Van melkvoeding naar vaste voeding
Op een gegeven moment zal je kindje de overstap moeten maken van melkvoeding naar vaste voeding. Lees in dit artikel alles over de overstap van melk naar vaste voeding bij je baby.
Van melkvoeding naar vaste voeding
Tijdens de zwangerschap heb je de keuze om te kiezen voor borstvoeding of flesvoeding. De keuze die gemaakt wordt is zeer persoonlijk en het waarom verschilt van persoon tot persoon. Iedereen zal op een gegeven moment de overstap moeten maken naar vaste voeding. Hieronder een overzicht met een schematische tijdlijn. Kijk hierbij vooral naar je eigen baby en overleg met het consultatiebureau wanneer je baby klaar is voor de volgende stap.
Voeding baby 0 tot 4 maanden
In deze periode krijgen baby’s enkel borst- of flesvoeding. Bij borstvoeding betekend dit gemiddeld 8 tot 10 voedingen per dag, waarbij er gelet wordt op de vraag van de baby.
Na vier maanden is dit meestal teruggebracht naar 5 a 6 keer per dag, om de drie uur. Krijgt de baby gekolfde melk dan zal dit meestal 200 ml zijn. Over het algemeen zorgt borstvoeding ervoor dat de baby ‘slechts’ een poepluier per week heeft.
Bij flesvoeding wordt er in eerste instantie ook 8 tot 10 keer gevoed met maximaal 50 mL (de inhoud van de maag van een pasgeboren baby).
In vier maanden loopt dat terug naar 5 keer per dag 210 ml en gemiddeld een poepluier per dag. Voor baby’s die veel last hebben van reflux kan een oplossing met johannesbroodpitmeel proberen.
Voeding baby 4 tot 8 maanden
Vroeger adviseerde het consultatiebureau om te wachten tot 6 maanden voor er begonnen kan worden met de eerste hapjes vaste voeding. Het voedingscentrum adviseert dit nog steeds.
Tegenwoordig wordt er meer gekeken naar de baby zelf en kan dit ook al vanaf vier maanden. Als een baby smakgeluidjes gaat maken, of je nadoet tijdens het eten kan dit een signaal zijn dat hij er klaar voor is. Het geven van bijvoeding kan echter wel betekenen dat de melkproductie terugloopt.
De vaste voeding is echter nog geen vervanging van een fles, maar meer bedoeld aan het wennen van nieuwe structuren en een nieuwe handeling. De eerste stapjes kunnen zijn het vervangen van de fles rond 9 uur door een flesje met rijstebloem / pap, aangemaakt met nutrilon of moedermelk (voor het laatste is er speciale biologische rijstebloem op de markt).
Rond 15.00 kan er een kleiner flesje gegeven worden in combinatie meteen paar hapjes groenten of fruit. Als een baby maar een hapje wilt of het uitspuugt is dit geen probleem, dit hoort bij het leerproces.
Gemiddeld moet een baby iets 10x geproefd hebben voordat het gewend is aan de nieuwe smaak.
Voeding baby 6 tot 8 maanden
In deze periode blijft melkvoeding de standaard ‘maaltijd’ van een baby maar kan je fijngemalen hapjes rustig vervangen door vaster voedsel. Een baby mag zijn eerste boterhamkorstjes gaan eten (om te oefenen met kauwen).
Het groenten en of fruithapje mag ook minder fijn zijn, zo kan je zachte stukjes banaan geven of gestoomde broccoli. Hoeveel het kind eet verschilt per kind. Een goede vuistregel is; jij bepaalt wat het kind eet, hij bepaalt hoeveel hij eet.
Naast de vaste voeding kan je baby ook beginnen met het leren drinken uit een beker. Dit kan een fles zijn met handvaten die hij zelf kan vasthouden of een tuitbeker. In de beker kan je het beste water doen.
Voeding baby 8 tot 12 maanden
In deze periode kan de melkvoeding voorzichtig vervangen worden door een volledige vaste maaltijd. In de praktijk betekend dit een groentehapje met een fijngeprakte aardappel of pasta. Als vuistregel kan je hanteren dat je per week een melkvoeding vervangt door een vaste maaltijd als dit goed gaat.
Vergeet geen foto’s te maken als je kind iets nieuws voorgeschoteld krijgt! Geef het ook de kans om als je de tijd ervoor hebt zelf te leren eten met een lepel. Bijvoorbeeld magere yoghurt is hiervoor zeer geschikt. Je kan je kind dit als toetje geven of kiezen voor een paar slokjes aan de borst.
Voeding baby vanaf 12 maanden
Vanaf 1 jaar is de baby groot genoeg om met het gezin mee te eten. Dit betekent drie maaltijden per dag en een paar gezonde tussendoortjes. Ook halfvolle melk mag een kind nu gaan drinken. Echter blijft wel gelden dat kinderen scherpe of hele duidelijke smaken niet waarderen en moeten leren kennen dus je beter niet teveel kruiden kan gebruiken.