je vegetariër bent dan moet je vooral niet te veel producten met soja eten. 

Probeer jij om zwanger te worden ook rekening te houden met je eten? Waar let jij allemaal op?