Wat is een keizersnede?
Een keizersnede is een chirurgische ingreep om de bevalling tot stand te brengen. Je hebt zowel de geplande keizersnede als de spontane keizersnede.
Waarom een geplande keizersnede?
- Je hebt al eerder 2 keizersnedes ondergaan. (Bij 1 vorige keizersnede, mag je vaginaal bevallen.)
- Er is een medische indicatie waardoor je niet vaginaal kunt of mag bevallen
- Je bent zwanger van een meerling
- De baby wordt ingeschat heel groot te zijn
- Bij traumatische ervaringen van vaginale bevalling(en)
- Wanneer de placenta de uitgang versperd
- Een aandoening van de baby, die een vaginale bevalling tot een groot risico vormt.
- Geboorte via vagina vordert niet naar wens
- De hartslag van de baby bij de vaginale bevalling is niet goed
- Er zijn problemen met de navelstreng
- Er zijn problemen met de placenta
- Er zijn gevaren op een infectie
Ook al komt het niet veel voor, een keizersnede betekent een grotere kans op een infectie, bloeding, maar ook op meer pijn na de bevalling. Sowieso moet je langer in het ziekenhuis blijven en heb je te maken met een langduriger herstel. Borstvoeding geven kan in de meeste gevallen gelukkig wel. Is de baby nog niet sterk genoeg, dan kan je gaan afkolven.
Verder is aangetoond dat baby’s een grotere kans hebben op ademhalingsproblemen. Echter dit betreft de keizersnede voor 39 weken.
Herstel na een keizersnede
Het herstel duurt na een keizersnede over het algemeen langer dan bij een reguliere bevalling. De eerste weken moet je het heel rustig aan doen en activiteiten zoals traplopen, tillen en autorijden proberen te vermijden. Dat wil niet zeggen dat het nodig is om de hele dag te slapen. Het is juist belangrijk om het bewegen weer voorzichtig op te pakken. Wat dacht je van een heerlijke wandeling achter de kinderwagen als trotse mama?
Heb jij ervaring met een keizersnede? Reageer hier!
Anoniem
Ik ben met keizersnede bevallen omdat de bevalling ingeleid geweest is en ik niet genoeg ontsluiting kreeg en ook omdat ons zoontje zijn hartslag begon te dalen. Ik wou eigenlijk vaginaal bevallen maar de gynaecoloog vond het te riskant. Het was wel een opdoffer omdat ik hier helemaal niet op voorbreed was. De herstelling vond ik ook wel vrij pijnlijk zeker die eerste dagen