Snap
  • Zwanger
  • onderzoek
  • keizersnede
  • stuitligging
  • momtobe

Baby omdraaien bij stuitligging kan keizersnede voorkomen

Eigenlijk wil je niet hoeven kiezen uit twee kwaden.

Bij een stuitligging zit een kindje met de billen naar beneden in de baarmoeder in plaats van met het hoofdje. Stuitliggingen komen bij ongeveer 4 procent van de zwangerschappen voor. Dit betekent, ongeveer 6000 stuitliggingen in Nederland per jaar

Bij 85% van de gevallen wordt een kindje geboren met een keizersnede, dit heeft veel risico's kan ernstige complicaties tot gevolg hebben. Voorbeelden hiervan zijn bloedverlies, infecties of trombose bij de moeder. In ernstige gevallen moet de baarmoeder worden verwijderd. Dit zijn complicaties die bij een vaginale bevalling zelden voorkomen.  

Gynaecoloog in opleiding Joost Velzel zegt in het proefschrift, waarop hij promoveert aan de Universiteit van Amsterdam, tegen aanstaande ouders: 

Ligt uw baby in de baarmoeder in stuitligging? Laat de gynaecoloog of verloskundige proberen hem, met behulp van medicatie, van buitenaf met de handen om te draaien. Met deze aanpak kunnen jaarlijks zeshonderd keizersneden voorkomen worden.

Wanneer de baby in stuitligging ligt, kan deze van buitenaf de baarmoeder gedraaid kunnen worden met de handen. De moeder is op dat moment 36 tot 37 weken zwanger, wat betekent dat het kindje bijna geen ruimte in de baarmoeder heeft om te draaien. Daarom kan er gekozen worden voor bepaalde middelen om de spieren van de baarmoeder te verslappen. Zoals ritodrine of fenoterol, wat alleen gynaecologen en verloskundige mogen toedienen, die verbonden zijn aan ziekenhuizen. 

Sommige gynaecologen zijn huiverig voor die injecties, omdat ze in 75 procent van de gevallen bijwerkingen geven: hartkloppingen, opvliegers en hoofdpijn. Heel akelig, maar die verschijnselen duren maar een minuut of tien en dan verdwijnen ze.

Het kost veel tijd en aandacht om een baby te draaien. Aan de hand van een hartfilmpje is het mogelijk om de toestand van de baby te controleren. Stukje bij beetje wordt de baby gedraaid met pauzes tussendoor, om zo de moeder rust te geven. Volgens Velzel kost het hele proces ongeveer een uur en slaagt de ingreep zonder medicatie in 40% tot 50% van de gevallen. Met medicatie is dit 65%. Dit betekent dat er zeshonderd vrouwen per jaar extra geen keizersnede nodig hebben. 

Ondanks dat de ingreep niet fijn is voor de moeder is er weinig kans op complicaties en wordt het aan 72% van de betreffende vrouwen aangeboden en geregeld uitgevoerd. 

Naas het onderzoek van Velzel is Leonie van Rheenen gynaecoloog in het OLVG in Amsterdam en is zij gespecialiseerd in stuitbevallingen. Zij is niet betrokken in het onderzoek en zegt het volgende: 

Een vaginale bevalling bij stuitligging levert risico’s op voor het kind. Een keizersnede levert risico’s op voor de moeder. Eigenlijk wil je niet hoeven kiezen uit die twee kwaden. Die situatie kun je in een aantal gevallen voorkomen door al vóór de bevalling in te grijpen en inderdaad de positie van de baby te optimaliseren. Daaraan zitten geen grote nadelen. Begrijpelijk dat Velzel daarvoor pleit.

Bron: Volkskrant 

Mirax's avatar
6 jaar geleden

Mijn zoontje ging rond de 20wk in stuit liggen, mijn gevoel vertelde mij dat hij zo zou blijven liggen tot de bevalling. Zo rond 37wk geloofde de gyn. mij en wilde ze een versie (draaien) proberen, na ruim 3 pogingen met medicatie zijn ze gestopt. Onze kleine man had geen zin en wilde blijven liggen zoals jij lag. Uiteindelijk dus een keizersnede gepland en zo bevallen. De mogelijke risico's vielen bij mij reuze mee, als ik het zo nog eens over mag doen: prima!

gemarianes's avatar
6 jaar geleden

Onze jongste lag in stuit. Met 38.6 weken geprobeerd te draaien. Poging leek te lukken maar dochter vond het andere plekje toch lekkerder dus draaide net zo snel weer terug. Nou lag bij mij de placenta ook niet gunstig en navelstreng onder dochter. Dus dag later is dochter met keizersnee geboren. Vond het allemaal heel erg meevallen. Eerste reactie was dit had ik eerder moeten weten. Eerdere bevallingen gingen vrij soepel maar de laatste beviel me beter.

Mama van Floor's avatar
6 jaar geleden

Bijna 3 jaar geleden heb ik een keizersnede gehad omdat onze zoon in stuit lag, we mochten ook gaan voor het draaien. Maar achteraf ben ik zeer blij dat mijn man heel duidelijk heeft aangegeven om niet te draaien(we hebben nogal een lange weg bewandeld). De gynaecoloog ging hier mee akkoord. En een keizersnede, ik vond het eigenlijk wel fijn. Maar goed wat de één fijn vind bij een keizersnede, vind de ander fijn met een vaginale bevalling.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.