Snap
  • zwangerschap
  • gezondheid
  • baby
  • zwanger
  • vitaminea

Vitamine A tijdens zwangerschap

Kan vitamine A tijdens de zwangerschap kwaad?

Nu je zwanger bent zal je rekening moeten houden met wat je binnen krijgt aan voedingsstoffen. Wat je misschien niet weet, is dat je erg moet opletten met de hoeveelheid vitamine A die je binnen krijgt. Te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Hieronder lees je er meer over.

Vitamine A voor je gezondheid

Gezonde voeding tijdens je zwangerschap zorgt ervoor dat je het belangrijkste aan vitamines binnen krijgt. Vitamine A, ook wel retinol genoemd, is een stof die je dagelijks nodig hebt. Het zorgt voor een goede weerstand en voor een goede groei van je kindje. Toch moet je als zwangere vrouw oppassen met de hoeveelheid die je binnenkrijgt, want een te grote hoeveelheid vitamine A kan zorgen voor geboorte afwijkingen bij jouw kindje.

Welke producten bevatten vitamine A?

Vitamine A zit voornamelijk in grote hoeveelheden in lever. De meningen zijn verschillend of je wel of geen lever mag eten tijdens de zwangerschap, maar als je liever geen risico loopt, dan is het beter om het niet te eten. Lever bevat namelijk per 100 gram al 11.000 microgram aan vitamine A.

Vitamine A in het eerste trimester van de zwangerschap

Het is raadzaam om in het eerste trimester van je zwangerschap vooral extra voorzichtig te zijn met het gebruik van vitamine A, want in het eerste trimester is je kindje nog het meest kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. Dit is dus ook wat je als zwangere vrouw binnenkrijgt aan voedingsstoffen. Maak je geen zorgen als je nog lever at voordat je wist dat je zwanger was, want voor de vijfde week is er nog geen bloedband tussen jou en jouw kindje gevormd.

De gevaren van vitamine A tijdens de zwangerschap

Behalve schade voor je kindje, kan een te hoge dosis vitamine A er ook voor zorgen dat je zelf last krijgt van ernstige bijwerkingen. Je kunt last krijgen van leverschade, doordat je lichaam niet met de hoge dosis overweg kan. De te hoge dosis vitamine A komt dan ook bij je kindje terecht en omdat jouw kindje al zo fragiel is, zullen de gevolgen alleen maar groter zijn.

Andere symptomen bij teveel vitamine A zijn: slechter zicht, vermoeidheid, spierpijn, haarverlies, rood of schilferende huid, gebrek aan eetlust, hoofdpijn en misselijkheid. Veel symptomen zijn vergelijkbaar met zwangerschapskwaaltjes, maar het is toch belangrijk om er goed op te letten.

Hoeveel vitamine A mag je hebben tijdens de zwangerschap?

Wanneer je zwanger bent, mag je niet meer dan 3000 microgram vitamine A per dag binnenkrijgen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A voor een zwangere vrouw is 1000 microgram. Wanneer je met regelmaat, vis, eieren en melkproducten nuttigt, dan is vaak een supplement niet meer nodig, want hier zit een goede hoeveelheid vitamine A in. Gebruik je dit weinig, dan is een supplement speciaal voor zwangere vrouwen aan te raden.

Leverproducten zoals leverpastei, leverkaas, leverworst en paté mogen ook gebruikt worden, maar wel met mate. In een sneetje leverpastei zit al snel 350 microgram aan vitamine A. Pure lever is dus echt te veel voor een zwangere vrouw, maar leverproducten kunnen met mate gebruikt worden. Het is het beste om er qua hoeveelheid vitamine A mooi tussen in te zitten. 

Kijktip: in de video hieronder deelt Djanifa van de Verlosmoeder 13 tips voor het hebben van een gezonde zwangerschap. 

Heb jij tijdens je zwangerschap goed opgelet met de hoeveelheden vitamine A?

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.