Snap
  • gezondheid
  • voeding
  • zwangerworden

Zwanger worden? Dit is de beste voeding

Alle ins en outs over de beste voeding om zwanger te raken

Uit onderzoek is gebleken dat wat je eet effect heeft op alles in je lichaam: op je bloed, je cellen én je hormonen. Als je zwanger wilt worden kan je veel baat hebben bij de juiste voeding. Goed om te weten als je een kinderwens hebt. Lees hieronder alle tips over voeding om zwanger te raken.

Gezonde voeding en zwanger worden

De juiste voeding kan ervoor zorgen dat je vruchtbaarheid wordt verhoogd, omdat je hormonen zoals progesteron en oestrogeen ermee in balans komen. Het beste is hier al zo vroeg mogelijk mee te beginnen, zodat je lichaam optimaal gezond is wanneer je zwanger raakt. Je nieuwe dieet heeft namelijk zo'n 3 maanden tot een jaar nodig heeft om in je systeem te raken. Ben je al bezig om zwanger te raken, dan is dat natuurlijk geen probleem. Het is nooit te laat om je gezondheid op peil te krijgen.

Wil je zwanger raken, dan is het zeker verstandig als ook de man kritisch kijkt naar zijn eetpatroon en zijn voeding aanpast. Een gezond dieet heeft namelijk ook een positief effect op zijn vruchtbaarheid.

Slechte voeding wanneer je zwanger wil raken

De volgende producten kun je beter laten staan als je zwanger wilt worden:

  • Alcohol: Af en toe een glas wijn of een biertje, zal het zwanger raken niet echt beïnvloeden. Wel moet je uitkijken dat je geen alcohol meer drinkt wanneer je zwanger bent geworden. Alcohol kan de foetus schade toebrengen. De periode tussen de ovulatie en de menstruatie kun je beter niet meer drinken. Wel kun je zorgeloos een wijntje nemen gedurende (het begin van) je menstruatie periode. Heb je een onregelmatige cyclus (waardoor je moeilijker kunt achterhalen wanneer jouw ovulatie plaats vindt) of wanneer het langer duurt om zwanger te raken, kies dan voor de veilige weg en laat alcohol gewoon helemaal staan. Wetenschappelijk is niet aangetoond dat alcohol effect heeft op de vruchtbaarheid, echter een verband is wel ontdekt tussen gebruik van alcohol en de snelheid waarop je zwanger raakt.
  • Cafeïne: Het is gebleken dat een beperkte hoeveelheid cafeïne niet bepaald of je wel of niet zwanger raakt. Duurt het zwanger worden langer, of onderga je een IVF-behandeling, dan is het wel verstandig om geen cafeïne te gebruiken. Cafeïne heeft de neiging om de bloedvaten samen te knijpen, waardoor ook het bloed langzamer vloeit naar de baarmoeder. Mogelijk heeft een eitje hierdoor mee moeite zich vast te hechten aan de baarmoeder. In een keer stoppen met cafeïne kan gepaard gaan met hoofdpijn. Verstandiger is dan om het langzaam af te bouwen. Zo kan je lichaam langzaam wennen aan minder cafeïne.
  • Voedsel met risico op de Listeria bacterie: Listeria is een schadelijke bacterie die in kant-en-klaar maaltijden, franse kazen en ongepasteuriseerde zuivelproducten kan zitten. Zwangeren hebben tot 20 keer meer kans om ziek te worden na het eten van voedsel met de Listeria bacterie, dan andere gezonden mensen. Wil je zwanger worden dan moet je ook oppassen met deze bacterie. Het kan een vroege miskraam tot gevolgen hebben, waarschijnlijk nog voordat je zelf door hebt dat je zwanger was. Om de Listeria bacterie te doden, warm je risico-voedsel op tot hoge temperaturen in de magnetron. Zet ook je koelkast op een lagere stand. Gooi voedsel dat al meer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest altijd weg. Wat je sowieso niet moet eten: rauwe sushi, gerookte vis, zachte kazen gemaakt van rauwe (ongepasteuriseerde) melk, en andere ongepasteuriseerde melk producten.

Goede voeding om zwanger te raken

De volgende producten zijn goed en gezond voor je als je probeert om zwanger te worden:

  • Koolhydraten: Koolhydraten zitten in bijvoorbeeld witbrood, pasta, witte rijst. Koolhydraten zullen niet direct het zwanger worden beïnvloeden, maar hebben wel effect op je lichaam. Daarnaast zitten er in bepaalde koolhydraten verschillende elementen die de vruchtbaarheid kunnen verhogen, zoals antioxidanten, vitamine B en ijzer. Wil je zwanger worden, vul je voeding dan zoveel mogelijk met voedingsrijke vezels, zoals granen. Een goede hoeveelheid aan granen is ongeveer een kom bij het ontbijt, enkele meergranen boterhammen tussen de middag en meergranen pasta in de avond. Heb je PCOS (een veel voorkomende reden van onvruchtbaarheid bij vrouwen) let dan extra op een goede, vezelrijke voeding. PCOS is een hormonale disbalans, welke erger kan worden wanneer het insulinegehalte in je bloedsomloop beweegt. De grootste daders achter pieken in het insulineniveau zijn bepaalde koolhydraten. Vrouwen met PCOS die te veel van dit soort koolhydraten eten, krijgen meer insuline in hun bloed, wat weer effect heeft op de eierstokken. Dit kan leiden tot onregelmatige ovulaties.
  • Groente en fruit: Fruit en groente leveren je alle benodigde vitaminen en mineralen die je nodig hebt. Ook geven ze je bepaalde belangrijke voedingsstoffen zoals antioxidanten. Radicalen en moleculen die je lichaam binnendringen, door bijvoorbeeld zonlicht, kunnen schade aanrichten aan de eitjes en het sperma. De goede voeding kan deze sporen tegengaan. Eet veel fruit en (groene) groente, zo ongeveer 2 schaaltjes fruit en 3 schaaltjes groente per dag.
  • Vis: Je lichaam heeft omega-3- veten nodig voor optimale vruchtbaarheid. En vis is de beste bron. Ben je vegetariër, of hou je gewoonweg niet van vis, dan zijn er voldoende supplementen te vinden bij de drogist.
  • IJzer: Vul je ijzerreserves aan voordat je zwanger raakt, vooral wanneer je ongesteldheidsperiode zwaar is. Het verlies van bloed iedere maand is een constante lek van je ijzergehalte. Het is verstandig om voorafgaand aan een zwangerschap je ijzergehalte op peil te krijgen, daar de foetus diverse mineralen van jou af zal nemen voor de groei. Een gebrek aan ijzer kan voor een zwangeren een risico inhouden van bloedarmoede, wat ongeveer 27% van de nieuwe moeders krijgt. Het verlaagt je rode bloedcellen en geeft je een laag energie niveau. Eet je weinig vlees of ben je vegetariër, dan zijn er multivitaminen met ijzer bij de drogist verkrijgbaar. Eventueel kun je met een bloedtest achterhalen hoe het is gesteld met je ijzergehalte.

Proteïne en zwanger worden

Er is onderzoek gedaan naar het verband tussen een proteïnerijke voeding en zwanger raken. Een hoog proteïne verbruik zou een lagere vruchtbaarheid betekenen. Dit is nog lang niet bewezen, maar toch is het verstandig om geen voedingsgroepen uit je eetpatroon te halen, of juist van een bepaalde groep heel veel tot je te nemen.

Foliumzuur, vitaminen en zwanger worden

Alle voedingsstoffen die je nodig hebt uit voedsel halen is best lastig. Verstandig is daarom om prenatale vitamine te gebruiken. Hierin zit natuurlijk ook de benodigde foliumzuur verwerkt, welke een goede ontwikkeling van de foetus stimuleert.

Voeding van de man en zwanger worden

Willen jullie graag een kindje, dan is het zeker verstandig als de man ook kritisch kijkt naar zijn eetpatroon. Het is aan te raden om als potentiële papa minimaal drie maanden voor de zwangerschap dagelijks een multivitamine in te nemen met zink en selenium. Deze stoffen zijn namelijk bevorderlijk voor de ontwikkeling van het sperma.

Houd jij rekening met je voeding om zwanger te raken? Reageer ook!

Leestip: Afgekeurd en toch een huis vol

Ezzie1979's avatar
10 jaar geleden

Een goede voeding vond en vind ik zeer zeker belangrijk tijdens en ook voor mijn zwangerschap. Echter, stuurt de natuur je ook een beetje merkte ik aan mijn lichaam. Op een gegeven moment heb ik periodes gehad dat ik hartige taarten stond te maken met veel spinazie. Of de netjes met mandarijnen waren niet aan te slepen. Haha. Laten we het maar niet hebben over de tomaten. ;-)

's avatar
11 jaar geleden

Boekentip: 'Innesteling' van Rika Lukac http://issuu.com/moxja/docs/innesteling_zwanger_worden_en_blijven

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.