Dé reden waarom je het voorlezen niet over zou moeten slaan
Na het lezen van deze blog kruip je het liefst direct met je kind en een boekje op de bank.
‘Rupsje Nooitgenoeg’, ‘Grote beer en Kleine beer’, ‘Jip en Janneke’. Wie kent ze niet? Misschien schiet de titel van jouw favoriete kinderboek je nu wel te binnen. Heerlijk zo’n momentje samen met je kind(eren). Toch blijkt uit onderzoek dat veel ouders wachten met het voorlezen tot hun kind de 'juiste leeftijd' is, of zelfs helemaal niet voorlezen. Wij zochten voor jou uit wat voor goede effecten voorlezen met zich meebrengt en waarom je het voorleesmoment juist níet zou moeten overslaan.
De voordelen van voorlezen
Het is over het algemeen bekend dat voorlezen de taalontwikkelingen stimuleert. Maar dat is niet het enige. Voorlezen brengt meer positieve effecten met zich mee. Zo stimuleert het ook de sociale-, emotionele- en spraakontwikkeling. Al vanaf jonge leeftijd kun je jouw kind door middel van een momentje samen lezen een goede basis meegeven voor op de basisschool.
Hoe kinderen taal leren
Jonge kinderen zijn wat betreft het leren van taal volledig aangewezen op hun omgeving. Ze leren taal door middel van de taal die ze horen. Jij als ouder speelt hier een grote rol in. Des te meer er thuis wordt gesproken, des te meer taal een kind tot zich neemt.
Jonge kinderen herkennen al snel patronen in de taal die ze horen. Waarna ze die patronen zullen proberen na te bootsen. Wanneer jij als ouder reageert op de klanken die jouw kind maakt, groeit het begrip van de relatie tussen de klanken en het voorwerp of de actie die daarop volgt. Zo leert een kind stukje bij beetje woorden beter begrijpen en uiteindelijk ook spreken.
De ideale leeftijd om te beginnen met voorlezen
Veel ouders zien het nut van voorlezen op hele jonge leeftijd niet in. Want ‘baby’s begrijpen toch nog niet wat er wordt voorgelezen’. Voor een deel klopt dit. Je hoeft inderdaad nog geen samenvatting in babytaal te verwachten van je baby van 8 maanden. Maar toch heeft het voorlezen aan jouw baby wel degelijk nut.
Onderzoekers zien een samenhang tussen voorlezen vanaf 8 maanden en een uitgebreidere woordenschat van kinderen van 16 maanden.
In de uitspraak van woorden zal je dus niet direct verschil merken maar op het gebied van het begrip van woorden, oftewel de receptieve woordenschat, is er op korte termijn wel verschil te merken. Onderzoekers zien zelfs een samenhang tussen voorlezen vanaf 8 maanden en een uitgebreidere woordenschat van kinderen van 16 maanden.
Je hoeft dus niet te wachten met voorlezen tot je kind oud genoeg is om te begrijpen wat er wordt voorgelezen. Integendeel, hoe eerder je begint met voorlezen, des te eerder je de taalontwikkeling van je kind stimuleert!
Vroeg geleerd, oud gedaan
Het spreekwoord ‘vroeg geleerd, oud gedaan’ past goed bij het voorlezen van kinderen op jonge leeftijd. Als je op jonge leeftijd begint met voorlezen, creëer je hier met je kind een routine in. Je kind zal er zo aan wennen dat voorlezen vaker terugkomt en een plezierig moment is. Zo wordt een basis gelegd voor plezier in boeken en (voor)lezen. Waar je later, als je jouw kind wat langere verhaaltjes kan gaan voorlezen, profijt van zal hebben.
Hoe vaak voorlezen
Voorlezen moet wel leuk blijven, ook voor jou als ouder zijnde. Een hele middag voorlezen is niet voor elk kind weggelegd. Gelukkig hoeft dit ook niet! Met een kwartier tot een een half uur per dag zit je al op de goede weg.
Is een kwartier nog echt te veel van het goede probeer het dan op te bouwen. Begin met 5 minuutjes per dag en bouw het stapje voor stapje op wanneer je merkt dat je kind nog geïnteresseerd is in het boekje.
Maak er een fijn moment van
Is voorlezen voor jou als ouder een moet’je? Of raakt jouw kind snel afgeleid tijdens het voorlezen. Probeer er dan een speciaal, knus en zo fijn mogelijk momentje van te maken. Ook voor jou! Dus zet een heerlijke kop koffie voor jezelf (of een glas wijn ;)), ga lekker knus op de bank zitten met een dekentje en de lievelingsknuffel van je kind en lezen maar! Of bouw een tent van dekens met je kind om daar een boekje te lezen. Gezelligheid gegarandeerd!
#onsvoorleesmoment
Van 20 t/m 30 januari 2021 zijn de Nationale Voorleesdagen. Deze worden jaarlijks gehouden om het voorlezen aan jonge kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, te stimuleren.
Wij zijn benieuwd naar jullie voorlees-moment: deel een foto van jullie voorleesmomentje op je social media met de hashtag #onsvoorleesmoment en tag ons (@mamaplaats). Wie weet motiveer jij zo andere ouders om vanavond ook weer eens een boekje te voorschijn te halen!
sannedegeling
Ik lees Jip en Janneke voor aan mijn dochter. Dat was vroeger mijn favoriete boek.
MomFox
Wij lezen elke avond voor. Dit doe ik al vanaf dat de oudste baby was, een half jaar was hij ofzo. Naast dat het goed is voor de taalontwikkeling, is het ook erg goed voor de hechting. Lekker zo’n moment samen. En het is onderdeel van het avondritueel. De jongste gaat daar dus gewoon in mee. En willen ze overdag lezen, dan kruipen we met elkaar op de bank om een boekje te lezen.