Snap
  • Kind
  • lente
  • allergie
  • hooikoorts
  • pollen

Heeft jouw kind last van hooikoorts? Wij geven tips!

Je kind is de hele dag buiten geweest en komt thuis met een loopneus en geïrriteerde ogen. Jij weet direct hoe laat het is. Helaas komt hooikoorts regelmatig voor bij kinderen. Hooikoorts kan erg vervelend zijn. Hoe herken je het en wat doe je ertegen? 

Wat is hooikoorts?

Als je last hebt van hooikoorts, betekent het dat je lichaam een allergische reactie geeft op het stuifmeel (pollen) van stuifmeel van bloeiende bomen, struiken en grassen. De slijmvliezen van de neus, ogen, mond, keel of luchtpijp raken hierdoor geïrriteerd, wordt dikker en gaat meer slijm maken. Hooikoorts door bomen begint in februari - maart. Hooikoorts door gras begint in april - mei. 

Hoe herken je hooikoorts?

De klachten van hooikoorts komen ook bij een standaard verkoudheid voor. Tóch kun je verschil merken. Hooikoortsklachten kunnen binnen een paar minuten opspelen, bij een verkoudheid duurt dat een paar uur. Een verkoudheid verdwijnt vaak na enkele dagen of een week. Helaas kunnen hooikoortsklachten lang aanhouden, namelijk tot het moment dat de pollen waar je kind allergisch voor is, uit de lucht zijn. Door hooikoorts kun je de volgende klachten krijgen:

jeuk aan de neuseen verstopte neus of een snotneusniezenjeukende ogentraneneen droge keel, soms met kriebelhoest.een vol gevoel in het hoofdkoortsig gevoelmoebenauwdpiepend geluid bij het ademhalen

Hooikoortsklachten kunnen op school leiden tot concentratieproblemen. Ook kan het leiden tot vermoeidheid. Het is dus belangrijk om goed vast te laten stellen of je kind last heeft van hooikoorts, of dat er iets anders aan de hand is. 

Tips tegen hooikoorts bij je kind

Hooikoorts kan helaas niet genezen worden, maar er zijn manieren om de klachten te verminderen.

Vaseline

Doe wat vaseline op een wattenstaafje en smeer de binnenkant van de neus daarmee in. Hierdoor blijft het stuifmeel plakken en zal het minder snel de slijmvliezen binnendringen.

's Avonds douchen

Zet je kind 's avonds onder de douche. Zo spoel je het stuifmeel weg en heb je minder kans dat het in bed terechtkomt!

Let's go to the beach!

Langs de kust komen de minste pollen voor. Zo kun je er meteen een leuk uitje van maken. 

Ramen en deuren dicht

Met lekker weer zijn we snel geneigd alles open te gooien, maar pas hiermee op. Doe dit het liefst in de ochtend, wanneer de pollen het minst actief zijn. 

Vermijd de juiste pollen

Wanneer je weet voor welke pollen je kind allergisch is (elzen, hazelaren, berken, bijvoet, grassen) kun je hier rekening mee houden met het buitenspelen. Is je kind allergisch voor graspollen? Laat hem dan niet in een net gemaaid grasveld spelen.

Was binnen ophangen

Hang jij de was graag buiten op? Dan kun je dat nu beter niet doen. Zo voorkom je dat er stuifmeel in de kleding komt. 

Medicijnen

Laat je goed adviseren over het gebruik van medicijnen tegen hooikoorts. Er zijn veel geneesmiddelen tegen hooikoorts verkrijgbaar. Het kan helpen om ruim een week voordat het pollenseizoen start, te beginnen met medicijnen.

Heeft jouw kind last van hooikoorts en heb je dé gouden tip? Laat het hieronder weten!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.