Snap

Krentenbaard; wat is het?

Krentenbaard bij kinderen: dit is hoe je het herkent en behandelt

Krentenbaard, ook wel bekend als impetigo, is een veelvoorkomende huidinfectie die vooral bij kinderen voorkomt. Het wordt veroorzaakt door bacteriën en kan zich snel verspreiden. Wat is krentenbaard, hoe herken je krentenbaard bij je baby of kind en wat kun je eraan doen? 

Wat is krentenbaard?

Krentenbaard is een besmettelijke huidinfectie die wordt veroorzaakt door de Staphylococcus aureus- of Streptococcus pyogenes-bacterie. Het komt vooral voor bij kinderen tussen de 2 en 6 jaar oud. De infectie begint meestal met kleine rode vlekken of bultjes op de huid, die zich snel ontwikkelen tot blaasjes gevuld met vocht.

Wie kan krentenbaard krijgen?

Krentenbaard komt vooral voor bij kinderen tot twaalf jaar. Het risico op krentenbaard is groter als je kind een verzwakt immuunsysteem heeft en als de huid al beschadigd is door bijvoorbeeld een muggenbult, eczeem, waterpokken of een schaafwond.

Symptomen van krentenbaard bij kinderen

De symptomen van krentenbaard bij kinderen kunnen variëren, maar vaak treden de volgende symptomen op:

 • Rode vlekken of bultjes op de huid
 • Blaasjes gevuld met vocht
 • Korstjes en gele honingkleurige korsten op de huid
 • Jeuk en irritatie
 • Zwelling van de lymfeklieren in de buurt van de infectie

Hoe wordt krentenbaard overgedragen?

Krentenbaard kan gemakkelijk worden overgedragen van persoon tot persoon. De bacteriën verspreiden zich door direct contact met de huiduitslag of door aanraking van besmette voorwerpen zoals handdoeken, speelgoed of kleding. Het is belangrijk om goede hygiënepraktijken te volgen om verspreiding te voorkomen.

Incubatietijd

De tijd tussen besmet raken met krentenbaard en het krijgen van bultjes en blaasjes is vier tot veertien dagen.

Behandeling van krentenbaard

De behandeling van krentenbaard bij kinderen bestaat meestal uit het aanbrengen van een antibioticazalf op de geïnfecteerde gebieden. In sommige gevallen kan een oraal antibioticum worden voorgeschreven. Het is belangrijk om de voorgeschreven behandeling volledig te volgen en de huid schoon en droog te houden. 

Hoe lang is krentenbaard besmettelijk?

Als de blaasjes zijn opgedroogd, is de infectie niet meer besmettelijk. Als je kind zalf of antibiotica voorgeschreven krijgt door de huisarts, is het na twee dagen medicatiegebruik niet langer besmettelijk.

Kijktip: in de video hieronder vertelt Marjolein Leenarts, dermatoloog en founder van Drs Leenarts, over de behandeling van krentenbaard.

Tips om krentenbaard te voorkomen

Om krentenbaard bij kinderen te voorkomen, zijn hier enkele handige tips:

 • Regelmatig handen wassen: vooral voor en na het eten, na gebruik van het toilet en na het spelen.
 • Aparte handdoeken: gebruik aparte handdoeken en washandjes voor elk gezinslid om besmetting te voorkomen.
 • Zorg voor goede hygiëne: denk aan het schoonhouden van speelgoed, knuffels en andere voorwerpen die kinderen regelmatig aanraken.
 • Niet met handen aan het gezicht: leer kinderen om hun handen niet aan hun gezicht te raken.
 • Bedek geïnfecteerde huiduitslag: bedek met een verband of pleister om verdere verspreiding te voorkomen.
 • Niet krabben: vertel je kind om niet te krabben aan de geïnfecteerde gebieden om littekens en verspreiding te voorkomen.

Wanneer naar de huisarts?

Als je vermoedt dat je kind krentenbaard heeft, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan de diagnose stellen en een geschikte behandeling voorschrijven. Het is ook belangrijk om een arts te raadplegen als de symptomen verergeren, als er tekenen zijn van een secundaire infectie of als je kind koorts heeft.

Hoe lang duurt het herstel van krentenbaard?

De hersteltijd van krentenbaard kan variëren, afhankelijk van de ernst van de infectie en de reactie op de behandeling. In de meeste gevallen duurt het enkele dagen tot een paar weken voordat de symptomen verbeteren en de huid geneest. 

Veelgestelde vragen over krentenbaard bij kinderen

Hieronder vind je antwoord op de meest gestelde vragen over krentenbaard bij kinderen.

Is krentenbaard besmettelijk? 

Ja, krentenbaard is zeer besmettelijk en kan gemakkelijk van persoon tot persoon worden overgedragen.

Kan krentenbaard terugkeren? 

Ja, krentenbaard kan terugkeren, vooral als de hygiënepraktijken niet worden opgevolgd of als er contact is met besmette personen of voorwerpen.

Kan krentenbaard littekens veroorzaken? 

In de meeste gevallen veroorzaakt krentenbaard geen blijvende littekens. Het is echter belangrijk om niet aan de geïnfecteerde gebieden te krabben om littekens te voorkomen.

Kan krentenbaard worden voorkomen met vaccinatie? 

Nee, er is momenteel geen vaccin beschikbaar om krentenbaard te voorkomen.

Moeten kinderen met krentenbaard thuis blijven van school? 

Ja, kinderen met krentenbaard moeten thuis blijven totdat ze niet meer besmettelijk zijn, meestal binnen 24 tot 48 uur na het starten van de behandeling.

2 maanden geleden

Anders dan de naam misschien doet vermoeden, het kan over het hele lichaam voorkomen, niet alleen in het gezicht

2 maanden geleden

Volgens de richtlijnen van het RIVM mogen kinderen met krentenbaard gewoon naar school. https://www.rivm.nl/vragen-en-antwoorden-krentenbaard