Snap
  • borstvoeding
  • moedermelk
  • weetjes
  • Baby

10x verrassende feiten over borstvoeding

Dit wist jij vast nog niet!

In de wereld van het moederschap is borstvoeding voor velen één van de meest intieme en bijzondere ervaringen die je als vrouw kan hebben. Het is niet alleen een manier om je baby te voeden, maar het zorgt ook voor een diepe band tussen moeder en kind. En dat niet alleen: zo zijn er nog veel meer bijzonderheden aan borstvoeding. Lees snel!

Dat borstvoeding goed is voor moeder en kind is niets nieuws. Maar wist je dat er allerlei verrassende feiten zijn over borstvoeding die je misschien nog niet kende? Hier zijn 10 interessante weetjes die je versteld zullen doen staan!

  1. Wondjes genezen: In moedermelk zit Immunoglobuline A, een stof die helpt tegen ziektes en ontstekingen. Moedermelk smeren kan dus helpen bij het herstellen van wondjes, zoals luieruitslag, tepelkloven, een brandwond of bij een oogontsteking.
  2. Kleurverandering: Wist je dat moedermelk van kleur kan veranderen? Het kan variëren van helderwit tot geel of zelfs blauwachtig, afhankelijk van verschillende factoren zoals de voeding van de moeder of het vetgehalte van de melk.
  3. Geur en smaak: De geur van je melk lijkt op die van je vruchtwater. Een feest van herkenning voor je baby dus! Ondanks dat de geur van jouw moedermelk altijd herkenbaar is voor je baby, kan de smaak flink variëren, afhankelijk van wat de moeder heeft gegeten. Baby's kunnen verschillende smaken proeven via de moedermelk, wat hen alvast kan helpen wennen aan verschillende smaken.
  4. Calorieën: Moedermelk past zich aan aan de behoeften van de baby, zelfs als het gaat om calorieën. De samenstelling van moedermelk verandert na verloop van tijd om tegemoet te komen aan de groeiende eetlust van je kleintje. En dat niet alleen: moedermelk is continu tailor-made. Warme zomerdag en mist je kleintje bijvoorbeeld vocht? Dan wordt je moedermelk vanzelf wateriger. 
  5. Hormonen: Borstvoeding geven kan helpen bij het vrijkomen van prolactine en oxytocine, ook wel bekend als het 'liefdeshormoon'. Dit kan het gevoel van ontspanning en verbondenheid bevorderen tussen moeder en baby.
  6. Immuniteit: Moedermelk bevat antistoffen die helpen bij het beschermen van je baby tegen infecties en ziekten. Hierdoor zijn borstgevoede baby's over het algemeen minder vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen. Naast deze levende antistoffen bevat het nog 150 andere stofjes om je baby zo goed en gezond mogelijk te laten opgroeien.
  7. Slaapmiddel: De samenstelling van borstvoeding verandert niet alleen van dag tot dag, maar zelfs gedurende de dag. Zo zit er ‘s avonds meer melatonine in moedermelk, wat je kleintje helpt om in slaap te vallen. 
  8. Voeding voor de hersenen: Studies hebben aangetoond dat borstgevoede baby's mogelijk een hoger IQ hebben dan baby's die flesvoeding krijgen, vanwege de voedingsstoffen die in moedermelk aanwezig zijn.
  9. Meer melk in de rechterborst: Wist je dat wel 75 procent van de moeders meer melk produceert in de rechterborst, volgens het Health Foundations Birth Center.
  10. Geld besparing: Borstvoeding is helemaal gratis en bespaart je veel geld. Dit kan wel oplopen tot zo'n 600 euro aan melkpoeder per jaar!

Leestip: Zorgwekkend: kinderen steeds sneller in puberteit

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.