Voedingsschema baby's 4 tot 6 maanden
Op zoek naar voedingsschema baby 4 tot 6 maanden? Wij geven je graag advies en delen met jou een voedingsschema dat perfect past bij de behoeftes en wensen van jouw baby.
Vanaf 4 maanden kun je starten met het geven van de eerste fruithapjes. Vaak vinden ouders het heel spannend dat hun kleine baby zo snel groot wordt en is het een echt feestje als hij of zij zijn eerste lepeltje fruit krijgt.
Vrouwen die borstvoeding geven hoeven pas vanaf 6 maanden te starten met het geven van bijvoeding zoals fruit of groente. Dit komt omdat moedermelk gedurende de eerste 6 levensmaanden van het kindje alle belangrijke voedingsstoffen bevat die nodig zijn voor de groei en ontwikkeling. Na deze periode gaat de ontwikkeling van het kindje heel snel en is moedermelk nog steeds voedzaam maar niet meer optimaal genoeg voor het behoud van een goede gezondheid.
Opbouwen voedingsschema baby's 4 tot 6 maanden
Veel ouders starten met het geven van een fruithap en kunnen niet wachten om zo snel mogelijk avondeten en tussendoortjes te gaan geven. Helaas is op deze manier weinig aandacht voor de persoonlijke behoefte van het kind en kan te snel starten met allergene voedingsproducten allergieën en intoleranties in de hand werken. Een van de voornaamste oorzaken hier van is dat het hele spijsverteringssysteem, en met name de darmen, van een baby/ peuter nog niet volgroeid zijn en nog geen eigen darmflora hebben. De darmen zijn bij de geboorte als een onbeschreven blad en er is geen darmflora.
Allergie of niet?
Wanneer je kindje kans maakt op een allergie of intolerantie voor voedingsproducten, is het belangrijk het introduceren van voedingsproducten niet te overhaasten. Neem de tijd om je kindje te laten wennen aan de nieuwe voeding en geef je jezelf en je partner de kans direct signalen van jullie kindje te herkennen. Hiermee bedoelen wij dat je door het stap voor stap introduceren van vaste voedingsproducten, het eenvoudiger is klachten zoals bijvoorbeeld huidklachten, krampjes, huilbuien te herkennen. Ook zorgt dit er voor dat je eenvoudiger een verband kunt zien tussen de klacht en een voedingsproduct. Geef je vanaf een bepaalde leeftijd veel variatie, dan wordt het moeilijker wanneer er klachten optreden om de oorzaak te vinden. Verschillende voedingsproducten kunnen namelijk in combinatie een kruisreactie veroorzaken met vervelende lichamelijke klachten en ongemakken als gevolg. Heb je als vader of moeder last van bepaalde voedingsproducten, stoffen of allergenen, dan maakt jullie kindje een grote kans dit ook te hebben. Wees hier dus alert op.
Starten met de eerste hapjes groente en fruit
Wanneer je kindje 4 maanden is en geïnteresseerd is in wat jullie eten, geef je kindje dan wat gekookte groente om mee te spelen. Je hoeft tenslotte niet meteen te starten met een fruithap maar kunt prima gekookte wortel, pastinaak of zoete aardappel (bataat) geven. Gepureerd of in kleine stukjes kun je je kindje laten kennismaken met deze nieuwe producten, hun textuur en smaak. Het is ook nog eens leuk om te zien hoe jullie kindje reageert op een schijfje gekookte wortel of pastinaak. Houdt je fototoestel dan ook in de aanslag!
Een extra voordeel van het geven van gekookte groente is dat deze zacht is zodat jullie kindje hier prima op kan sabbelen. Blijf er wel bij en laat je kindje nooit alleen wanneer je hem of haar iets laat proeven of eten. Er kan altijd iets misgaan met slikken, blijf dus alert en dichtbij je kindje!
Kant-en-klare fruithapjes zijn prima om mee te starten maar je kunt deze ook gewoon zelf maken. Koop een banaan, appel of peer, was deze goed en verwijder de schillen en eventuele klokhuizen. Snijd het fruit klein en doe deze in de blender of pureer met de staafmixer. Eventueel kun je ook weckpotjes gebruiken (kijk hiervoor eens bij de plaatselijke Boerenbond of Welkoop) om het eten in te vriezen. Uiteraard kun je dit ook met groente doen en op deze manier kleine porties gekookte wortelpuree, puree van pastinaak of zoete aardappel maken. Het vergt even wat voorbereidend werk maar dan heb je wel meteen een goede voorraad voor de komende tijd.
Advies
De keuze om te starten met vaste voeding is natuurlijk persoonlijk. Het is echter wel belangrijk ook naar je kindje te kijken en zijn of haar ontwikkeling. Sommige baby’s happen al heel snel een kleine fruithap weg met 4 maanden terwijl andere baby’s van 5 maanden nog altijd niet goed weten wat ze met die lepel aanmoeten. Geen enkel kindje is hetzelfde.
Hetzelfde geldt voor pap en brood: introduceer dit rustig en het liefst ruime tijd nadat je gestart bent met het geven van fruit of groente. Alles in één keer introduceren kan verwarrend zijn voor jullie kindje en bij gevoelige kindjes zelfs lichamelijke klachten veroorzaken. Stel indien mogelijk het gebruik van glutenhoudende producten nog even uit en geef je kindje gekookte groentepuree en gekookte fruitmoes. Je zou kunnen kiezen voor glutenvrije graansoorten zoals quinoa of haver (alleen haver van Provena en Semper zijn glutenvrij!) of gebruik boekweitvlokken voor het maken van een heerlijke pap.
Babyvoeding en suiker
Wanneer je kindje toe is aan vaste voeding, is het belangrijk kritisch te kijken naar ingrediëntenlijsten van babyvoeding en aanverwante producten. Tegenwoordig zien we steeds vaker glucose-fructosestroop op etiketten van voedingsproducten. Glucose ontstaat door de enzymatische afbraak van bijvoorbeeld maïs, tarwe of aardappel. In onze voeding treffen we vooral glucosestroop of -siroop aan op basis van maïs aangezien dit een zeer goedkoop zoetmiddel is voor producenten. Na het eten van deze zoetmaker geven onze hersenen geen signaal af dat je verzadigd bent zoals wel het geval is bij inname van gewone suiker. Glucose in de vorm van glucosestroop en glucose-fructose zijn dus gevaarlijke stoffen die niet alleen een negatief effect op de suikerspiegel hebben maar ook vraatzucht veroorzaken bij jong en oud. Kijk maar eens naar deze producten:
- Papsoorten met fruitsmaak
- Papsoorten van granen vanaf 6 maanden
- Avondpapjes of pyjamapapjes
- Babykoekjes, Liga
- Babyrepen en andere aanverwante snoep
- Sapjes en aanlenglimonades
Naast glucose zien we ook steeds vaker andere zoetstoffen terugkomen in babyvoeding zoals: maltose, maltodextrine, glucosesiroop, moutextract, dextrose, glucose-fructose en suiker. Deze zoetmiddelen horen gewoonweg niet thuis in baby- en kindervoeding. Vooral nu steeds meer kinderen al op zeer jonge leeftijd te maken krijgen met overgewicht.
De tijd tot je kindje 6 maanden oud is moet een leuke tijd zijn om hem of haar te laten kennismaken met vaste voeding. Gewoon degelijke voedingsproducten zoals groente, fruit, glutenvrije graansoorten en met mate tarwe passen prima in een gezond en gevarieerd voedingspatroon voor jullie kleintje.
Geef het eerste levensjaar liever geen seizoensfruit zoals aardbeien, kersen, bessen of andere exotische vruchten. Deze kunnen allergische reacties of buikkrampen veroorzaken.
Ook nitraatrijke groentesoorten, erwten, peulvruchten en snijbonen kun je beter vanaf 6 maanden geven en niet vaker dan 1x per week. Wortel vormt nog altijd een prima groentesoort dat je kunt combineren met pompoen, pastinaak, broccoli, bloemkool en rode kool.
Voor de rest is het genieten van deze nieuwe fase in het ouderschap!