Snap

Ben ik vruchtbaar?

Een keer in de maand heeft een vrouw haar ovulatie. Een eitje komt vrij en kan dan bevrucht worden. Je bent dan vruchtbaar.

Een keer in de maand heeft een vrouw haar ovulatie. Een eitje komt vrij en kan bevrucht worden. Je bent dan vruchtbaar en kunt dus zwanger worden.

Wanneer vruchtbaar?

Het is belangrijk om te weten wanneer de eisprong precies plaatsvindt. Dit zijn je enige vruchtbare dagen in de maand en dus heb je dan de grootste kans om zwanger te worden. Gelukkig zijn er meerdere manieren om je eisprong te berekenen. Vooral wanneer je een regelmatige eisprong hebt is dit makkelijk. Er zijn genoeg sites die dit voor je willen uitrekenen, het enige wat je moet aangeven is wanneer je eerste dag van je laatste menstruatie is en hoe lang je cyclus duurt. Wanneer je een onregelmatige cyclus hebt kan je een ovulatietest kopen, dit geeft preciezer aan wanneer je meest vruchtbare dagen zijn.

Proberen zwanger te worden

Wanneer jullie een grote kinderwens hebben en al een tijdje proberen zwanger te raken zonder positief resultaat maken jullie je misschien zorgen. Gelukkig is dit meestal helemaal niet nodig. 80% van de stellen is zwanger na een jaar. Na twee jaar regelmatige geslachtsgemeenschap, is de kans groter dat er iets mis is. Wanneer jullie al een jaar proberen zwanger te raken zonder resultaat, dan kunnen jullie altijd even naar de huisarts gaan. Vergeet vooral niet dat een vrouw maar 2 vruchtbare dagen per maand heeft en het daarom erg belangrijk is om in die periode geslachtsgemeenschap te hebben. Denk ook aan een gezonde voeding!

Vruchtbaarheid op latere leeftijd

Tegenwoordig willen vrouwen op steeds latere leeftijd zwanger worden. De vruchtbaarheid wordt minder wanneer de vrouw 35 jaar of ouder is en is op het hoogtepunt rond de 24-25 jaar. Op je twintigste is de kans op een zwangerschap ongeveer 20% per maand, wanneer je 35 jaar bent is dit nog maar 10%. Hoe ouder je bent, hoe kleiner de kans om zwanger te worden. Het is dan ook logisch dat 'oudere' vrouwen liever niet nog een paar jaar willen proberen. Ben je boven de 35 jaar en lukt het niet om zwanger te worden? Aarzel niet, maar breng een bezoekje aan de huisarts.

Gevolgen van een zwangerschap boven de 35 jaar

Als je na je 35ste zwanger wordt, is het verstandig om een vlokkentest te doen. De kans om een kindje met Down syndroom te krijgen is op latere leeftijd namelijk groter. Ook is de kans op zwangerschapsdiabetes op latere leeftijd hoger.

Voel jij precies wanneer je vruchtbaar bent? Of gebruik je een bepaalde methode? Reageer ook!

9 jaar geleden

Word je gwn ongesteld na je eisprong want ik wil niet zwanger worden

9 jaar geleden

Ik heb mijn eisprong als het goed is net gehad rond 22 a 23 april, nu maar hopen dat het raak is, na 6 maanden proberen.

10 jaar geleden

Ik mis de vermelding dat als je al een jaar probeert zwanger te worden het verstandig is om ven een bezoekje te brengen aan de huisarts. Dit is zo beetje een algemeen geldende regel

10 jaar geleden

Na je 35 ste is het verstandig om een vlokkentest te doen....zo wordt hier vermeld. Misschien handig om erbij te vermelden :dit is alleen van toepassing als je bij een uitslag die aangeeft dat je kind een afwijking heeft...o.a syndroom van Down....tijdig de beslissing wilt kunnen nemen het kindje uit de baarmoeder te laten verwijderen/te doden dus.