Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Alcohol tijdens de zwangerschap

Het is niet verstandig om tijdens de zwangerschap alcohol te drinken, maar waarom eigenlijk niet?

Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Het liefst wil je nu vast lekker proosten op dit blijde nieuws, maar doe dat dan met een sapje of een alcoholvrij wijntje. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap wordt namelijk sterk afgeraden. Alhoewel ik af en toe een koel glaasje witte wijn tijdens mijn zwangerschap best miste heb ik mij daar keurig aan gehouden. Je doet het immers toch voor de gezondheid van je ongeboren baby. Maar waarom is alcohol tijdens de zwangerschap eigenlijk zo slecht?

Alcohol voor jou? Dan ook voor je baby!

Wanneer je alcohol drinkt tijdens de zwangerschap, dan drinkt je ongeboren baby automatisch mee. Het alcoholpercentage in jouw bloed komt namelijk ook in dezelfde hoeveelheid in het bloed van jouw ongeboren kindje terecht. Vanzelfsprekend brengt dit de nodige risico`s met zich mee. Zo vergroot je bijvoorbeeld het risico op een miskraam of een vroeggeboorte. Het is dan ook heel belangrijk om extra gezond te leven tijdens de zwangerschap, dus: geen alcohol, niet roken en goed letten op je voeding.

alcohol tijdens de zwangerschap-risico`s voor de baby

Natuurlijk maakt het een groot verschil of je tijdens de zwangerschap per dag één glaasje wijn drinkt of 6, maar risico`s voor de baby zijn er altijd aan verbonden. Het maakt in dat geval niet uit hoe ver je bent in de zwangerschap. Wel heb je tot 13 weken zwangerschap meer kans op problemen bij de aanleg van de orgaantjes van de baby, terwijl vanaf de 13e week het risico op een groeiachterstand groter is.

Andere gevolgen voor de ongeboren baby kunnen zijn:

-Veel huilen

-Snel overprikkeld raken

-Slaapstoornissen

-Een hersenbeschadiging

-Problemen met het gezichtsvermogen

-Het Foetaal Alcohol Syndroom

Alcohol en borstvoeding

In principe is het beter om ook geen alcohol te drinken wanneer je borstvoeding geeft. Wil je toch graag een glaasje alcohol? Drink dan direct na de voeding, zodat je kindje er bij de volgende voeding geen last meer van heeft.

Heb jij alcohol gedronken tijdens de zwangerschap? en tijdens de borstvoeding? Reageer ook!

9 jaar geleden

ik ben nu bijna een half jaar gestopt met roken en ben er nog steeds trots op! we raakten onverwachts zwanger en we zijn er ontzettend blij mee! ik heb nog geen druppel weer gedronken en geen sigaret weer aangeraakt en bevalt me prima, al moet ik zeggen dat ik soms met een verjaardag wel jammer vind dat ik niet even lekker een caneitje mee kan drinken, maar alles over voor ons prinsesje!

9 jaar geleden

Helemaal mee eens!

9 jaar geleden

Ik heb niks gedronken.......mijn schoonzus dronk wel en heeft zelfs gedronken tijdens de borstvoeding. Echt ik vind het niet kunnen! Wat geeft een moeder het recht om met de toekomst van hun kind te spelen? En hoe erg is het om je glaasje te moeten laten staan? Maar is dit niet ook een discussie zoals die over roken tijdens de zwangerschap? Of te veel cola of koffie drinken? Ik denk dat we gewoon goed voor onszelf moeten zorgen? Zwanger of niet zwanger?

9 jaar geleden

Gelukkig maar! Poeh, dat is heftig als je er pas zo laat achterkomt dat je zwanger bent. Onderwerp voor een blog?