Snap
  • zero waste
  • duurzaam
  • milieuvriendelijk
  • groene levenstijl
  • koken

5 x makkelijke zero waste tips voor een duurzamer gezinsleven!

Zonder extra kosten of moeite...

Wist je dat veel duurzame alternatieven helemaal geen extra tijd kosten, maar zelfs tijd kunnen besparen? En bovendien zijn deze vaak goedkoper. Benieuwd welke zero waste veranderingen jij in de keuken kunt doorvoeren? Lees dan snel verder!

Zero waste alternatieven worden steeds populairder in Nederland – in plaats van wegwerpvarianten te kopen, kies je voor iets wat langer meegaat of geen schadelijk afval achterlaat. Elk jaar komt er meer plastic in de oceaan terecht en ook wordt er veel voedsel weggegooid. Zonde! Als moeder wil je hier waarschijnlijk graag aan bijdragen en je kind milieubewust opvoeden, alleen je hebt het al zo druk... Toch kan het!

1. Zero waste (en goedkoper) boodschappen doen

Een paar keer per week even naar de winkel voor je wekelijkse boodschappen, voor de meeste gezinnen is dit de routine. Maar door in één keer al je benodigdheden te halen, bespaar je veel tijd, geld én plastic. Door grote bulkproducten te kopen van bijvoorbeeld rijst, couscous of andere houdbare producten bespaar je op verpakkingen. Helemaal plasticvrij boodschappen doen? Dat kan nu in verschillende zero waste supermarkten in Nederland of online. Nog leuker: maak er een leuk uitje van met je kind – bezoek de lokale markt voor je groente en fruit of ga langs bij de groenteboer, bakker en slager. Neem je eigen tassen mee en ga voor heerlijke seizoensproducten!

2. Duurzame kooktips

Je kunt op veel manieren energie besparen tijdens het koken, zonder dat het je extra tijd of moeite kost. Zo kun je het water waarin je hebt gekookt gebruiken om je planten water te geven. En wist je dat rijstwater ook goed is voor je haar? Spoel je haar of dat van je kind ermee uit en je krijgt gegarandeerd glanzende lokken! 

Enkele andere makkelijke tips:

  • Vergeet ook niet om tijdens het koken het deksel op de pan te doen
  • Laat de kraan niet onnodig lopen 
  • Zet de oven iets eerder uit om de restwarmte te gebruiken

Wat ook het overwegen waard is: gietijzeren of roestvrijstalen pannen gebruiken. Deze pannen hebben iets meer aandacht nodig dan je normale pan, maar ze gaan langer mee en je hoeft je geen zorgen te maken over de schadelijke chemicaliën van een anti-aanbaklaag. 

3. Eco-vriendelijk eten

Het eten van minder vlees is dan misschien een beetje een taboe, een vegetarische maaltijd kan heel lekker en gezond zijn. Begin bijvoorbeeld met een wekelijkse vegetarische maaltijd - er zijn talloze heerlijke recepten die het hele gezin zullen waarderen. Daarnaast is het kiezen voor lokale seizoensproducten een andere goede gewoonte. En vergeet niet: elke kleine bijdrage telt! Door bewuste keuzes te maken, zoals het afwegen van porties om voedselverspilling te verminderen, draag je bij aan een duurzamere toekomst voor je kind.

4. Hoe verminder je voedselverspilling?

Gooi oud brood niet weg, maar maak er croutons van voor in de soep, of een broodpudding – een leuke activiteit om samen met je kind te doen. Je zult je verbazen over hoe leuk en makkelijk dit is! En wist je dat je van groenteresten zoals uienschillen en stukjes wortel heel makkelijk een gezonde groentebouillon kunt maken?

Wees daarnaast creatief met restjes:

  • Maak er soep of een ovenschotel van voor de volgende dag, of vries ze in
  • Maak van oud fruit een smoothie met haver en yoghurt, voor een gezond en lekker ontbijt voor jou en je kind
  • Zet bosui, selderij of basilicum uit de supermarkt op water, zodat ze opnieuw kunnen groeien

5. Zero waste bewaartips

Je hoeft geen extra geld uit te geven om zero waste te leven! Kijk eens naar wat je al in huis hebt. Oude yoghurtbakjes zijn bijvoorbeeld prima vriesbakjes en glazen potjes en bakjes kun je gebruiken als opbergruimte. Hergebruik broodzakken om je brood te halen en oude doekjes in plaats van keukenpapier. Als je toch iets nieuws nodig hebt, zijn er duurzame alternatieven zoals siliconen deksels, bijenwasvellen, herbruikbare koffiefilters en herbruikbaar bakpapier. 

En vergeet niet: elke kleine moeite is al waardevol... Het leven van een moeder is hectisch genoeg!


Lees ook: 10-stappen-naar-een-duurzamer-leven 

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.