Baby geboren in vruchtzak: hoe kan dit?
Wauw, deze foto's....
Wist je dat sommige baby's worden geboren terwijl ze nog in hun eigen transparante bubbel zitten? Ja, je leest het goed - ze worden geboren in hun nog intacte vruchtzak! Maar maak je geen zorgen, het is een zeldzaam fenomeen dat slechts bij één op de 80.000 geboortes voorkomt. Hoe kan het dat sommige baby’s in de vruchtzak worden geboren?
Wat is de vruchtzak?
Het is de veilige thuisbasis van een baby in de baarmoeder - de vruchtzak! Het is een soort van omhulsel van je baby in de baarmoeder. Naast je baby zit hij vol met vruchtwater. De vruchtzak bestaat uit twee stevige vliezen, namelijk de binnenste en buitenste, die je baby beschermen. Deze vliezen kunnen soms breken, waardoor het vruchtwater vrijkomt. Dit gebeurt meestal tijdens de bevalling of vlak ervoor.
Geboren in de vruchtzak
Soms gebeurt het dat de vliezen helemaal niet breken, zelfs niet als de baby wordt geboren. Dit komt vaak voor bij baby's die te vroeg worden geboren. Daarnaast laten artsen de vruchtzak soms expres heel om de baby extra bescherming te bieden. Het kan ook voorkomen dat een baby wordt geboren met een deel van de vruchtzak nog over zijn hoofd. Dat ziet er behoorlijk bijzonder uit, alsof we een glimp opvangen van hoe de baby in de baarmoeder heeft geleefd, in zijn eigen veilige coconnetje. We noemen het ook wel “geboren worden met de helm op”.
Fotografe
Jessica is gespecialiseerd in het fotograferen van bevallingen en legde deze bevalling vast waarbij de vruchtzak intact bleef. “3 dagen geleden heb ik 'mijn' derde bevalling gehad! Mijn eerste was een keizersnede, de tweede is die op deze foto, en mijn derde was in het geboortebad.”
De foto's van de bevalling plaatste ze op haar Instagram pagina:
Anoniem
Mijn dochter was 12 dagen te laat. In hele vruchtzak. Lekker schone baby. Linkshandig ook
Ingeborg Voor Den Dag
Onze zoon is met 21 weken geboren. Ze hadden gezegd dat het mooiste scenario zou zijn dat hij in z'n vruchtzak geboren zou worden, maar dat het zeldzaam was. Alles zat tegen maar hiermee waren we gezegendhij kwam in zijn vruchtzak. Omdat er geen vruchtwater meer was zag het er wel anders uit dan gebruikelijk. Voor ons was het goed om te zien omdat we hierdoor wisten dat het niet anders kon... we missen hem iedere dag ❤️
Anoniem
Hoezo ‘maar maak je geen zorgen…’? Net of het een probleem is dat de baby een intacte vruchtzakje heeft 🤦♀️
Anoniem
Volk van tegenwoordig weten het tegenwoordig zo goed en zijn van mening dat zij alles wat medisch kennis in pacht hebben of over alles veel beter weten, dus baby in intact vruchten gaan zij ook commentaar op geven