Snap

Veilig campingbedje kopen: tips

Waar voldoet een veilig campingbedje aan?

Een campingbedje is ideaal wanneer je kleine kinderen hebt. Veel bedjes lijken op elkaar, toch zijn er verschillen. Aangezien veiligheid altijd voorop staat delen wij in dit artikel waar een veilig campingbedje aan voldoet. Wil jij een veilig campingbedje kopen? Lees dan vooral even verder!

Waarom een campingbedje?

Een campingbedje, of reisbedje, is speciaal gemaakt om mee te nemen op reis. Je vouwt het bedje gemakkelijk op tot een compact pakket. Vaak wordt er een bijpassende tas meegeleverd. Een campingbedje is daarom ideaal om mee te nemen op vakantie, of wanneer je baby bijvoorbeeld gaat logeren. Een campingbedje is niet bedoelt om je kind elke dag in te laten slapen. Daarvoor is het bedje niet stevig genoeg. 

Veiligheid van het campingbedje

Niet alle campingbedjes zijn even veilig. Je kunt zelf controleren of een campingbedje veilig is. Een veilig campingbedje voldoet aan de volgende veiligheidseisen.

Frame

Ga voor een bedje met een stevig frame. Dat betekent dat deze niet kantelt als je er tegenaan duwt. De buizen van het frame moeten aan de buitenkant van het bedje zitten, zodat je kindje niet bekneld raakt.

Vergrendeling

Een veilig frame moet na het uitklappen worden vergrendeld, deze mag niet 'uit zichzelf' blijven staan. Ook moet de sluiting niet te openen zijn door je kind(eren). Er moet een kinderveilige sluiting op het bedje zitten.

Bodem

De bodem moet zo laag mogelijk op de grond liggen. Deze moet stevig zijn en voorzien zijn van extra stangen, om doorzakken te voorkomen. Wanneer de bodem opvouwbaar is, moet je er op letten dat de afzonderlijke delen goed op elkaar passen.

Zijkanten

Beide zijkanten moeten luchtdoorlatend zijn om verstikkingsgevaar te voorkomen. De zijkanten moeten minimaal 55 centimeter hoog zijn, gemeten vanaf de bovenkant van het matras, ook als je een extra matras gebruikt.

Wielen

Ga na of eventuele wielen geblokkeerd kunnen worden met een rem. Heeft een bedje 4 wielen, dan moeten 2 daarvan geblokkeerd kunnen worden

Gaas

De diameter van de gaatjes in het gaas mag niet groter zijn dan 7 millimeter. Ook moet het gaas niet makkelijk uit te rekken zijn.

Afwerking

Het bedje moet netjes zijn afgewerkt en mag geen scherpe randen of punten hebben. Kijk altijd goed of de framebuizen extra zijn gestoffeerd en of de scharnierpunten zijn weggewerkt.

Maximale leeftijd, gewicht en lengte

Houd je altijd aan de geadviseerde maximale leeftijd, gewicht en lengte.  

Veilig campingbedje: accessoires

Vaak worden bij een campingbedje accessoires meegeleverd, maar sommige moet je er ook zelf los bij kopen. Ook voor deze accessoires gelden veiligheidseisen. 

Bodemverhoger

Een bodemverhoger zorgt ervoor dat je niet diep hoeft te bukken. Gebruik deze nooit op het moment dat je baby kan zitten, je baby kan dan uit het bedje klimmen. Ga altijd na of de bodemverhoger stevig genoeg is. De stof mag niet scheuren en mag nergens loslaten. Als een bodemverhoger loslaat, kan de stof door het gewicht nog verder scheuren. Je baby kan dan naar beneden vallen. 

Een verhogen die alleen met een rits vastzit is niet veilig. Met een rits is de bodemverhoger namelijk makkelijk los te maken. Ga liever voor een verhogen die je met klemmen in het bedje kunt hangen. 

Commodeblad

Een commodeblad bevestig je op het bedje, zodat je je baby erop kunt verschonen. Houd je hierbij altijd aan het maximale gewicht. 

Kruipluik

Door middel van een kruipluik kunnen oudere kindjes zelf in en uit het bedje kruipen. Deze mag alleen vanaf de buitenkant te openen zijn. 

Klamboe

Een klamboe is met name in de zomer een fijne extra. Check of deze goed in het bedje past en zorg ervoor dat je kindje de klamboe niet los kan trekken. 

Matras

Veel ouders vinden het matras van een campingbedje dun en plaatsen daarom een extra matras in het bedje. Dit is echter niet zonder risico's. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor de gevaren van een extra matras in een campingbedje. Door een extra matras in een campingbedje te plaatsen, loop je het risico dat je kindje klem raakt. Er kan namelijk ruimte ontstaan tussen het matras en de flexibele zijkant van het bed. Kies je tóch voor een extra matras? Let dan op de volgende dingen:

Gebruik geen extra matras voor kindjes jonger dan 1 jaar.Er mag maximaal 3 centimeter tussen het matras en de zijwanden zitten.Ga voor een model dat door dezelfde fabrikant als het bedje wordt geproduceerd, voor het juiste model.Een extra matras dat met klittenband kan worden vastgemaakt aan de bedbodem, verkleint de kans dat je kind tussen beide matrassen terecht kan komen.

Online

Een veilig campingbedje kopen kan gemakkelijk online. Vergelijk verschillende modellen en ga na of het bedje aan jouw eisen voldoet.