Alles over baby ontlasting bij vaste voeding
Van de geur tot de kleur: dit wil je erover weten.
Als ouder sta je voor vele uitdagingen en nieuwe ervaringen, vooral als het gaat om de voeding van je kleintje. De overgang naar vaste voeding is een mijlpaal in de ontwikkeling van je kind, en dit kan vragen met zich meebrengen, bijvoorbeeld over de ontlasting. Ontdek in deze Advies Blog alles wat je moet weten over de ontlasting van je baby tijdens deze nieuwe fase.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Darmfloratherapeut Nienke Gottenbos, onderdeel van de Mamaplaats Expert Poule.
Bij de geboorte krijgt de baby de eerste dosis bacteriën mee uit zowel de vagina als de anus van de moeder, stelt Gottenbos. "Ongeveer 30 procent van de bacteriën van de baby wordt overgedragen via borstvoeding. Borstvoeding is daarom een cruciale stap in de ontwikkeling van onder andere de darmflora."
Meer weten over de ontlasting van je baby tijdens de borstvoeding? Klik dan op deze link: De ontlasting van je baby: dit wil je erover weten.
Op gang houden van de peristaltiek
"Ongeveer rond twee à drie weken vestigen zich voornamelijk bacteriën in de darmflora die zuren vormen. Deze zuren zijn verantwoordelijk voor het op gang houden van de peristaltiek," legt Gottenbos uit. Peristaltiek is een knijpbeweging die ervoor zorgt dat alles soepel naar beneden glijdt in je buik. Bij volwassenen spelen vezels en de lever een rol in het regelen van die knijpbeweging. Zo blijft alles netjes op weg naar waar het moet zijn.
"Voor een baby zijn echter de zuren van de darmflora essentieel. Daarom is het normaal dat baby's rond de twee à drie weken darmkrampjes krijgen, omdat dit bij hun ontwikkeling hoort."
Wanneer beginnen met vaste voeding?
Gottenbos adviseert altijd om te starten met vaste voeding na ongeveer zes maanden. Dan is de rijping van de darmen pas echt goed afgerond. "Dit is in Nederland anders dan in veel andere landen in de wereld. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt ook dat na zes maanden borstvoeding je het beste kunt beginnen met vaste voeding. Alleen in Nederland zeggen alle consultatiebureaus dat je al na 4 maanden kunt overstappen van melkvoeding naar vaste voeding, zoals hapjes en prutjes."
Darmflora bacteriën
Volgens Gottenbos ontwikkelt de darmflora zich ook verder met meerdere bacteriën zodra je begint met vaste hapjes. Al die bacteriën hebben namelijk hun eigen favoriete hapje. "Op den duur is het daarom belangrijk om zo gevarieerd mogelijk eten te geven, zodat al die verschillende bacteriën hun favoriete hapje krijgen." Daarnaast is het volgens Gottenbos in de eerste 2 jaar in het algemeen erg belangrijk dat je kind met zoveel mogelijk bacteriën in aanraking komt, bijvoorbeeld op de kinderboerderij, bij opa en oma, op het kinderdagverblijf, noem maar op. "Hierdoor kan de darmflora zich goed ontwikkelen."
Verandert de poep als je met vaste voeding begint?
Als je overstapt op vaste voeding, verandert dus de darmflora van je kind en daarmee ook de ontlasting. Wanneer je begint met vaste voeding tot aan de tweede verjaardag, krijgt het kind de tijd om de darmen en darmflora verder te ontwikkelen. "Vanaf ongeveer de tweede verjaardag zou het kind een volwassen darmflora moeten hebben en dus ook een goed gevormde ontlasting moeten produceren. Deze ontlasting wordt geleidelijk bruiner, vaster en krijgt een sterkere geur." Is de ontlasting rond deze leeftijd nog niet zoals het hoort? Dan is het misschien toch tijd om aan de bel te trekken. "Het kan zijn dat je kind een allergie heeft of dat er een parasiet in de darmen zit of een andere ziekteverwekker."
Veel ouders vragen Gottenbos ook: 'Ik vind nog vaste stukjes in de ontlasting van mijn kind, zoals stukjes broccoli. Is dat erg?' "In principe is dat niet erg, aangezien een kindje nog geen kiezen heeft om mee te kauwen."
Poepangst
Wat Gottenbos ook veel ziet, is dat kindjes rond de twee/drie jaar vaker last krijgen van verstopping. Ze gaan dan niet elke dag naar de wc en ontwikkelen harde ontlasting. "Dan kunnen ze zelfs ook poepangst krijgen. Als ze dan een keer een iets hardere drol hebben gehad en dat deed pijn, dan gaan ze die associatie leggen. Is dit bij jouw kind het geval? Praat hier dan over met elkaar."