Snap
  • babynaam
  • ouders
  • onderzoek

Dit is wat een babynaam zegt over de ouders!

En, klopt het bij jou?

Een babynaam kiezen kan een lastige klus zijn. Het is een keuze waar je kind zijn hele leven mee moet doen, dus het is begrijpelijk dat ouders hier veel tijd en aandacht aan besteden. Maar wist je dat een babynaam ook veel kan zeggen over de ouders?


Opleidingsniveau

De namen die ouders kiezen voor hun kinderen kunnen veel zeggen over hun achtergrond. Uit onderzoek blijkt dat hoger opgeleide ouders vaker kiezen voor Nederlandse namen, terwijl minder hoogopgeleide ouders eerder geneigd zijn om voor buitenlandse namen te gaan, met name Engelse, Italiaanse en Spaanse namen.


Volgens experts laten minder hoogopgeleide ouders zich vaak beïnvloeden door wat er via de media tot hen komt, terwijl hoger opgeleide ouders meer waarde hechten aan de oorsprong van een naam uit de Nederlandse taal en cultuur.


Toch zijn er ook namen die populair zijn in alle lagen van de bevolking, zoals Emma, die je in elk Europees land tegenkomt in de top drie. Andere namen, zoals Thomas twintig jaar geleden en Noah nu, lijken juist aan populariteit te winnen zonder dat daarvoor een duidelijke verklaring is. Het blijft een interessant fenomeen, hoe namen ons kunnen verrassen en wat ze zeggen over de ouders die ze kiezen.


Trendy namen

Veel ouders willen graag een trendy naam voor hun baby. Dit hoeft niet per se een naam uit de top 10 van populaire babynamen te zijn, maar wel een naam die hip is op dat moment. Vaak zijn dit babynamen die voorkomen in films of series, zoals Khaleesi uit Game of Thrones, of Rey uit Star Wars. Ook namen die geïnspireerd zijn op natuurverschijnselen, zoals Storm of River, zijn erg hip. 


Vernoemen naar een stad of land

Ook vernoemen steeds meer ouders hun kind naar een stad of een land. Deze babynamen zijn de laatste decennia steeds populairder geworden. Deze plek heeft vaak een diepere betekenis voor de ouders. Soms geven ze er zelfs mee te kennen dat hun kindje hier verwekt is! Ken je iemand die Paris of Montana heet? Dan weet je misschien al genoeg ;)


Vernoemen naar een familielid

Vroeger was het de gouden regel dat je je kinderen vernoemde naar je (schoon)ouders en andere familieleden. Vandaag de dag is dit eerder uitzondering dan regel of wordt vaak alleen de tweede naam vernoemd. Toch zijn er nog wel ouders die hun kinderen vernoemen naar familieleden. Dit zegt veel over de ouders. Dit zijn echte familiemensen die hun tradities hoog willen houden.


Babynaam kiezen

Heb je moeite met het vinden van een geschikte babynaam? Dan kun je altijd bedenken wat jij nu echt belangrijk vindt. Wil je tradities hooghouden of liever meegaan met de trends? De naam van jouw kindje zegt meer over jou als ouder dan je denkt.


Benieuwd naar de mooiste babynamen geïnspireerd op de lente? Klik hier!


Trending op Mamaplaats: Baby geboren in de vruchtzak: hoe kan dit? 

7 maanden geleden

Ik en mijn ex man waren Fries en Gronings. Wij hebben voor de namen van onze kinderen de eerste letter van onze ouders gebruikt.

1 jaar geleden

geen van beiden, geen traditie hoogg te houden of een trend te volgen. Wij hebben gewoon namen gekozen die wij leuk vonden/vinden. Verder ook geen tweede naam om een familielid te vernoemen. 2 korte sterke Scandinavische jongensnamen.

1 jaar geleden

Bewust een Hollandse Friese naam gezocht omdat mijn man zijn roots en naam daarvandaan komt, heel blij mee.

1 jaar geleden

Mijn partner en ik hebben samen 6 kinderen (samengesteld gezin):