Wat is een cordring en waarvoor gebruik je het?
De voor- en nadelen op een rij!
Nadat je baby geboren is, wordt de navelstreng afgeklemd. Vaak gebeurt dit met een navelklem, maar steeds vaker kiezen ouders ervoor om een cordring te gebruiken. Wij vertellen je alles over de cordring in dit artikel!
- Cordring, wat is het?
- De navelstreng en het navelstompje
- Cordring of navelklem?
- Voordelen van een cordring
- Nadelen van een cordring
- Cordring gebruiken
- Waar kun je een cordring kopen?
Dit artikel is geschreven in samenwerking met verloskundige Naomi Dettmer, onderdeel van de Mamaplaats Expert Poule.
Cordring, wat is het?
Een cordring (of navelring) is een alternatief voor de navelklem. Het is een elastieken ring die de verloskundige om de navelstreng van je baby schuift. De ring klemt de navelstreng af, zodat hij afgeknipt kan worden. Dit wordt 'afnavelen' genoemd.
De ring is gemaakt van natuurrubber (latex) of van latexvrij materiaal. Daardoor voelt het zacht aan voor je baby. Verloskundigen gebruiken vaak een navelklem voor het afnavelen, maar sinds een aantal jaar wordt de cordring steeds vaker gebruikt.
De navelstreng en het navelstompje
Tijdens de zwangerschap is de navelstreng de verbinding tussen je baby en je placenta. Via de navelstreng komen voedingsstoffen en bloed vanuit de placenta bij je baby terecht.
Na de bevalling wordt de navelstreng doorgeknipt. Hiervoor wordt de navelstreng eerst vastgeklemd, zodat er geen bloed meer uit de navelstreng stoomt. Na het afklemmen en doorknippen blijft er een navelstompje over. Die droogt op, verschrompelt en laat na één tot twee weken vanzelf los.
In het filmpje hieronder van Verloskunde Isala zie je hoe een cordring geplaatst wordt.
Tekst gaat verder onder de video
Cordring of navelklem?
Of je kiest voor een cordring of navelklem, is natuurlijk helemaal aan jou. Weet je het nog niet zo goed? Wij hebben de voor- én nadelen van de cordring op een rij gezet!
Voordelen van een cordring
Wat zijn de voordelen van een cordring in vergelijking met de navelklem?
- Zacht voor je baby: dankzij het materiaal voelt de cordring zachter voor je newborn dan een pastic klem. dankzij het materiaal voelt de cordring zachter voor je newborn dan een pastic klem. Het is dus huidvriendelijker.
- Kleiner formaat: een navelklem is zo'n vijf centimeter groot, terwijl van een navelring slechts een klein ringetje overblijft. Dit is in het voordeel van de cordring, omdat het minder snel blijft haken tijdens verschonen of omkleden.
- Minder slecht voor het milieu: de meeste cordrings worden gemaakt van natuurrubber. Dit is minder belastend voor het milieu dan het plastic van een navelklem.
- Hygiënischer: tot slot is de navelring makkelijker schoon te houden. Dit maakt de kans op ontstekingen kleiner.
Nadelen van een cordring
Een navelring heeft daarentegen ook een aantal nadelen in vergelijking met de navelklem:
- Minder bekende techniek: de cordring is vrij nieuw en daarom minder bekend. Niet alle verloskundigen hebben er ervaring met het gebruiken van de ring.
- Lastig bij dikke navelstreng: heeft jouw baby een dikke navelstreng? Dan kan het voor de verloskundige lastig zijn om de ring eromheen te schuiven. Er kan dan alsnog gekozen worden om een navelklem te gebruiken.
- Lastig bij dunne navelstreng: ook bij een dunne navelstreng kan het lastig zijn om de cordring er goed omheen te krijgen. Ook in dit geval kan er alsnog voor een navelklem worden gekozen.
- Aanbrengen duurt langer: het aanbrengen van de ring duurt langer dan een klem. Mocht jouw baby na de geboorte snel medische hulp nodig hebben, dan kan het daarom zijn dat de navelstreng met een navelklem wordt afgeklemd.
- Navelstompje kan later loslaten: na één tot twee weken zal het navelstompje loslaten. Als je de ring gebruikt, kan dit wat langer duren. De navel van je baby blijft dan wat langer ruiken.
- Niet standaard in kraampakket: de ring zit niet standaard in het kraampakket. Je moet deze dus zelf aanschaffen.
Cordring gebruiken
Kies je ervoor om de ring te gebruiken? Dan zijn er een aantal dingen waarmee je rekening moet houden.
Het is verstandig om vooraf aan je verloskundige of het ziekenhuis waar je wilt bevallen, te vragen of ze ervaring hebben met het gebruiken van een cordring.
De ring is (nog) niet in alle ziekenhuizen beschikbaar. Stop de ring daarom in je vluchttas, zo vergeet je hem niet mee te nemen als je in het ziekenhuis bevalt.
Vergeet ook niet om de gebruiksaanwijzing mee te nemen. Zit deze er niet bij? Dan kun je hem vinden op internet.
Je baby zou allergisch kunnen zijn voor natuurrubber. Koop voor de zekerheid ook een latexvrije cordring.
Waar kun je een cordring kopen?
Je bent eruit: je gaat een cordring gebruiken! Omdat de ring niet standaard in het kraampakket zit, moet je deze zelf aanschaffen.
Je koopt de ring voor een paar euro bij verschillende verloskundigenpraktijken. Ook kun je hem makkelijk online bestellen, bijvoorbeeld bij Bol.com!
Kies jij voor een cordring of navelklem? Wij zijn benieuwd!
Anoniem
Hier bij alle 3 een cordring gehad! Ik vond het ideaal. En bij alle 3 viel de navelstreng er rond de 5/6 dagen al vanaf 😄 hier geen enkel nadeel gehad, alleen maar voordelen.
Girlsmama
Cordring bij beide kindjes. Superfijn
Laura Hogendoorn - Hoofdredacteur Mamaplaats
Interessant!
Anoniem
Ik vond het super fijn