Snap
  • Huiduitslag
  • Baby
  • luieruitslag
  • waterpokken

Zo herken je huiduitslag bij je baby

Van waterpokken tot luieruitslag: dit wil je erover weten.

De tedere huid van jouw kleintje verdient extra zorg, want baby's zijn nu eenmaal gevoelig. Het is geen verrassing dat baby's soms last hebben van huiduitslag. Waterpokken, eczeem en luieruitslag zijn een van de vormen van huiduitslag die je baby kan krijgen. In deze Advies Blog kijken we naar enkele veelvoorkomende vormen van huiduitslag die vaak voorkomen bij onze allerkleinsten.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met huidtherapeut Luus van Eck van Sproetonline

Snap

Heeft je baby blauwpaarse huidverkleuring?

Bij de geboorte valt het direct op: een blauwpaarse verkleuring van de baby's huid, ook wel bekend als acrocyanose. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft deze kleur niets te maken met een zuurstoftekort, aldus huidtherapeut Luus van Eck in haar blog. De blauwpaarse tint ontstaat simpelweg door de overgang van de warme buik naar de koelere omgeving buiten de baarmoeder. Deze verkleuring verdwijnt meestal binnen 48 uur. Dat geldt ook voor eventuele rode vlekjes die na de geboorte kunnen verschijnen. Veel pasgeboren baby's hebben hier last van, en het is absoluut niets om je zorgen over te maken! 

Snap

Gemarmerde huid bij je baby

Een marmeren huid bij je baby kan zich voordoen als het buiten wat aan de frisse kant is. Hierbij is er ook weer sprake van een blauwpaarse verkleuring op de baby huid. Maar dan in een specifiek patroon. Je ziet namelijk allemaal blauw, paarse kringen op de baby huid. Vaak verspreid over een groot deel van het lichaam. Deze huiduitslag bij baby's wordt ook wel vergeleken met het patroon van marmer. "Vandaar ook de naam 'baby gemarmerde huid' of 'baby marmeren huid' genoemd. Binnen 48 uur verdwijnt een marmeren huid weer dankzij de warmere omgevingstemperatuur," aldus Luus.

Snap

Baby eczeem

Baby eczeem herken je aan het rode, jeukende en droge huidje, soms in combinatie met schilfertjes. Er bestaan verschillende vormen van, maar de meest voorkomende is atopische eczeem, ook wel bekend als constitutioneel eczeem. Luus legt in haar blog uit dat bij deze vorm van eczeem er sprake is van een blijvende huidontsteking die al kort na de geboorte de kop opsteekt. Het treft maar liefst 3 tot 5% van alle kleintjes. Soms kan het eczeem van je baby ontstaan door contact met bepaalde stoffen, zoals minderwaardige baby verzorgingsproducten. Kleine hummeltjes kunnen hier overgevoelig op reageren en zo eczeemklachten ontwikkelen, ook wel bekend als contacteczeem.

"Een fijne crème tegen eczeem bij baby's is de Tiny Todd crème. Ik weet als geen ander hoe lastig het is om de juiste eczeem crème te vinden. Vooral, omdat vrijwel iedere eczeem crème belooft dat klachten als sneeuw voor de zon verdwijnen. En geen één crème dit ook daadwerkelijk waarmaakt."

Snap

Zo herken je berg bij je baby

Een andere veelvoorkomende verschijning op de babyhuid is seborroïsch eczeem, ook wel bekend als berg. Berg ontwikkelt zich bij baby's als gelige, bruine, vettige schilfers, vaak te vinden tussen de wenkbrauwen en op het hoofdje. Volgens Luus is deze vorm van baby-eczeem volledig onschuldig en geeft het geen reden tot zorg voor je kleintje. Berg verdwijnt namelijk vanzelf. Wel is het zo dat baby berg stinkt, wanneer het lang blijft zitten. Dan kan het fijn om er toch iets aan te doen. Huidtherapeut Luus tipt daarom de onderstaande producten:

"Laat dit een aantal uur of een nachtje intrekken. En spoel het de volgende dag, samen met de bergschilfers, weer uit. Of kam de schilfers met een speciaal berg kammetje uit de haren. Je zult zien dat de baby berg minder wordt!" 

Snap

Luieruitslag bij baby's

Een ander veelvoorkomend fenomeen bij baby's: luieruitslag, een mix van smetplekjes en eczeem die zich ontwikkelt als een rode huid met schilfertjes en typerende blaasjes. Deze onschuldige, maar vervelende baby huiduitslag ontstaat door een samenspel van factoren, zoals warmte en vocht van urine en ontlasting in de luier, wat de huid kwetsbaar maakt voor invloeden van buitenaf. Waaronder bijvoorbeeld voor stoffen uit de urine en ontlasting. De gevoelige huid komt in contact met stoffen uit urine en ontlasting, wat leidt tot irritaties. Daarnaast wrijft de luier constant tegen de kwetsbare huid, wat uiteindelijk resulteert in luieruitslag. Dit kan zowel voor het kindje als de ouders zorgen voor slapeloze nachten.

"Bij luieruitslag is het vooral belangrijk dat je de huid vooral niet belast. Gaat het verwijderen van ontlasting van de billen lastig? Druppel dan wat olijfolie op de billendoekjes. Zo voorkom je dat je teveel over de huid schuurt. Ook kan het helpen om een 'luieruitslag crème' te smeren. Het beste is om een product met zinkoxide te gebruiken. Bijvoorbeeld deze zinkoxide zalf. Of deze zinkoxide pasta. Zinkoxide droogt de huiduitslag namelijk in. Én legt een beschermlaagje over de huid, waardoor de huid van je kindje beter beschermt is tegen urine en poep."

Snap

Rode hond bij je baby: zeer besmettelelijk

Volgens Luus is deze vorm van huiduitslag erg besmettelijk. Wat je bij rode hond ziet, zijn allemaal platte, rode vlekjes op de huid. Daarnaast kan je kindje zich ook niet lekker voelen, er kan sprake zijn van opgezette lymfeklieren en/of koorts. Sommige baby's ervaren helemaal geen klachten als ze rode hond hebben. In dat geval is er geen noodzaak om je kleintje thuis te houden. Natuurlijk is het wel belangrijk om je kindje uit de buurt van zwangere vrouwen te houden.

Snap

Krentenbaard bij je baby herkennen

Krentenbaard, staat ook wel bekend als impetigo. Deze babyhuiduitslag ontwikkelt zich met een rode uitslag rondom de mond en neus, het resultaat van een infectie met specifieke huidbacteriën. Wat je vaak ziet zijn rode vlekjes, wondjes en blaasjes, gevolgd door de verschijning van gele korstjes na enkele dagen. Wanneer je kleintje te maken heeft met krentenbaard, is het van groot belang om die schattige handjes regelmatig te wassen, inclusief die kleine nageltjes. Hierdoor verklein je de kans op verdere besmetting. Luus: "Krentenbaard geneest binnen drie weken vanzelf weer. Wel kan de huisarts een antibiotica crème (Fusidinezuurcrème) voorschrijven. Of antibiotica tabletten. Veel mensen vragen zich af 'is krentenbaard gevaarlijk voor de baby?'. Dit is gelukkig niet het geval!."

Snap

Bleke bulten? Dan heeft je baby galbulten

Bij deze babyhuiduitslag vertonen zich bleke bulten op de huid, omgeven door een rood gebied. Deze huiduitslag, die qua uiterlijk en jeukklachten doet denken aan brandnetelbultjes, wordt ook wel galbuten uitslag genoemd. Deze bleek tot rode, jeukende galbulten ontstaan als reactie op verschillende prikkels. Dit kan een allergische reactie zijn, maar dat is niet altijd het geval. Galbulten kunnen bijvoorbeeld optreden na een snelle overgang van extreme kou naar extreme warmte, of na intense lichamelijke inspanning. Gelukkig verdwijnt deze huiduitslag vaak snel weer. "Eventueel kun je de jeukklachten wel remmen met een huidvriendelijke gel. Het verkoelt de huid. En vermindert zo klachten als jeuk en een branderig gevoel."

Snap

Heeft je baby smetplekken? 

Bij smetplekken kleurt de huid rood en voelt het branderig en pijnlijk aan. Dit ontstaat door wrijving, warmte en vocht, wat een broeierig plekje onder de huid creëert - een ideale leefomgeving voor bacteriën en schimmels. Vooral in lichaamsplooien komen smetplekken voor. Bij baby's zijn deze vaak te vinden in de armplooien en bilplooien, mede dankzij het dragen van luiers waarin ontlasting en urine lang op de huid kunnen inwerken. De combinatie van verweking, overgroei van bacteriën/schimmels en wrijving van de luier leidt tot smetten, resulterend in vuurrode smetplekjes, ook wel bekend als luiereczeem of luieruitslag bij baby's. De huidtherapeut legt uit: "Wat vooral helpt tegen deze baby huiduitslag, is het smeren van een huidvriendelijke zinkzalf. Het ingrediënt zinkoxide droogt de natte plekjes namelijk in. En legt een soort beschermlaagje over de huid. De overige, niet smetplekjes, kun je insmeren met een verzorgende baby zalf."

Snap

Zo zien waterpokken bij een baby eruit

Waterpokken, de welbekende huiduitslag die vaak bij de kleintjes opduikt. Het wordt veroorzaakt door dat hardnekkige herpesvirus en ja, het is behoorlijk besmettelijk. De eerste tekenen van waterpokken zijn rode bultjes en vlekjes die zich als een onverwachte gast op de huid manifesteren. Maar het blijft niet bij de huid alleen; die waterpokken weten wel raad met mond, oogleden en zelfs tussen die schattige haartjes.

Die rode bultjes jeuken als de beste, en dat komt door die kleine blaasjes die erop zitten. Gelukkig drogen die blaasjes later in, en voilà, de jeuk neemt af. Dan worden het soort korstjes waar je stiekem een beetje trots op bent. Pas als die waterpokken volledig verkorst zijn, is de huidklacht niet meer besmettelijk. Meestal verdwijnt die uitslag na een kleine tien dagen als sneeuw voor de zon.

Snap

Spruw bij je baby herkennen

Een ander gevalletje van baby huiduitslag is spruw, iets waar veel baby's mee te maken krijgen. Het is geen gewone huidinfectie, maar een infectie van de slijmvliezen in de mond, ook wel bekend als mondspruw. Wat je opmerkt zijn kleine, witte vlekjes in de mond van je kleintje, vooral op de tong. Maar die witte vlekjes kunnen ook verschijnen op de lippen, wangen en het gehemelte. Bovendien ziet de binnenkant van de mond er wat roder uit dan normaal en lijkt het een tikkeltje geïrriteerd. Spruw ontstaat door een schimmelinfectie en is behoorlijk besmettelijk, zowel voor volwassenen als andere baby's. 

Snap

Lees ook: 
Zijn Bijzondere Brein

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.