Snap
  • ontlasting baby
  • kleur
  • gezondheid
  • Baby

De ontlasting van je baby: dit wil je erover weten

Welke kleur ontlasting voor een baby is normaal?

Als kersverse moeder ben je natuurlijk bezorgd over elk aspect van de gezondheid van je baby, en ontlasting is daar geen uitzondering op. Het is normaal om vragen te hebben en soms zelfs bezorgd te zijn over wat je in de luier van je kleintje aantreft. In deze Advies Blog zullen we antwoord geven op de belangrijkste vragen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Darmfloratherapeut Nienke Gottenbos, onderdeel van de Mamaplaats Expert Poule.

Snap

De allereerste ontlasting van een baby wordt meconium genoemd en bestaat uit vruchtwater, afvalstoffen uit het vruchtwater, slijm dat de baby heeft ingeslikt, cellen van de darmwand, galstoffen en resten van bloed. Darmfloratherapeut Nienke Gottenbos legt uit: "Deze substantie is zwart en plakkerig. Elke baby heeft dit, en geleidelijk verandert dit in een wat lichtere ontlasting, uiteindelijk overgaand naar ontlasting die kenmerkend is voor borst- of flesvoeding."

Kleur ontlasting tijdens borstvoeding

De normale kleur voor de ontlasting van je baby in de periode van borstvoeding is van lichtgeel tot donkergeel, en in sommige gevallen neigt het naar oranje. "Het hoort daarbij een vla-achtige consistentie te hebben. De ontlasting tijdens borstvoeding ruikt ook over het algemeen heel mild, een wat zoetige geur."

Volgens Gottenbos kan de geur ook een beetje zurig ruiken. "Dit gebeurt omdat na twee tot drie weken de ontwikkeling van de darmflora van de baby pas echt op gang komt. De bacteriën die zuren vormen krijgen de overhand om zich te verdedigen tegen allerlei indringers en ziekteverwekkers."

Normale ontlasting tijdens flesvoeding

Als je flesvoeding geeft, zal de kleur van de ontlasting er ongeveer hetzelfde uitzien als bij borstvoeding, alleen vaak net iets donkerder, legt Gottenbos uit. "Het neigt meer naar bruin. Daarnaast zie je dat deze ontlasting vaker wat dikker is. Dit komt doordat er minder vocht in zit. Je moet nu niet denken aan een echte drol, want die hoort bij een pasgeborene nog niet te zien te zijn, maar vaak meer richting pindakaassubstantie."

Hoe vaak is het normaal voor een baby om te poepen?

Over de frequentie van de ontlasting bij je baby zijn volgens Gottenbos verschillende dingen beweerd. Zo zou één keer in de 10 dagen normaal zijn, maar 10 keer op één dag tijdens de borstvoeding zou ook kunnen. Daar is Gottenbos het toch niet helemaal mee eens. 

"In het begin is de ontlasting heel erg gekoppeld aan de borstvoeding. Dus na iedere borstvoeding die je dan geeft, is poepen normaal. Als je een kindje hebt dat bij iedere luier poep produceert, dan klopt er iets niet helemaal. En andersom hetzelfde: als de ontlasting langer dan 5 dagen duurt, vind ik dat ook erg lang. Er wordt dan gezegd: dan neemt het kindje alle voedingsstoffen uit de borstvoeding op en daardoor duurt het poepen langer. Daar ben ik het niet mee eens. De belangrijkste leidraad is het kindje zelf. Als je ziet dat een kindje er last van heeft en veel moeite moet doen om de ontlasting kwijt te raken, kan het zijn dat de baby verstopping heeft - zelfs als de ontlasting wel een goede kleur en consistentie heeft. 

Diarree bij een baby

Diarree bij baby's kan soms lastig zijn om te herkennen. Gottenbos adviseert ouders altijd: "Luister naar je eigen intuïtie." Toch zijn er wel een aantal dingen waar je op kunt letten. "Bij diarree hebben baby's vaak veel luiers, soms zelfs spuitluiers. Het is belangrijk op te merken dat een spuitluier niet altijd diarree betekent. Borstvoedingspoep kan namelijk al behoorlijk vloeibaar zijn, maar als het echt dunner is dan vla, echt waterdun, dan spreken we wel van diarree. Vaak kun je het ook herkennen aan de kleur, die wordt dan donkerbruiner en soms zelfs richting groen. Ook valt op dat er dan meer slijm bij de ontlasting zit."

Belangrijk: deze informatie geldt voor alle baby's voordat ze over gaan op vaste voeding.

Leestip: 
Borstvoeding geven lukt niet

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.