Snap
  • Kind
  • mamaplaatscollab
  • Brandwonden
  • brandwondenstichting

Weet jij wat je moet doen bij brandwonden?

Onze kinderen. Jouw kinderen. Andermans kinderen. Ieder moment van de dag kunnen we intens van ze genieten. Ieder moment van de dag beleven we de mooiste momenten met elkaar. Ieder moment van de dag kunnen er de vreselijkste ongelukken gebeuren. Er zijn allerlei vormen van ongelukken, maar een van de meest voorkomende ongelukken zijn nog steeds brandwonden.

Een kop hete thee, een pan kokend water, een strijkijzer, een BBQ, er zijn tal van voorbeelden die jij en ik gewoon dagelijks doen of in huis hebben, waarbij je kind een brandwond kan oplopen. Weet je nog dat moment dat je net lekker een kopje koffie ingeschonken hebt na een gebroken nacht? De deurbel gaat voor dat leuke pakketje met nieuwe kleertjes, je zet je kop koffie op de rand van de tafel en voor het openen van de deur ren je net op tijd terug om je kind te behoeden van een brandwond….

We denken zo goed na om ons huis kindveilig te maken vóórdat ons kind kan kruipen of lopen. Zijn we onszelf ook bewust van de gevaren die er in onze dagelijkse gewoonten verstopt zitten? Daarom is het goed om zo nu en dan stil te staan bij wat jezelf kan doen om de brandwonden te voorkomen en om anders te weten hoe je moet handelen bij een brandwond.

De stappen zijn simpel:

Koel de brandwond 10 minuten met lauw zacht water

• Verwijder zo snel mogelijk kleren en de luier

• Voorkom dat het lichaam helemaal afkoelt, koel alleen de wond

• Bedek na het koelen de wond met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek

• Smeer niets op de wond

• Houd je kind warm met een deken

• Waarschuw direct een arts bij het zien van blaren, open wond of bij elektrisch/ chemisch letsel

• Vervoer je kind, indien mogelijk, zittend

Snap

Nu je weet wat je moet doen, is het natuurlijk het allerbelangrijkste om brandwonden te voorkomen. Het kan namelijk iedereen ten alle tijden overkomen. Dat betekent niet dat je nooit meer een kopje koffie kan drinken, maar het betekent wel dat je erover nadenkt waar je dit kopje koffie op het aanrecht neerzet. Het betekent dat je nadenkt dat je je pan op de achterste kookplaat zet of de steel van de pan bijdraait, zodat je het voor je kind zoveel mogelijk onmogelijk maakt om erbij te kunnen. Het betekent ook dat je opa en/of oma attendeert op hun gewoontes of iemand anders aan wie je de zorg van je kind toevertrouwt. Maak het onderwerp bespreekbaar en loop samen eens door jullie huis. Bespreek ieder zijn gewoontes, en bekijk waar je nog alerter op kan zijn om te voorkomen dat je kind je te snel af is. Want snel zijn ze.

Zo kies ik er zelf bijvoorbeeld voor om alleen een waterkoker aan te zetten als ik haar in het zicht heb. Daarnaast kook ik op de momenten dat ze slaapt en is het een stuk ongezelliger bij ons in huis. Ik brand namelijk pas een kaarsje als onze dochter naar bed gaat en dan heeft het eigenlijk geen zin meer, want een uur later ga ik er achteraan. Verder spreken mijn man en ik altijd af wie er op haar let als we tijdens het mooie weer besluiten om te gaan BBQ’en. Je kan namelijk niet alles tegelijk en je zal jezelf het nooit vergeven als jouw kind iets overkomt door je eigen onoplettendheid. Dus wees alert en voorbereid.

Om goed voorbereid te zijn hebben wij een eerstehulp pakketje ter waarde van €14,95 aangeschaft voor bij ons thuis. In dit pakketje zitten onder andere brandwondenpleisters, koelgel voor onderweg, een handig boekje met tips om brandwonden te voorkomen én om eerste hulp te verlenen. Je krijgt het pakketje gratis als je besluit de Brandwonden Stichting te steunen voor €2,50 per maand (minimaal 5 maanden). Het EHBB pakketje kan prima mee op reis genomen worden. 

Snap

Wat zijn brandwonden?

Een brandwond is een gedeeltelijke- of een volledige beschadiging van de huid die wordt veroorzaakt door inwerking van warmte, een chemische stof of elektriciteit gedurende een bepaalde tijd, boven een bepaalde temperatuur. Brandwonden zijn extreem pijnlijk, het herstel duurt lang en de littekens draag je je leven lang met je mee.

Ernst van de brandwond

Hoe erg een brandwond is, is afhankelijk van de grootte, diepte, plaats van de brandwond, leeftijd en bijkomende letsels. Het lichaam kan de opperhuid wel herstellen, maar als de lederhuid is verloren, dan komt die niet meer terug. Waar een brandwond zit, is de huid stuk en is er dus geen bescherming meer. Zo kunnen bacteriën makkelijker binnendringen en is er een groter risico op infecties. Ook verlies je meer vocht en warmte.

Eerstegraads verbrandingen en tweedegraads brandwonden zijn bijzonder pijnlijk. Hoe uitgebreider de verbranding, hoe pijnlijker. Maar bij een derdegraads brandwond ervaar je minder pijn dan je zou verwachten omdat de zenuwen dan zijn aangetast. Brandwonden zijn de meest ernstige verwondingen die er bestaan en kunnen blijvende schade veroorzaken.

Gevolgen van brandwonden

Bij verbranding verliest de huid een deel van haar vitale functies. De gevolgen daarvan zijn; ‘warmteverlies’, het lichaam verliest veel warmte omdat de huid de temperatuur niet kan vasthouden; ‘vochtverlies’, de huid kan het vocht niet tegenhouden en ‘infectiegevaar’; waar de huid defect is, kan door inwerking van bacteriën een infectie ontstaan.

Na de behandeling van diepe brandwonden ontstaan littekens die niet meer weggaan. Nadat mensen met brandwonden uit het ziekenhuis worden ontslagen, begint daarom de grote uitdaging: leven met littekens.

Naast de impact van littekens op het sociale leven, kunnen mensen met brandwondenlittekens last krijgen van lichamelijke beperkingen. Littekens rekken niet mee waardoor soepel bewegen niet meer vanzelfsprekend is. Hersteloperaties blijven dan een vast onderdeel van het leven.

Oorzaken van brandwonden

Een verbranding of een brandwond kan verschillende oorzaken hebben. Een hete vloeistofverbranding en een vuur/vlamverbranding komt in Nederland het meest voor.

• Zonverbranding: Geen wond maar een ontstekingsreactie van de huid

• Hete vloeistofverbranding: Een blaar of een zeer pijnlijke wond door bijvoorbeeld een ongeluk met een kop thee

• Contactverbranding: Een blaar of een zeer pijnlijke wond door het aanraken van een heet voorwerp

• Vuur / vlamverbranding: Een (diepe) wond door contact met een (steek)vlam

• Verbranding door elektriciteit: (diepe) wonden door de inwerking van elektriciteit

• Chemische verbranding: Een wond door de inwerking van een chemische stof

Nu je dit allemaal liever niet geweten had, hoop ik je in ieder geval op weg geholpen te hebben naar een stuk bewustwording van jezelf als ouder in de hoop dat we met zijn allen het- ongeluk- in- een- klein- hoekje kunnen voorkomen. 

Zorg goed voor je eigen veiligheid, maar natuurlijk nog beter voor die van je kind.

Snap
yara.en.mama's avatar
4 jaar geleden

Ik dus ook niet! Die regel is vernieuwd en nog maar kort van kracht. Dus daarom zo goed om hier af en toe aandacht aan te schenken en je weer te informeren over de laatste ontwikkelingen he?

yara.en.mama's avatar
4 jaar geleden

Bijzonder dat ik dit mocht doen 😁

yara.en.mama's avatar
4 jaar geleden

Wat lief! Dank je wel 😃

's avatar
4 jaar geleden

Kleding verwijderen wist ik niet, nu wel. dankjewel

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij yara.en.mama?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.