Snap
  • opvoeding
  • Peuters
  • voorlezen

Voorlezen aan je kind: hierom is dat belangrijk

Je kan niet vroeg genoeg beginnen!

Of het nu gaat om een betoverend sprookje, een grappig avontuur of een leerzaam verhaal, voorlezen aan je kind is meer dan alleen quality time voor het slapengaan. Het is een magisch ritueel dat een blijvende impact heeft op de ontwikkeling van je kleintje. En dit is waarom!

Wanneer voorlezen aan je kind?

Als het aan verschillende onderzoeken ligt, kun je niet vroeg genoeg beginnen met het voorlezen aan je kleintje. Uit onderzoek van 2015 aan de Universiteit van Leiden blijkt namelijk dat kinderen die al op jonge leeftijd worden voorgelezen een grotere woordenschat hebben op 2-jarige leeftijd. Baby's die regelmatig worden voorgelezen, worden slimmer en ontwikkelen een voorsprong in taalontwikkeling vanaf 15 maanden, wat zich later uitbreidt. Bovendien hebben baby's die dagelijks meer dan 10 minuten worden voorgelezen 2,5 keer meer kans om met een goede woordenschat aan school te beginnen.

Tijdens het voorlezen communiceren ouders meer met hun kleintjes dan bij andere activiteiten. Kinderen reageren ook taliger tijdens het voorlezen dan bij andere bezigheden. Onderzoek uit 2021 van Cambridge Press toont aan dat jonge kinderen tijdens het voorlezen meer klankcombinaties produceren, gestimuleerd door de interactie met de moeder. 

Rijkere woordenschat op latere leeftijd

Op latere leeftijd plukken kinderen die vroeg zijn voorgelezen de vruchten. Ze hebben gemiddeld een rijkere woordenschat, sterker leesbegrip en hogere leesmotivatie op 7- tot 10-jarige leeftijd. Op de basisschool stimuleert regelmatig voorlezen de leesfrequentie, terwijl op de middelbare school interactief voorlezen positieve resultaten oplevert in woordenschat, leesvaardigheid en leesmotivatie. 

Leesniveau te laag

Het mag dus duidelijk zijn dat het voorlezen aan je kind vanaf de babytijd op latere leeftijd vruchten afwerpt, en dat is helaas hard nodig. Het leesniveau van kinderen in Nederland staat er namelijk niet al te best voor, zoals diverse onderzoeken hebben aangetoond. Volgens het expertisecentrum Nederlands kunnen Nederlandse kinderen voor het eerst in 15 jaar niet beter lezen dan kinderen in de andere 21 onderzochte westerse landen. In 2016 scoorden groep 6-kinderen nog boven het internationale gemiddelde, maar de recente meting van 2021 laat zien dat ze nu op het gemiddelde presteren.

Gelukkig wordt er op een Rotterdamse basisschool al actie ondernomen om hier iets aan te veranderen. Ze hebben gekozen voor een vernieuwende aanpak: meer tekst en minder afbeeldingen in de lesboeken.

Voordelen van voorlezen aan je kind

Naast het leesniveau op orde brengen, zijn er nog een aantal andere voordelen aan het voorlezen aan je kind. We zetten ze hieronder voor je op een rij.

  • Quality time en bandversterking: Voorlezen creëert kostbare momenten van quality time met je kleintje, waardoor niet alleen hun ontwikkeling wordt gestimuleerd, maar ook de band tussen ouder en kind wordt versterkt.
  • Verbeeldingskracht en avontuur: Duik samen in betoverende werelden tijdens het voorlezen en stimuleer de verbeeldingskracht van je kleintje. Van sprookjeskastelen tot pratende dieren, de mogelijkheden zijn eindeloos.
  • Sociale en emotionele ontwikkeling: Voorlezen is leerzaam én leuk, en helpt kinderen bij de ontwikkeling van sociale en emotionele vaardigheden. Ze leren over gevoelens, vriendschap en empathie terwijl ze samen op avontuur gaan.
  • Rustgevend slaapritueel en concentratievermogen: Maak van voorlezen een rustgevend slaapritueel, waardoor het niet alleen kalmeert en ontspant, maar ook het concentratievermogen van je kleintje versterkt wordt.

Hoe voorlezen aan je kind?

Nu je weet waarom het zo belangrijk is om al vroeg te beginnen met het voorlezen aan je kind, kan de vraag rijzen: hoe lees ik voor aan mijn kind, waardoor hij of zij er ook echt iets aan heeft? Geen zorgen! Wij hebben een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet.

  • Luister naar je kleintje. Neem de tijd om samen in een boekje te kijken en reageer op wat je kind zegt of doet. Als een verhaal nog te moeilijk of te lang is, vertel het dan in je eigen woorden of bekijk samen alleen de plaatjes en praat erover.

  • Betrek je kind actief door vragen te stellen. Vraag bijvoorbeeld waar het paard is, wat het doet en waarom het iets doet. Samen ontdekken maakt lezen een interactief en boeiend avontuur.

  • Jonge kinderen houden van herhaling. Sommige boekjes ken je na een tijdje uit je hoofd. Voeg steeds iets nieuws toe aan het verhaal of lees het gewoon nog een keer.

  • Wijs in het boek naar de plaatjes waar je het over hebt; de afbeeldingen helpen bij het begrijpen van de taal. Je kunt het verhaal ook uitbeelden of voorwerpen in huis aanwijzen die in het boek voorkomen. 

Lees ook: Dit zijn de leukste voorleesboeken

yvetje's avatar
10 jaar geleden

Er gaat hier geen dag voor bij zonder dat er voorgelezen wordt. De oudste van 7 kan al zelf lezen, maar vind het heerlijk om ´s avonds lekker in zijn bed te liggen en dat papa of mama voorleest. De jongste van 4 moet het nog gaan leren, maar gaat ook niet eerder slapen voor we gelezen hebben. Om de zoveel weken gaan we ook naar de bieb, vinden ze geweldig!! Lekker zelf kiezen wat je mee naar huis wilt nemen en ook daar lekker lezen tussen de knuffels en de kussens. Als we dan thuis komen met een lading aan nieuwe boeken, willen ze eigenlijk allebei dat ze gelijk allemaal voorgelezen worden ;) Lezen blijft leuk, waar je ook bent, hoe oud je ook bent.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.