Snap
  • babyverzorging
  • navelstompje
  • navestreng

Alles over hoe je het navelstompje moet behandelen van je pasgeboren baby

Het navelstompje krijg je doordat de navelstreng word doorgeknipt als je baby is geboren. Lees hier meer over het navelstompje.

Hoe komt een navelstompje tot stand?

Het navelstompje krijg je doordat de navelstreng word doorgeknipt als je baby is geboren. Dit gebeurd enkele minuten na de bevalling. Hier voelen zowel moeder als baby niets van omdat er geen zenuwen door de navelstreng lopen. De navelstreng word ongeveer  10 centimeter vanaf de navel van de baby doorgeknipt. Er blijft dus een stuk navelstreng over die door middel van een navelklemmetje word dichtgehouden.

In het begin zal het navelstompje nog glanzend en zacht aanvoelen maar het zal snel verharden en donkerder worden. Het navelstompje zal ongeveer na 4 tot 8 dagen er vanzelf afvallen. Schrik niet als het af en toe nog iets nabloed, dit is volkomen normaal.

Hoe behandel je een navelstompje?

Het beste is om het navelstompje gewoon met rust te laten. Probeer de luier er niet overheen te doen, het navelstompje zal dan minder snel uitdrogen. De romper doe je er natuurlijk overheen en ‘beschermt’  automatisch het loshangende navelstompje.  Je kunt je baby gewoon in bad doen, was het gebied rondom niet overdreven met zeep om ontstekingen te voorkomen. Met het afdrogen dep je de plek rondom het navelstompje voorzichting droog. Vroeger werd het navelstompje gereinigd met alcohol, dit is echter niet nodig. Als je dit toch wilt doen zorg dan dat je een vette zalf (bijvoorbeeld Vaseline) rondom het naveltje smeert ter bescherming.

Als er toch infectie optreedt

Het komt wel is voor dat het naveltje gaat onsteken, dit is vaak herkenbaar aan roodheid en een wat opgezwollen gebied rondom het naveltje. Het navelstompje kan een naar geurtje krijgen en misschien is er wat pus of wondvocht te zien. Het kan zelfs zijn dat je kindje koorts krijgt, rusteloos is en geen zin heeft om te drinken. In deze gevallen kun je het beste de kraamverzorgster om hulp vragen, het concentatiebureau raadplegen en/of langsgaan bij je huisarts of kinderarts. Er word dan een antibioticakuur voorgeschreven.

Als een navelonsteking niet of niet goed word behandelt kan het tot vervelende complicaties leiden zoals;  necrose van de navelhuid , een granuloom bij de navel (een bolletje wild vlees, dit kan aangestipt worden bij de huis/kinderarts met een stiftje zilvernitraat en valt er dan af) en de vervelendste een ontsteking aan het buikvlies of buikorganen.

Een navelbreuk wat nu?

Een navelbreuk onstaat door een zwak plekje in de buikwand, er stulpt een stukje van de buikwand met daarin een stukje van de darm uit de navel. De baby heeft geen last of pijn hiervan. De navel steekt naarbuiten toe inplaats van naar binnen. Over het algemeen is dit niet ernstig maar houd het wel in de gaten, als de navel breuk vergroot ga dan langs bij de huis/kinderarts.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.