Snap
  • Gezond
  • gezond
  • mindfulness
  • meditatie

Mindful ouderschap in hectische tijden

De coronatijd is voor vele ouders totale gekte. Alle kinderen thuis die je ook nog aan de studie dient te houden en dan zelf ook nog het huishouden doen en misschien zelfs ook nog werken. Hoe dan? Het is voor velen een grote uitdaging om rustig en vriendelijk te blijven. Het is vooral belangrijk om de dingen zoveel mogelijk mindful te doen en toch manieren vinden om meditatie in te bouwen. Als meditatieleraar heb ik hier eerder al een <a href="https://meditatieinstituut.nl/meditatie/tips-voor-mediteren-als-je-kleine-kinderen-hebt/">aantal tips over geschreven op mijn blog</a>. Graag leg ik uit hoe je dit kunt toepassen in deze periode.

Informele meditatie kan ook als je niet zoveel tijd hebt

Mediteren hoeft niet per se in een stille, serene omgeving. Veel mensen denken dat als je gaat mediteren dat je niet mag denken en dat je niets mag doen. Dat is misschien wel behulpzaam bij een formele manier van mediteren, maar is het juist de uitdaging om meditatie in het dagelijks leven toe te passen. Zo leg ik zelf regelmatig een meditatiekussen op het speelkleed terwijl de kinderen in de woonkamer spelen. Dat de kinderen dan naar mij toekomen, op mijn rug klimmen en mij dingen vragen maakt ik dan onderdeel van de meditatie.

Probeer het maar eens. Het gaat hier dus niet over stilte, maar over helemaal aanwezig zijn en meebewegen met wat zich aandient. Merk op dat het allemaal vanzelf gaat. Ook hoe je reageert, wat je zegt en zelfs wat je denkt gebeurt allemaal spontaan. Deze informele manier van mediteren is een oefening in overgave, loslaten en opmerkzaamheid.

Alle excuses van ‘ik kan niet mediteren want ik heb geen tijd’ komen door deze manier van informele meditatie volledig te vervallen. Iedereen kan zo mediteren, het vraagt vooral enige creativiteit. Natuurlijk is het wel zo dat je enige meditatie ervaring moet hebben om dit zo te kunnen toepassen.

Vaste momenten voor formele meditatie

Deze ervaring kun je opdoen door toch ook zelf mogelijkheden te creëren om in stilte te mediteren, bijvoorbeeld met geleide meditaties. Zo kun je bijvoorbeeld mediteren als je de kinderen naar bed brengt. Vaak vinden kinderen het fijn als je nog bij hun blijft totdat ze slapen. Het geeft ze een veilig gevoel dat papa of mama nabij is. Zelf zing ik, naast wat slaapliedjes, ook nog een paar mantra’s. Naast dat dit praktische manier is om een vast meditatie moment in de dag te integreren, raken de kinderen zo ook alvast bekend met meditatie en spiritualiteit. Toen ze nog jonger waren vielen ze bij mij op schoot in slaap terwijl ik mediteerde. Als ik dan klaar was met mediteren legde ik ze dan op hun kussen. Nu ze iets ouder zijn liggen ze al wel in hun eigen bed, maar nog steeds is het voor hun voelbaar.

Mediteren samen met je kinderen

Als je kinderen wat ouder zijn kun je ook samen met ze mediteren. In het begin is het niet zo lang. Maar al doe je het maar eenmaal per dag, bijvoorbeeld vijf minuten, kan dit al een groot verschil maken. Je geeft ook je kinderen zo de vaardigheden mee om rust te vinden in drukke of emotionele perioden.

Handelingen zoveel mogelijk mindful doen

Een andere informele manier van mediteren is alle handelingen mindful te doen. Eigenlijk is dit hetzelfde als je meditatiekussen op het speelkleed neerleggen, behalve dat dit nóg meer het integreren van meditatie in de praktijk is. Je doet gewoon wat je moet doen, alleen dan met aandacht. De dingen wat langzamer doen kan hierbij behulpzaam zijn, maar het hoeft niet. Ga het maar eens na als je weer eens gehaast speelgoed aan het opruimen bent of aan het schoonmaken. Zodra je opmerkt dat je hier gehaast mee bezig bent kun je ontspannen en opmerkzaam zijn, terwijl je wel de snelheid vasthoudt die je had. Je zal merken dat het een wereld van verschil is! Dat je dus minder kunt doen als je meditatief bent is dus niet waar. Hoe wel het wel degelijk helpt om wat vaker te vertragen en meer in de ‘zijn modus’ verkeert in plaats van in de ‘doe modus’.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met meditatieleraar Gerjan Schoemaker. Hij is meditatieleraar en vader van twee dochters (die nu drie en zes jaar zijn).  

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Lise90?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.