Snap
  • massage
  • babyverzorging
  • babymassage
  • masseren

Baby massage

Het is een ritmische massage om liefdevol en met aandacht en respect bezig te zijn met je kind.

In India worden baby’s dagelijks door hun moeder gemasseerd als onderdeel van de dagelijkse verzorging. Dit wordt Shantala genoemd. Het is een ritmische massage om liefdevol en met aandacht en respect bezig te zijn met je kind. Deze massagesoort is door een Franse dokter Leboyer in het westen geïntroduceerd, omdat hij vond dat kinderen die in onze moderne maatschappij opgroeien ook de geborgenheid en warmte moeten kunnen ondervinden die door de Shantala massage doorgegeven wordt.

Wat doet de massage voor jouw baby en jou?

De overgang van de veilige buik naar de wereld met al haar prikkels is voor een baby heel groot. De baarmoeder is een beperkte warme ruimte en daarbuiten is het opeens heel groot. Een baby is zich nog niet bewust waar zijn lichaam eindigt en de omgeving begint.

Door het masseren van de lichaamsdelen krijgt de baby meer gevoel voor zijn eigen lichaampje en de begrenzing ervan. Je activeert de zintuigen van je baby: je kijkt elkaar aan en je voelt elkaar. Door het huid op huid contact versterk je de band met je kleine en geef je hem een gevoel van geborgenheid en liefde. Bij een massage wordt het hormoon oxytocine geproduceerd. Dit hormoon zorgt voor een prettig en ontspannen gevoel. Dat bevordert ook de hechting van de baby, wat nodig is voor stabiel functioneren in de rest van zijn leven.

Ook blijkt dat de massage een goede invloed heeft op:

  • de luchtwegen
  • het slaapgedrag
  • de spijsvertering
  • de doorbloeding van de huid
  • verhoging van het immuunsysteem

Niet onbelangrijk is ook dat jij als moeder door de massage vertrouwd raakt met de reacties en gevoelens van je baby. Het kan je meer zelfvertrouwen geven, omdat je door regelmatig te masseren de lichaamstaal beter leert begrijpen en je band met je kind wordt versterkt. Massage is een intiem proces tussen moeder en kind en geeft je kind onbewust de boodschap dat het bijzonder is.

Hoe en wanneer masseren

Als jij jouw baby graag wilt masseren, ga dan op zoek naar een cursus babymassage in je omgeving. Een cursus is belangrijk omdat je daar precies leert in welke volgorde je het beste kunt masseren. Welke bewegingen prettig zijn en hoe hard je kunt masseren. Het is ook niet zo dat elke baby het meteen fijn vindt om gemasseerd te worden. Hij zal moeten wennen aan de aanrakingen, aan het lang bloot te liggen en aan de duur dat je met hem bezig bent.

Een cursus heeft vaak ongeveer vijf of zes sessies waarin je de technieken leert en je je ervaringen met het thuis oefenen kunt uitwisselen. Een complete massage duurt ongeveer twintig minuten, dit zal in het begin wat langer zijn, omdat je nog niet zo geroutineerd bent. Maar door het steeds weer herhalen van de bewegingen, kun je het uiteindelijk zonder te denken doen. Dit automatisme zal je uiteindelijk zelf ook de ontspanning kunnen geven.

Ontspanning

Steeds weer dezelfde bewegingen herhalen is ook prettig voor je baby. Is hij in het begin nog wat onwennig en beweeglijk misschien, na een tijd zal je baby weten wat hij kan verwachten en merk je dat je baby ervan gaat genieten. Het tijdstip op de dag waarop je je baby masseert, kun je zelf kiezen. Kies een moment waarop je zeker weet dat je voldoende tijd hebt en ongestoord bezig kunt zijn. Een prettig moment kan zijn na het avondbadje, zodat je baby ontspannen kan gaan slapen.

Zorg er wel voor dat je baby niet hongerig is, anders kan het te lang duren voordat je kunt voeden. Vlak na de voeding is het ook niet prettig om gemasseerd te worden en dan is de kans op spugen ook groter.

Door op een vast moment op de dag te masseren geef je de baby ook een gevoel van tijd. Een dag duurt heel lang voor een baby en vaste punten in een dag geven een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Het terugkerende patroon zorgt voor rust voor jullie allebei.

Zweverig?

Misschien vind je het nog steeds wat zweverig klinken, de shantala-massage en het effect ervan. Vergeleken met onze westerse praktische opvattingen is het dat misschien ook wel. In de huidige tijd, waarin veel dingen vluchtig zijn, proberen we toch meer bewust te leven en met meer aandacht onze kinderen op te voeden.

Vind je dit minder belangrijk dan is een massage nog altijd bijzonder ontspannend en ook leuk om te doen!

Masseer jij je baby wel eens? Laat het weten in een reactie!

JufFeline's avatar
10 jaar geleden

leuk, ik heb een cursus babymassage gedaan en het was erg leuk. Nino moest er inderdaad erg aan wennen in het begin maar het ging steeds beter en nu vind hij het heel fijn. Alleen is mij verteld dat je het beter voor een badje kunt doen dan na een badje omdat een badje al zeer intensief voor een baby is en dan nog een massage erna te veel kan zijn. Dit heb ik ook ondervonden toen ik het een keer geprobeerd heb na een badje. Dus volgens mij kun je beter eerst de massage doen en dan het avondbadje.

's avatar
10 jaar geleden

Aaa

Maaike333's avatar
10 jaar geleden

Wij vinden het heerlijk om ons kindje lekker in te smeren. Meestal geef ik het insmeren (met bodylotion of olie) de aandacht maar mijn vriend (komt uit Sri Lanka, naast India) neemt er echt de tijd voor. De kleine heeft het naar zijn zin en zit ondertussen op zijn handje te sabbelen terwijl mijn vriend de olie rijkelijk laat vloeien. We gebruiken Natusan of Weleda olie. Die trekt uiteindelijk ook lekker in en dan is onze kleine man niet al te glibberig als we zijn kleertjes aan doen. Hij is nu 4 maanden en we zullen er nog wel even mee doorgaan.

's avatar
10 jaar geleden

Babymassage geven vond ik ook super om te doen. Het is alweer een aantal jaren geleden voor me, maar mijn dochtertje en ik hebben er erg van genoten. Als je op Shantala babymassage googelt zie je vele filmpjes, vooral die uit India spreken mij aan. Ook vind je dan vele adressen om een cursus te volgen. Bij ons kwam iemand thuis de cursus geven, lekker rustig in onze eigen omgeving en dat beviel bijzonder goed! Bij mijn tweede kindje ging het trouwens niet, die had er geen zin in, ook goed natuurlijk. Ik vond het erg leuk om te zien dat vanaf zo jong al verschillen tussen je kinderen merkbaar zijn.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.