Snap

Alles over de Placenta

De placenta heeft een hele belangrijke functie tijdens de zwangerschap, maar wat is nu precies een placenta? Hieronder vind je alle informatie.
De placenta heeft een hele belangrijke functie tijdens de zwangerschap, maar wat is het nu eigenlijk precies? Hieronder vind je alle informatie.

Wat is de placenta?

De placenta wordt ook wel de moederkoek genoemd. Het is een orgaan welke tijdens de zwangerschap door het embryo wordt gemaakt in de baarmoeder. Dit is overigens niet alleen bij mensen, maar bij alle zoogdieren.

Wat is de functie van de placenta?

De placenta heeft meerdere functies:

Het vormt de scheiding tussen de bloedsomloop van het kind en de moeder  Het vervoer van voedingsstoffen van de moeder naar het kind; Het vervoer van afvalstoffen; Het vervoer van hormonen; Het vervoer van antistoffen.

De placenta is dus een essentieel deel om een zwangerschap tot een positief einde te brengen.

De nageboorte

De placenta is na je bevalling overbodig en wordt door je lichaam dan ook uitgeworpen. Dit heet de nageboorte. Nadat je kindje geboren is, krijg je een injectie die ervoor zorgt dat de moederkoek ook geboren wordt. Meestal wordt de placenta dan snel geboren, mocht het echter langer duren dan één uur dan worden er maatregelen getroffen en moet je naar het ziekenhuis (mits je daar niet bevallen bent) om een gynaecoloog te zien. Mocht die de placenta ook niet los krijgen van de baarmoederwand, dan wordt  deze operatief verwijderd.

Het is van belang dat de placenta geboren wordt. Na de geboorte van je kindje wordt de navelstreng namelijk meteen doorgeknipt (al dan niet door de vader). De andere helft van de navelstreng zit nog vast aan de placenta (in de baarmoeder van de moeder). Met de geboorte hiervan komt dus ook de rest van de navelstreng uit je lichaam en heeft je baarmoeder de ruimte om weer samen te trekken en de krimpen naar zijn normale ‘niet zwanger’ grootte.

Na de geboorte van de placenta

Wat gebeurt er met de placenta na de geboorte? Eerst wordt er door de verloskundige onderzoeken mee gedaan. Daarna…dat kun je zelf bepalen! Er zijn mensen die de placenta thuis begraven in de tuin. Ook kun je het aan je huisdier voeden, maar de meeste mensen laten het gewoon achter bij het medisch afval. 


Heb jij je placenta bewaard na de geboorte? Reageer ook!

9 jaar geleden

Nee, niet bewaard. Wel bewust gezien, dat vond ik wel zo aardig, het is toch een bijzonder 'ding'. En begraven, ach, dat hoefde van mij niet zo nodig. Er smoothies van maken ging me pas echt te ver ;-) Zie: http://www.rtlnieuws.nl/editienl/smullen-van-je-moederkoek En zo zijn er nog wel meer bijzondere verhalen...