Snap
  • Baby

Boekjes voor je baby

Niet alleen de iets oudere kinderen, maar ook baby`s vinden 'boekjes kijken' al erg gezellig. Welke boekjes zijn er eigenlijk voor je baby?

Mijn oudste dochter was als baby al dol op 'boekjes kijken'. Ze verslond ( soms zelfs letterlijk...) boekjes in alle soorten en maten. Welke soorten boekjes zijn er eigenlijk voor je baby verkrijgbaar en hebben deze boekjes al een functie of nog helemaal niet?

Voelboekjes voor je baby

Er zijn veel voelboekjes voor je baby verkrijgbaar. Door het aanraken van de verschillende labels en stofjes leert hij al allerlei structuren (her)kennen.

Doeboekjes voor je baby

Met een doeboekje vol activiteiten als spiegeltjes en geluidjes kunnen de meeste kleintjes echt uren spelen. Dat verbaasde gezichtje wanneer je baby voor de eerste keer in het spiegeltje van zijn boekje kijkt vergeet je vast nooit meer. Ook het herkennen van de bekende dierengeluiden leert hij door middel van deze boekjes.

Naast de 'ouderwetse' boekjes heb je tegenwoordig tevens interactieve boekjes van bijvoorbeeld Vtech en Fisher-Price met nog veel meer mogelijkheden. Zo spelen ze vaak hele liedjes af, waardoor je kleintje al kan genieten van muziek. Deze boekjes zijn over het algemeen geschikt voor baby`s vanaf 6 maanden.

Voorleesboekjes voor je baby of toch maar niet?

Voorlezen is erg belangrijk, ook voor baby`s. Rond de leeftijd van 4 maanden begin je met het aanwijzen en benoemen van plaatjes. Je baby leert op deze manier plaatjes en woordjes aan elkaar te koppelen.

Zo`n 5 maanden later kun je al starten met het voorlezen van korte verhaaltjes. Vooral verhaaltjes die rijmen vinden de allerkleinsten meestal prachtig. Neem maar eens een kijkje bij de bibliotheek en je ontdekt vast dat er ook voor baby`s al keuze genoeg is op 'boekjesgebied'!

Waarom je baby voorlezen?

Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling van je baby. Daarnaast is het een gezellig moment voor ouder en kind en werkt het heerlijk rustgevend. Voorlezen is dus een ideaal bedritueel.

Heeft jouw baby boekjes? en lees jij die al voor of nog niet? Reageer ook!