Snap
  • telefoon voor kind
  • tips
  • veilig internet

Een telefoon kopen voor je kind: let hierop

Ga je bijvoorbeeld voor een telefoon met of zonder abonnement?

Hoewel je het misschien nog even wilt uitstellen, is het niet te ontkennen dat steeds meer kinderen op steeds jongere leeftijd een telefoon krijgen. Maar laten we eerlijk zijn, de schooltas is niet bepaald de meest veilige plek voor zo'n gloednieuwe en kostbare smartphone. Dus, waar moet je eigenlijk op letten bij het kiezen van de allereerste smartphone voor je kleintje? 

Bij het kiezen van de eerste telefoon voor je kind zijn er zoveel dingen om rekening mee te houden: het type telefoon, de instellingen en natuurlijk de kosten. We hebben de belangrijkste punten hieronder voor je op een rij gezet. Laat je leiden in de wereld van kindertelefoons! 

Tips voor de eerste telefoon van je kind

  • Geef een oude telefoon
    Als jouw vertrouwde oude telefoon nog prima werkt, overweeg dan om deze aan je kind te geven. Dat kan flink schelen in de kosten. Wel is het belangrijk om te weten dat de besturingssystemen van oudere telefoons vaak niet meer worden bijgewerkt. Vooral bij Android-telefoons is dat een aandachtspunt.
  • Goedkope telefoons
    Uit de mobiele telefoon test van de Consumentenbond is gebleken dat je al voor €200 tot €300 een kwalitatief toestel kunt vinden. Bij goedkopere modellen is er vaak wat minder opslagruimte, denk aan 16 of 32 GB. Ook is de camera vaak niet van topkwaliteit. Maar voor een beginner is dit een prima telefoon!
  • Zorg voor de juiste instellingen op je telefoon

    Voordat je jouw kind de smartphone in handen geeft, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat deze veilig voor gebruik is. Maak bijvoorbeeld een speciaal 'kinderaccount' aan voor de smartphone van je kind. Hierdoor worden veiligere instellingen ingesteld voor zowel iPhones als Android-telefoons. Je hebt ook de mogelijkheid om de schermtijd te beperken en in noodsituaties de locatie van je kind te kunnen traceren. Neem dus even de tijd om de smartphone goed in te stellen voordat je deze aan je kind overhandigt. Veiligheid voorop! 

Wanneer dat eerste mobieltje dan moet komen? Je leest het in De beste leeftijd voor een eerste telefoon. Hier vind je advies van experts, maar we vroegen het ook onze Mamaplaats-community!

Telefoon voor kind met of zonder abonnement?

Wanneer je kleintje de allereerste stap zet in de wereld van smartphones, is je kind zich nog niet bewust van de kosten die komen kijken bij bellen en internetten. Ga je daarom voor een telefoon met of zonder abonnement? 

Prepaid

Prepaid is dé slimme aanpak om torenhoge kosten te vermijden. Onderweg kan jouw kind simpelweg bellen of een WhatsApp-berichtje sturen. En als je kleintje wat meer wil internetten, is het slim om dat vooral thuis via wifi te doen. Internetten met prepaid kan namelijk behoorlijk prijzig uitvallen.

Voordelen van prepaid:

  • Als het tegoed op is, is het ook echt op. Bellen en internetten kan dan niet meer. Je kind kan nog wel gebeld worden.
  • Je leert je kind goed leren wat bellen en internetten eigenlijk kost. Met een YouTube-filmpje kijken op het schoolplein is het tegoed zo op. 
Nadeel van prepaid:
  • De kosten kunnen aardig oplopen in vergelijking met een abonnement. Een losse belminuut kost je gemiddeld zo'n €0,20. Voor internet ben je vaak zo'n €0,10 per MB kwijt, en een kort YouTube-filmpje bekijken slurpt al snel 5 MB op. Let dus goed op je verbruik als je kiest voor prepaid! 

Abonnement

Wanneer je kind regelmatig belt en online actief is, wordt een abonnement al snel interessant. Vooral bij tieners die net de overstap maken naar de middelbare school, heb je als ouder vaak minder controle over hun telefoongebruik. Vooral populaire sociale media zoals Instagram, Snapchat en WhatsApp, evenals veelgebruikte platforms zoals YouTube, dragen bij aan een snel toenemend internetverbruik.

Voordeel abonnement:
  • Als je iets meer internet of belt, ben je voordeliger uit dan met prepaid.

Nadeel abonnement: 

  • Je moet ervoor zorgen dat je kind binnen de bundel blijft, anders lopen de kosten hoog op.

Lees ook: 
GPS-horloge voor je kind: dit wil je erover weten

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.