Snap

Campingbedje kopen: hier moet je op letten

Tips voor het kopen van een campingbedje!

Een campingbedje kan ontzettend handig zijn wanneer je kleine kinderen hebt. Het is belangrijk dat je kindje goed slaapt in het campingbedje. Daarnaast moet het bedje aan bepaalde veiligheidseisen voldoen. Er zijn ontzettend veel campingbedjes op de markt. Om jou te helpen hebben wij dit artikel geschreven. Campingbedje kopen: hier moet je op letten. Hier vind je tips voor het kopen van een campingbedje!

Wat is een campingbedje?

Een campingbedje wordt ook wel een reisbedje genoemd. Het is een bedje die ervoor gemaakt is om eenvoudig mee te nemen op reis. Je vouwt hem gemakkelijk op tot een compact en licht pakket. Vaak wordt er een bijpassende tas meegeleverd. Ideaal voor op vakantie of wanneer er een klein kindje komt logeren! Een campingbedje is niet bedoelt om je baby elke dag in te laten slapen. Daarvoor is het bedje simpelweg niet stevig genoeg. 

Campingbedje kopen: soorten

Er zijn verschillende soorten campingbedjes: het logeerbed, het lichtgewicht bedje en de box.

Logeerbed

Het logeerbed is het meest standaard campingbedje. Een stevig en robuust model, maar daarom ook zwaarder en lastiger om in elkaar te zetten. Echter is het wel een comfortabel bed voor je kind. 

Lichtgewicht

De naam zegt het al, deze soort is licht en ideaal om mee te nemen op reis. Ze wegen zo'n 2 tot 8 kilo en zijn verkrijgbaar in veel varianten. De één lijkt meer op een echt bed, terwijl de ander eruit ziet als een tentje. Je zet ze vaak binnen een handomdraai op. Het nadeel van dit bedje is dat deze minder comfortabel is en daarom ook niet geschikt om voor een lange tijd als slaapplek te gebruiken.  

Box

De box kun je niet alleen gebruiken als slaapplek voor je baby, maar dient tegelijkertijd ook als speelbox. 2 in 1 dus! Vaak zijn dit wel de wat grotere modellen. 

Inklapsysteem

Ga na wat voor inklapsysteem het bed heeft. Er zijn drie mogelijkheden.

Paraplu

Bij dit systeem zet je het bedje uit en klik je vervolgens de zijkanten vast. De bodem kun je dan naar beneden duwen. Dit systeem vergt wat oefening. 

Pop-up

Dit is de snelste manier. Met één beweging draait het frame zich in de juiste positie.

Opvouwbaar

Je vouwt het pakket open en klapt daarna de poten één voor één uit. 

Veiligheid van het campingbedje

Een veilig reisbedje voldoet aan een aantal veiligheidseisen. 

Frame

Ga voor een bedje met een stevig frame. Dat betekent dat deze niet kantelt als je er tegenaan duwt. De buizen van het frame moeten aan de buitenkant van het bedje zitten, zodat je kindje niet bekneld raakt. 

Vergrendeling 

Een veilig frame moet na het uitklappen worden vergrendeld, deze mag niet 'uit zichzelf' blijven staan. Ook moet de sluiting niet te openen zijn door je kind(eren). Er moet een kinderveilige sluiting op het bedje zitten. 

Bodem

De bodem moet zo laag mogelijk op de grond liggen. Deze moet stevig zijn en voorzien zijn van extra stangen, om doorzakken te voorkomen. Wanneer de bodem opvouwbaar is, moet je er op letten dat de afzonderlijke delen goed op elkaar passen. 

Zijkanten

Beide zijkanten moeten luchtdoorlatend zijn om verstikkingsgevaar te voorkomen. De zijkanten moeten minimaal 55 centimeter hoog zijn, gemeten vanaf de bovenkant van het matras, ook als je een extra matras gebruikt. 

Matras

Het matras mag niet te zacht zijn, dat kan verstikkingsgevaar opleveren. 

Wielen

Ga na of eventuele wielen geblokkeerd kunnen worden met een rem. Heeft een bedje 4 wielen, dan moeten 2 daarvan geblokkeerd kunnen worden

Gaas

De diameter van de gaatjes in het gaas mag niet groter zijn dan 7 millimeter. Ook moet het gaas niet makkelijk uit te rekken zijn. 

Luik

Sommige bedjes hebben een luik, waar oudere kinderen doorheen kunnen kruipen. Deze mag alleen vanaf de buitenkant te openen zijn. 

Afwerking

Het bedje moet netjes zijn afgewerkt en mag geen scherpe randen of punten hebben. Kijk altijd goed of de framebuizen extra zijn gestoffeerd en of de scharnierpunten zijn weggewerkt. 

Maximale leeftijd, gewicht en lengte

Houd je altijd aan de geadviseerde maximale leeftijd, gewicht en lengte.  

Lees hier meer over veilige campingbedjes

Extra matras?

Veel ouders vinden het matras van een campingbedje dun en plaatsen daarom een extra matras in het bedje. Dit is echter niet zonder risico's. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor de gevaren van een extra matras in een campingbedje. Door een extra matras in een campingbedje te plaatsen, loop je het risico dat je kindje klem raakt. Er kan namelijk ruimte ontstaan tussen het matras en de flexibele zijkant van het bed. Kies je tóch voor een extra matras? Let dan op de volgende dingen:

Gebruik geen extra matras voor kindjes jonger dan 1 jaar.Er mag maximaal 3 centimeter tussen het matras en de zijwanden zitten.Ga voor een model dat door dezelfde fabrikant als het bedje wordt geproduceerd, voor het juiste model. Een extra matras dat met klittenband kan worden vastgemaakt aan de bedbodem, verkleint de kans dat je kind tussen beide matrassen terecht kan komen.

De prijs

De prijzen van campingbedje kunnen ver uit elkaar liggen. Ze zijn te koop voor €30, maar de prijs kan oplopen tot wel €300. De prijs zegt niet altijd iets over de kwaliteit. Ga je een campingbedje kopen? Ga dan altijd na of een bedje voldoet aan de veiligheidseisen. 

Accessoires

Ga na welke accessoires bij het campingbedje worden geleverd en welke je zelf aan moet schaffen. Voorbeelden zijn:

BodemverhogerCommodebladKruipluikKlamboeMatras

Lees hier meer over de accessoires van campingbedjes, ook hierbij geldt dat deze aan bepaalde veiligheidseisen moeten voldoen. 

Campingbedje kopen: tipsWaarvoor ga je het campingbedje gebruiken?Welk inklapsysteem vind je fijn?Voldoet het bedje aan de veiligheidseisen? Wat is je budget?Welke extra's vind je handig?

Online

Ga je een campingbedje kopen? Dit kan gemakkelijk online. Zo vergelijk je eenvoudig verschillende modellen en kun je nagaan of het reisbedje aan jouw eisen voldoet.