Snap

Eerste hulp bij kleine ongevallen

Eerste hulp kunnen bieden is voor een moeder een must. Een ongelukje zit immers in een klein hoekje. Helemaal bij kinderen. Groter worden, gaat letterlijk met vallen en opstaan. Als moeder zou je je kind dolgraag willen beschermen tegen ongelukjes, maar helaas is 100% voorkomen niet mogelijk. Om je kind zo goed mogelijk te helpen bij kleine ongelukjes, zijn hier een aantal tips te vinden om zelf eerste hulp te verlenen.

Eerste hulp bij een schaafwond

Eerste hulp verlenen bij schaafwonden is eigenlijk heel simpel. Was eerst de handen voordat je aan de wond komt. Vervolgens spoel je de wond schoon met lauw stromend water, zodat er geen vuil achterblijft. Met een droge doek dep je het droog. Kleine schaafwondjes hoef je niet af te plakken, maar kunnen het beste genezen door het open te laten. Grote schaafwonden dek je af met een steriel kompres. Wanneer je denkt dat de schaafwond te groot is, er nog steeds vuil in zit, het kind niet ingeënt is tegen tetanus of het om een grote wond in het gezicht gaat, raadpleeg dan altijd de huisarts.

Eerste hulp bij een snijwond

Ook wanneer je eerste hulp verleent bij snijwonden was je eerst je handen en probeer je zo min mogelijk in contact te komen met het bloed. Je zorgt ervoor dat het bloeden gaat stoppen, door met een schone doek op de wond te drukken. Wanneer het ergste bloeden gestopt is, ga je de snijwond schoonspoelen met lauw water. Je dept het droog met een schone doek en vervolgens plak je een steriel kompres op de wond. Ook hier geldt dat als er nog vuil in de wond zit, je een arts raadpleegt. Ook wanneer de snijwond groter dan 1 centimeter lang is, het niet stopt met bloeden, de snee te diep is of deze zich in het gezicht, bij de ogen of de geslachtsdelen bevindt.

Eerste hulp bij splinter verwijderen

Met water en zeep zorg je ervoor dat het gebied rondom de splinter schoon wordt. Vervolgens ga je met een steriele naald naar het uiteinde van de splinter. Op deze manier probeer je de splinter beter zichtbaar te krijgen. Daarna probeer je met een pincet de splinter te verwijderen, door deze in het verlengde van de splinter eruit te trekken. Bij glassplinters, het niet volledig kunnen verwijderen van een splinter, oogsplinters en infecties, raadpleeg dan een arts.

Eerste hulp bij tand door de lip

Bij een tand door de lip, zorg je dat het bloeden stopt door met een gaasje op de lip te drukken. Verder kan het zelf genezen, tenzij het niet stopt met bloeden, de lip geheel door is of de wond doorloopt in de huid naast de lip. In deze gevallen zul je een arts moeten bezoeken.

Eerste hulp bij een bloedneus

Zorg ervoor dat je kindje iets naar voren gebogen zit, zodat het bloed niet de keel inloopt. Ook kun je het beste je kindje één keer laten snuiten. Vervolgens knijp je de neus goed bovenaan dicht. Wanneer het bloeden na 20 minuten nog niet gestopt is, raadpleeg dan een arts. Uiteraard ook wanneer je denkt dat de neus gebroken is. In dit laatste geval mag je in geen geval je kind laten snuiten.

Eerste hulp bij voetblaren

Blaren op de voet die veroorzaakt zijn door de schoenen, kun je als volgt behandelen. Prik in elk geval nooit een blaar door. Het is belangrijk dat de blaar droog blijft. Je kunt een verbandje erover doen en proberen die ‘bewuste’ schoenen te vermijden, zodat het kan genezen. Bij een open blaar, kun je met jodiumoplossing, de blaar ontsmetten.

Eerste hulp bij blauwe plekken

Een blauwe plek kun je behandelen door een zak met ijsblokjes en wat water toegevoegd op de plek te laten koelen.

Eerste hulp bij vingers tussen de deur

Zorg er eerst voor dat de vingers onder een lauwe straal water komen, om erge zwelling te voorkomen. Bij een wond op de hand, zorg je ervoor dat deze schoon wordt door het water en te deppen met een schone doek. Verder kun je een zak met ijsklontjes en wat water in een zak de vingers laten koelen. Wanneer je denkt dat het erger is en het wel eens een botbreuk zou kunnen zijn, raadpleeg dan een arts en zorg ervoor dat de vingers zo min mogelijk bewogen worden.

Moet jij ook regelmatig eerste hulp verlenen bij je kinderen? Vertel ons jouw tips!