Voorbereiden op bevalling
Nu de bevalling nadert, is het belangrijk om je zowel lichamelijk als psychisch goed voor te bereiden op de bevalling. In dit artikel vertellen we je er graag mee over.
Voorbereiden op bevalling
Hoe bereid ik mij goed voor op de bevalling? Deze vraag is erg moeilijk te beantwoorden aangezien iedere vrouw anders is en op een andere manier tegen haar bevalling aankijkt. Toch is er een aantal zaken die op het overgrote deel van de zwangere vrouwen van toepassing zijn. Een goede voorbereiding kun je op 2 manieren bekijken. Het daadwerkelijk doen (koffertje klaar zetten, naar verloskundige gaan, cursussen volgen, etc.) en het jezelf psychisch voorbereiden op de bevalling. In dit artikel hebben we het met name over dat laatste.
De bevalling: kan ik het wel?
De bevalling... kan ik het wel? Dat is één van de vragen die in het hoofd van veel zwangere vrouwen rondspoken. Natuurlijk kun je dit! Er zijn je al zoveel vrouwen voorgegaan, dus jou gaat dit ook zeker lukken. Als je nog vragen hebt, stel deze dan aan je verloskundige en als je in het ziekenhuis op controle staat aan je gynaecoloog. Indien nodig schrijf je de vragen die je hebt op, zodat je zeker weet dat je niets vergeet. Verloskundigen hebben zo hun routinevragen en mededelingen en het is altijd weer leuk om het hartje te horen kloppen. Hierdoor kan het zijn dat je de vragen die je zelf beantwoord wilde hebben vergeet te stellen.
De bevalling en ervaringsdeskundigen
Natuurlijk is het ook altijd goed om in gesprek te gaan over de bevalling met vrienden of familie. Hier heb je vast een aantal ervaringsdeskundigen tussen zitten! Bedenk je echter wel dat iedere bevalling verschillend is en dat hun beleving waarschijnlijk heel anders zal zijn dan de manier waarop jij je bevalling straks gaat beleven. Laat je ook niet bang maken door horrorverhalen die je op internet kunt lezen, dan maak je je waarschijnlijk alleen maar onnodig druk.
De bevalling en voorlichting in het ziekenhuis
In veel ziekenhuizen zijn er informatieavonden waar je je voor in kunt schrijven. Er wordt dan door een gynaecoloog informatie gegeven over de bevalling zelf, een verpleegster vertelt over de kraamafdeling en meestal is er ook nog een lactatiekundige die een en ander vertelt over het geven van borstvoeding. Als je geluk hebt, is het ook nog mogelijk om een kijkje te nemen op de open verloskamer. Zo heb je een beetje een idee waar je terecht komt en waar je moet zijn als het zover is. Voor veel vrouwen zorgt dit ervoor dat ze met een geruster gevoel richting het ziekenhuis gaan.
De bevalling en rust
Het klinkt misschien erg cliché, maar het is echt goed om voldoende rust te nemen voor je bevalling. Het overgrote deel van de vrouwen weet niet wanneer de bevalling haar intreden doet, dus doe het de laatste weken gewoon lekker rustig aan. Veel vrouwen willen nog het één en ander in huis in orde maken. Pin je hier niet op vast en laat het gebeuren zoals het gaat. Je zult merken dat wanneer je het lichamelijk rustiger aan doet, je je ook geestelijk een stuk fitter zult voelen. Het is ook geen gek idee om ’s middags een uurtje bij te slapen. Je hebt niet voor niets je zwangerschapsverlof dus profiteer hiervan!
Borstvoeding of flesvoeding
Het is belangrijk om ruim voor de bevalling te beslissen of je borstvoeding of flesvoeding gaat geven. Wanneer je besluit om borstvoeding te gaan geven zal er snel na de geboorte geprobeerd worden om je kindje aan te leggen zodat het al wat kan proberen te drinken. Ook voor je kraamzorg is het van belang om te weten of je borstvoeding wilt gaan geven. In de kraamweek kan hier namelijk extra aandacht aan besteed worden.
Doe wat jij denkt dat goed is!
Jezelf voorbereiden op de bevalling zal voor iedereen anders zijn, zeker wanneer het je eerste kindje is en je niet goed weet wat je te wachten staat. Jij kent je lijf het beste en bent het beste in staat te bepalen wat wel en niet kan en wat je wel en niet wilt. Blijf jezelf en pak de dingen aan zoals jij dat wilt!
Hoe heb jij jezelf voorbereid op de bevalling? Reageer hier!
Anoniem
Tja hoe kun je je erop voorbereiden eigenlijk niet toch?! de 1 ervaart het anders als de ander. Mij is toen bij mijn 1ste kindje gezegd ik moest tijdens te weeen gaan douche dan zou de pijn remmen en zo heb ik dat ook gedaan en ervaren. Bij nummer 2 wist ik dan ook toen het moment kwam dat ik een douche wilde nemen.
omi33
Wat mij geholpen heeft was de gedachten dat je de pijn MOET ervaren om een kindje op de wereld te zetten, de pijn hoort er nu eenmaal bij.
sylvia ROOS
Gewoon over je heen laten komen nergens druk om maken komt allemaal goed je moeder gevoel regelt het wel.