Snap

Extra matras in campingbedje: gevaarlijk of niet?

'Het lijkt je wellicht lekkerder slapen voor je kindje als je er een dikker matras bovenop legt. Doe dit...'

Dit jaar zullen veel gezinnen in eigen land blijven met de vakanties. Veel ouders zijn dan ook nu al bezig met het veroveren met het beste plekje van de camping. Zie je het al voor je? Gezellig spelletjes spelen, marshmello's boven het vuur, met een toilettasje onder de arm naar het toiletgebouw... Veel mensen hebben fijne herinneringen bij het kamperen. Maar er zijn ook mindere dingen aan kamperen. Misschien heb jij ooit wel eens gekampeerd en geslapen op zo’n dun schuimmatje, waarna je de volgende ochtend pijn had op plekken waarvan je niet eens wist dat ze bestonden. Begrijpelijk dat je bij het zien van het dunne matrasje in het campingbedje direct denkt; ‘Slaapt mijn kind hier wel lekker op?’. Het lijkt je wellicht lekkerder slapen voor je kindje als je er een dikker matras bovenop legt. Doe dit niet! Wij leggen in deze blog uit waarom een extra matras in campingbedje niet veilig is en geven een aantal tips hoe een campingbedje wél veilig te gebruiken. 

Risico van extra matras in campingbedje

Een campingbedje is ontzettend handig voor bijvoorbeeld tijdens de vakantie maar ook wanneer je kindje ergens gaat logeren. Er zijn vele soorten campingbedjes op de markt die precies aansluiten op jouw wensen. Zo is er bijvoorbeeld een lichtgewicht bedje speciaal voor backpackers. Tóch is er iets wat bij alle campingbedjes hetzelfde is; het dunne matrasje wat vast zit aan het bedje. Dit matrasje zit vast aan het bedje om de veiligheid van jouw kindje te waarborgen. Maar omdat het matrasje dun is, hebben veel volwassenen de neiging een extra matrasje in het bedje te stoppen. Dit lijkt misschien een goed idee maar is het verre van.

Wanneer je een extra matrasje in het campingbedje van jouw kind legt bestaat er een ruimte tussen de flexibele zijkant van het bedje en het matras. Als jouw kind tijdens het slapen beweegt kan hij/zij in die ruimte terecht komen. Aangezien jouw kindje hier tijdens het slapen niet bewust van is en de kracht nog niet heeft om hier tussenuit te komen kan je kindje bekneld of verstikt raken. Dit wil je uiteraard te allen tijde voorkomen! Leg daarom geen extra matras in het campingbedje van je kind.

Een campingbedje is niet bedoeld als permanente slaapplaats, daarvoor is het niet stevig genoeg. Het is echter wel prima om te gebruiken voor een dagje logeren of een aantal weekjes vakantie, maak je over het dunnen matrasje dus maar geen zorgen! Hieronder geven we je een aantal tips om een campingbedje veilig te gebruiken.

Tips om campingbedje veilig te gebruikenPlaats geen extra matras in campingbedje, dit is niet veilig!Houd rekening met de plek waarop je het campingbedje neerzet. Plaats het bedje bijvoorbeeld niet bij het raam, de verwarming, in de buurt van gordijnen, koorden en snoeren. Je kind kan zich hierin verstrikken.Controleer voor elk gebruik de vergrendeling van het campingbedje door stevig op het bedje te duwen. Doe dit echt elke keer, ook als de vergrendeling heeft geklikt!Berg het campingbedje op in een droge ruimte. Dit voorkomt roest- en schimmelvorming.

Lees ook de blog over een veilig campingbedje kopen, waarin we nog veel meer tips delen om jou te helpen bij het veilig gebruiken en aanschaffen van een veilig campingbedje. 

>> Campingbedje kopen: hier moet je op letten

>> Het beste campingbedje