Snap

Waterpokken: wat is het?

Bijna ieder kind krijgt er een keer mee te maken: jeukende vlekjes en blaasjes op het lichaam, soms ook in de mond, onder het haar en op de oogleden. Meestal wordt je kindje eerst verkouden en wat later zie je de vlekjes verschijnen. Soms heeft je kindje ook last van lichte koorts. Na verloop van tijd drogen de blaasjes in en komen er korstjes op die na een dag of 10 verdwenen zijn.

Waterpokken symptonen

Waterpokken worden veroorzaakt door een virus (Varicella Zoster virus) en worden overgedragen via hoesten en praten. Het virus bevindt zich in kleine speekseldruppeltjes die door de lucht bij anderen terechtkomt. De eerste symptomen ontstaan pas twee tot drie weken nadat het kind in contact gekomen is met het virus. De ziekte is erg besmettelijk en daarom krijgt ook ruim 95% van alle mensen een keer te maken met waterpokken. Je kindje kan zelf de ziekte doorgeven vanaf een paar dagen voordat de vlekjes zichtbaar worden totdat alle blaasjes zijn ingedroogd. Als je kindje de ziekte eenmaal heeft doodgemaakt zal het niet nog een keer de waterpokken krijgen. Een uitzondering daarop is als je kind jonger dan 1 jaar is. In dat geval is het immuunsysteem niet altijd in staat een levenslange immunisatie op te bouwen. Daarnaast is het mogelijk om op volwassen leeftijd nog en opleving van het virus te hebben in de vorm van gordelroos.

Wat kun je er aan doen?

Er is geen medicijnen tegen waterpokken, je kindje heeft tijd nodig om uit te zieken en herstelt vanzelf weer. De jeuk is natuurlijk wel erg vervelend en als je kindje aan de blaasjes gaat krabben, kunnen littekentjes ontstaan. Je kunt om de jeuk te stillen speciale zalfjes of schuim kopen voor gebruik bij waterpokken. Mentholpoeder werkt ook jeukstillend, maar als je kind jonger is dan 1 jaar wordt het gebruik hiervan meestal afgeraden. Je kunt altijd advies vragen bij een apotheek welk middel het meest geschikt is voor jouw kindje. Een advies uit grootmoederstijd is om je kindje in bad te doen met een paar flinke scheppen tarwezemelen. Zorg er verder voor dat de nagels van je kind kortgeknipt zijn en leg je kind uit dat het beter niet kan krabben. Een jonge baby kun je ook krabhandschoentjes omdoen om krabben te voorkomen. Kinderen voelen zich over het algemeen niet echt ziek als ze waterpokken hebben. Soms is er sprake van lichte koorts, eventueel kun je je kindje een kinderapracetamol geven als het bijvoorbeeld niet goed kan slapen. Als je kind blaasjes in de mond heeft die pijnlijk zijn, dan kan het helpen om te zuigen op een waterijsje.

Als je kind zich niet ziek voelt kan het gewoon naar school. De ziekte is namelijk al besmettelijk nog voordat de vlekjes zichtbaar waren en veel kinderen hebben er al mee te maken gehad of krijgen de ziekte vroeg of laat toch wel. Meld wel altijd dat je kindje waterpokken heeft, de ziekte kan namelijk wél schadelijk zijn voor zwangere vrouwen die zelf als kind geen waterpokken gehad hebben en voor mensen met een verzwakt immuunsysteem. Bovendien hebben sommige schoolbesturen de regel dat kinderen met waterpokken beter wel thuis kunnen blijven.

Heeft jouw kind de waterpokken al gehad? Laat het weten in een reactie hieronder.