Profile icon Profiel News icon Posts (13)
Blog image
  • Kind
  • Voeding
  • post

Spruiten á la Mama

Spruiten ook zo uit de gratie bij jullie "spruit(en)"? Probeer dan eens dit roerbakrecept!

Ondanks de warme temperatuur had ik gisteren toch zin in spruiten.
Daar liep ik eerder deze week tegenaan in de supermarkt met bijkomend voordeel: spruiten uit Nederland. Het is namelijk soms hard zoeken naar producten die (nog) uit ons land komen.
Sperziebonen uit Senegal, Egypte en Marokko… Jeetje, die groente moeten wat kilometers afleggen om hier in de winkel terecht te komen.
Zoals jullie misschien al van mij weten ben ik erg bewust van voeding en het milieu. Hoewel wij hier thuis niet 100% zelfvoorzienend, volledig groen en 100% vegetariër zijn, doen we ons best om een steentje bij te dragen aan het behoud van onze leefomgeving. Dat even ter zijde.

Artikel lezen
3 Reacties tonen
Blog image
  • Mama
  • Voeding
  • post

Groentefrieten

Altijd een hit bij ons thuis en een geweldige bijkomstigheid: snel en makkelijk te bereiden zonder gedoe in de keuken!

Lekkere groentefrieten
Hoe schrijf je dit nu? Groente frieten, groetenfrieten, groente-frieten?
De manier van schrijven weerhoud mij er in ieder geval niet van om weer eens overheerlijke groentefrieten te maken. Een korte trip naar de supermarkt en zo’n 10-15 minuten van mijn tijd zijn een investering waard want deze groentefrieten smaken über lekker!

Artikel lezen
11 Reacties tonen
Blog image
  • Baby
  • Voeding
  • Gezond
  • post

Geen wondjes meer!

Na bijna 1 jaar is onze zoon verlost van hardnekkige eczeem en de daarmee gepaard gaande open wondjes!

Wat een heerlijk gevoel: zoonlief heeft geen jeuk en wondjes meer!
Nu hoor ik je denken: wondjes?
Eind vorig jaar ontwikkelde hij een zeer vervelende uitslag/ eczeem op zijn borst. Toen deze inmiddels flinke plek eindelijk genas, ontstonden nieuwe wondjes op beide schouders. Als kleine baby begon hij rond de 6e en 7e mand te zuiveren en had regelmatig onder zijn kin en op zijn borst natte plekken op de rompertjes. En juist daar ontstond langzaam een wondje. In het begin denk je echt dat het gewoon van de spuugplekken komt maar na een paar maanden veranderde dat kleine wondje in een tamelijk grote open wond die veel jeuk en irritatie veroorzaakte.
Door mijn werk met allergische en zeer gevoelige kinderen wist ik natuurlijk wel wat de oorzaak hiervan zou kunnen zijn maar bleef ik positief ingesteld en smeerden we er met alternatieve zalfjes en smeersteltjes op los. Toen zoonlief eind 2012 een middenoorontsteking had was dit voor mij de druppel: geen melk meer voor hem. Aangezien onze dochter het prima deed op biologische flesvoeding, ging ik er bijna blind vanuit dat ook zoonlief deze prima zou verdragen. De wondjes bleven echter nog altijd aanwezig en zijn we na lang wikken en wegen toch maar begonnen met het smeren van cortisonzalf. De wond op zijn borst verdween langzaam en herstelde zich perfect. De plekken op zijn schouders bleven echter aanwezig en vergden wederom veel zorg en aandacht. Nu we de melk hadden geschrapt van zijn menu, bleven jeuk en irritatie nog altijd aanwezig. Gek werd ik er van want waarom kon ik als moeder er nu maar niet achterkomen wat de oorzaak was?
Achteraf kan ik maar 1 ding zeggen: als moeder ben je niet alleen emotioneel betrokken bij je kind maar wil je ook niet falen. Je wil niet tekort schieten en doet al het nodige om ervoor te zorgen dat je kind zich goed en gezond voelt. Hierdoor kun je wel eens blind zijn voor kleine en minder duidelijke seintjes. Het is dan ook goed om een second opinion te vragen van een arts, deskundige of therapeut. Zelfs wanneer je al om advies hebt gevraagd kan het gegeven antwoord niet altijd bevredigend zijn en knaagt er een gevoel aan je dat er meer aan de hand is.
Ik heb ook eerst de verkeerde inschatting gemaakt dat een bekende arts in de buurt wel raad zou weten met onze zoon. Hoewel ik duidelijk aangaf dat voeding wel eens een grote rol zou kunnen spelen in de klachten, had hij toch duidelijk het idee dat de oorzaak ergens anders lag. Twee dure voedingssupplementen  en een voedingsadvies later verergerden de klachten aanzienlijk en was ik niet alleen zeer teleurgesteld maar ook boos dat ik überhaupt naar hem had geluisterd. Manlief verdraagt geen sojaproducten dus de kans zit er heel goed in dat zoonlief het ook niet verdraagt! Dit in tegenstelling tot wat de arts beweerde: geef hem maar vlees en sojamelk of tofu.
Uiteindelijk kon mijn vriendin door middel van een voedingstest goed testen wat er aan de hand was en heeft een aangepast dieet en het gebruik van Aloë Vera MSM wonderen verricht!
Binnen 3 maanden is zijn huid helemaal geheeld en is zijn gevoeligheid voor voeding vele malen minder. Soms krijgt hij wel eens iets te eten waar hij vroeger meteen op reageerde met vervelende bultjes en jeuk, nu gebeurt dit gelukkig niet meer. Zoonlief blijft gevoelig en opletten is er zeker bij maar het feit we met een tarwe- , gluten- en lactosevrij dieet een vrolijke en alerte zoon hebben gekregen die nu eindelijk weer in een slaapzak kan slapen zonder krabpakje, staat als een huis!
Na een lange periode van het gebruik maken van alternatieven en natuurlijke middeltjes, zijn we blij dat hij nu geen jeuk en open wonden meer heeft. Het is namelijk verschrikkelijk om je kind te zien met jeuk of pijn.  

Artikel lezen
5 Reacties tonen
Blog image
  • Mama
  • Vakantie dagje weg
  • post

Vakantie zonder vakantie

Dit jaar geen vakantie voor ons helaas. Maar na de balans van 2 weken thuisvakantie te hebben opgemaakt, moeten wij concluderen dat we nog nooit zo relaxt zijn geweest!

Zomer 2013 gaat de boeken in als de meest relaxte en heetste vakantieperiode ooit. Nog nooit genoten manlief en ik zo intens van twee weken zomervakantie met ons gezin. Hoewel dochterlief al eerder vakantie van de peuterspeelzaal had, zijn we allemaal goed geluimd en kijken we iedere avond terug op een geslaagde en warme zomerdag.
Dit jaar gaan wij niet op vakantie en begon ons zomeravontuur half juli met een bezoekje aan Zeeuws Vlaanderen en verbleven wij een heerlijke nacht in de tent op de camping. Ondanks wat bewolking en een temperatuur van 16˚, was ook dit uitje zeer geslaagd.
Na een lange en drukke werkweek, kon manlief eindelijk ook thuis gaan genieten en wisselden we uitjes in de buurt af met poets- en opruimwerkzaamheden: wat mij betreft een ideale combinatie!
We bezochten Maastricht Aachen Airport voor het spotten van vliegtuigen en hoewel er op het moment van ons bezoek geen opstijgend of landend vliegtuig te bekennen was, waren onze kinderen vrolijk en vonden ze alles ‘helemaal spannend’! Verder maakten we dankbaar gebruik van plaatselijke festiviteiten waar beide kinderen weer plezier beleefden en bezochten we regelmatig in de namiddag nog een speeltuin of dierenpark. Andere middagen namen beide kids een heerlijke en lange siësta en vermaakten ze zich tegen etenstijd nog prima in het zwembadje in de tuin.
Manlief en ik hebben echt genoten en voelen ons helemaal ontspannen. Hoewel wij ook graag op vakantie gaan naar warme en temperamentvolle landen, zijn wij helemaal tevreden met deze nieuwe ervaring. Misschien doordat wij geen verwachtingen en agenda vol gepland hadden, hebben deze twee weken ons allemaal meer dan goed gedaan!

Artikel lezen
4 Reacties tonen
Blog image
  • Kind
  • Voeding
  • post

Zin in ijs?

Zomerse temperaturen vragen ook om zomerse ijsjes zonder kunstmatige toevoegingen! Snel en makkelijk lactosevrije en gezonde ijsjes maken die heerlijk smaken en in een mum van tijd klaar zijn.

Als gezonde en zeer bewuste mama geef ik dochterlief met alle plezier ijs maar dan het liefst ijs zonder smaakstoffen, kleurstoffen of andere chemisch bewerkte ingrediënten. Gewoon omdat ik altijd schrik van de etiketten van kinderijs en ik me duchtig afvraag waarom we van zoiets eenvoudigs altijd weer iets ongezonds moeten maken (bij deze gericht aan de producten van deze soms extreem ongezonde kinderijsjes!). Daarnaast moet het ijs ook nog eens koemelk- en lactosevrij zijn.  Maargoed, als moeder van een dochter van 3 ½ jaartjes jong ontzeg ik haar helemaal niks en maak ik meer dan al te graag tijd vrij om zelf aan de slag te gaan met ijsjes die wel gezond, gluten-, lactosevrij en natuurlijk veel lekkerder zijn.
Om aan de slag te gaan heb je (plastic) ijsvormpjes nodig. Deze plastic vormpjes koop je bij iedere Xenos, Hema en Blokker. Kun je deze niet vinden of zijn deze niet verkrijgbaar, koop dan plastic of papieren wegwerp bekertjes, houten tapasprikkers (saté prikkers zijn iets te dun hiervoor) en plastic boterhamzakjes. Wil je echter absoluut niet dat het ijs in contact komt met weekmakers, koop dan speciale BPA-vrije ijsvormpjes (www.greenjump.nl) of gebruik kartonnen drinkbekertjes om het ijs in te doen. Zoals je ziet, er is voor iedereen iets te vinden.

Nu komen we aan bij het leukste onderdeel: de ingrediënten!
Op dit moment kun je voor een leuke prijs heerlijk zomerfruit kopen zoals blauwe bessen, frambozen, bramen, aardbeien, kersen enz. Stel samen met je kind(eren) een leuke combinatie op van 2 of 3 verschillende soorten fruit. Succes verzekerd!
Verder heb je een blik kokosmelk nodig waarin géén E-nummers of andere toevoegingen zitten. Biologische kokosmelk uit blik bevat nooit toevoegingen met uitzondering van water. Als je geluk hebt, kun je ook een niet-biologische variant vinden in je supermarkt waarin alleen water aan is toegevoegd. Andere lactosevrije alternatieven zijn natuurlijk rijstmelk, sojamelk, amandelmelk of havermelk wanneer je geen kokosmelk wilt gebruiken.
Totale investering zelf ijsjes maken: juiste ingrediënten in huis halen en dan zo’n 15 minuten werk. Je blender en diepvries doen de rest.

Hier zie je mijn recept dat goed in de smaak valt bij dochterlief en manlief:

Artikel lezen
3 Reacties tonen