Zo milieuvriendelijk mogelijk boodschappen doen
Hoe doen we dat en hoeveel tijd en geld kost het?
Als je mijn blog of Insta volgt, dan weet je dat we zo milieuvriendelijk mogelijk boodschappen proberen te doen. We eten plantaardig, biologisch en verpakkingsvrij. Dat klinkt misschien als een gedoe. Maar als je een routine te pakken hebt, is het niet alleen een kleine moeite, het is zelfs een enorme verrijking! In deze blog leg ik uit hoe we dat aanpakken en deel ik mijn tips zodat jij ook milieuvriendelijker boodschappen kunt doen!
Zo milieuvriendelijk mogelijk boodschappen doen
Door plantaardig te eten, maak je de allergrootste groene stap. Maar ook door biologisch en zoveel mogelijk verpakkingsvrij te eten, maak je milieuvriendelijke keuzes. Maar hoe pak je dat aan? En ook: hoe zorg je ervoor dat je niet zes verschillende supermarkten, markten en kwekerijen moet afstruinen voor je je zelf verbouwde moestuingroenten hebt aangevuld tot een volwaardig weekmenu voor jou en je gezin?
Wij doen het niet perfect
Voor je verder leest, even dit: wij doen het óók niet perfect. Het kan altijd groener. Maar laat dat je niet ontmoedigen. Iedere groene stap die je zet is er een die telt. Dus doe wat je kunt en misschien kun je morgen of volgende week wel nóg meer! Groen leven heeft een sterk domino effect: de ene groene stap inspireert de volgende en voor je het weet ligt er een prachtig groen pad voor je en wil je niet meer anders!
Biologisch
Een keer per week krijgen we een groente- en fruit pakket van onze biologische boeren uit de regio. Lokale, biologische seizoensgroenten: we krijgen wat er beschikbaar is en dat inspireert altijd om nieuwe dingen uit te proberen. Het helpt mij ook om voedselverspilling tegen te gaan. Wie gooit er nou een biologische winterpostelein, koolrabi of knolselderij weg? Ook bestellen we meestal biologisch brood en aardappelen mee. Behalve dat het beter is voor het milieu is het ook nog eens enorm lekker: biologische groenten hebben zoveel meer smaak dan niet-bio!
Verpakkingsvrij
Bijna al het houdbare eten kopen we verpakkingsvrij. Daaronder valt onder andere: pasta, rijst, couscous, rijst en andere granen, noten, gedroogd fruit, gedroogde bonen, kikkererwten en linzen, olie, kruiden, limonade, sausjes, etc. Deze producten worden één keer per twee weken in glazen potten geleverd. Als de potten leeg zijn, leveren we ze weer in. De verpakkingsvrije supermarkt maakt ze schoon en vult ze weer met producten die verpakkingsvrij, plastic vrij en/of in bulk zijn geleverd. Behalve de milieuwinst inspireert dit ook weer om lekker en gezond te koken voor mijn gezin. Alle potten staan mooi uitgestald en ik kan alle recepten zo puur mogelijk opbouwen, zonder ongezonde kant & klare zakjes en pakjes.
Plantaardig
Omdat we plantaardig eten hebben we vleesvervangers nodig, maar ook plantaardige alternatieven voor melk, yoghurt, slagroom, ijs, boter en kaas. Maar er zijn nog meer dingen die (nog) niet verpakkingsvrij kunnen, zoals olijven, maiswafels, chocola, cola, wijn en chips (ja, dat soort dingen kopen wij ook gewoon).
3 jaar geleden hebben we de auto weggedaan, voor de planeet. Daarom kiezen we ervoor om de boodschappen te laten bezorgen. Met allemaal pakken plantaardige melk op de fiets ging niet meer met twee kindjes. En een paar keer per week naar de supermarkt gaan, is niet alleen minder groen, het is ook minder goed voor je portemonnee. Hoe goed je bedoelingen ook zijn, je komt áltijd met meer thuis dan je nodig hebt.
Welke is nou het groenst?
We hebben verschillende bezorgdiensten uitgeprobeerd en we kiezen nu 8 maanden bewust voor de Albert Heijn. De belangrijkste reden hiervoor is het grote aanbod veganistisch eten. De AH heeft onze favoriete plantaardige drinks (Alpro, maar ook huismerk en Oatly) en een groot aanbod vleesvervangers, kaasvervangers en de lekkerste vegan kaas, slagroom, ijs, mayo, boter, etc. Natuurlijk willen we graag dat de boodschappen elektrisch worden bezorgd, maar als er nauwelijks vegan aanbod is, is dat alsnog geen groene optie.
Onze boodschappen routine
Ik regel de biologische boodschappen (1x per week) en verpakkingsvrije boodschappen (1 keer per 2 weken) en mijn vrouw de boodschappen van de Albert Heijn. Onze AH-boodschappen komen ook 1 keer in de 2 weken. Het is een flinke voorraad, maar omdat het allemaal producten zijn met een langere houdbaarheid, gaat dat heel goed. Door voor een langere periode te bestellen, besparen we CO2-uitstoot, omdat de bezorger niet iedere week hoeft voor te rijden.
Hoeveel tijd kost het?
De verpakkingsvrije boodschappen online bestellen kost mij ongeveer 10 minuten en ze worden 's avonds bezorgd. De biologische boodschappen kosten meestal geen tijd (alleen als ik iets wil bijbestellen). Ik hoef er ook niet voor thuis te blijven: mijn bio boer zet het gewoon in de tuin als ik er niet ben. Mijn vrouw kopieert onze standaard lijst voor de Albert Heijn en kijkt dan wat er niet of extra nodig is. Dit kost haar 10 a 15 minuten per twee weken. Omdat alles thuisbezorgd wordt zijn we, ondanks dat we biologisch, verpakkingsvrij en plantaardig eten, veel minder tijd kwijt aan de boodschappen dan vroeger. Want in totaal zijn we dus maximaal 1 uur per maand kwijt aan boodschappen doen…
De bezorgbundel van de Albert Heijn
En dan komen we nu aan bij het stukje reclame! De Albert Heijn heeft namelijk een bezorgbundel, waardoor je voor een vast bedrag per maand je boodschappen op een voor jou geschikt bezorgmoment kan laten bezorgen. Dus als je een vol bestaan hebt en/of iedere week verse boodschappen wilt laten bezorgen, bespaar je hier geld en tijd mee.
Via deze link krijg je een gratis proefmaand op je bezorgbundel. Als je tevreden bent, wordt je bundel automatisch verlengd. Als het niks voor je blijkt te zijn, heb je een maand gratis bezorging gehad. Ik ben deze samenwerking aangegaan omdat we al maanden bij de AH bestellen en na try & error van andere bezorgdiensten hebben besloten dat het voor ons de meest duurzame keuze is. We zijn ook heel enthousiast over de bezorgers: super vriendelijk en ze hebben ondanks dat ze op een schema zitten echt de tijd voor je.
Ook leuk om te weten: je kunt voor 3, 6 of 12 maanden een bezorgbundel bij de Albert Heijn afsluiten. Bij een bundel van 12 maanden, betaal je niet alleen minder, maar heb je ook gelijk een bol.com select bundel. [Voor wie dit niet kent: dan heb je ook onder de 20 euro gratis verzending bij Bol, maar ook korting op wisselende producten, een spaarprogramma en kun je retour producten gratis laten ophalen].
Hoeveel kost zo milieuvriendelijk mogelijk boodschappen doen?
We zijn een gezin van 4 vrouwen. Voor de biologische boer betalen we ongeveer 120 euro per maand. Verpakkingsvrij boodschappen doen kost ons gemiddeld 100 euro per maand. Bij de Albert Heijn bestellen we meestal voor 360 euro per maand. Wij zijn dus zo'n 580 euro per maand kwijt aan onze boodschappen. Ik ben benieuwd! Vinden jullie dat veel, weinig of is het vergelijkbaar met wat jullie uitgeven?
Bren Medusa
Vind het hartstikke meevallen. Jullie zijn met z'n vieren en het zijn alle boodschappen. Dus vind het juist netjes :) Wij zijn met zijn 2en en 4 kitties en zijn per maand met grind e.d erbij gerekend (bestellen bij pieter pot en wekelijks naar de markt en boodschappen bij ah, ook vanwege het grote vegan aanbod idd, anders bij jumbo) zijn 450 a 500 kwijt. Maar ook vegan, biologisch en waar het kan verpakkingsvrij ook. :)