Wakkertijd baby: advies per leeftijd
Tips voor het creëren van een goed slaapritme d.m.v. wakkertijden
Pasgeboren baby's slapen gemiddeld 14 tot 18 uur op een dag. De ene baby slaapt een paar uur achter elkaar, terwijl de ander kortere slaapjes doet. Het kan best lastig zijn om te weten wanneer je baby toe is aan zijn volgende slaapje.
Wakkertijden kunnen hierbij helpen. Wakkertijd is de tijd dat je baby of kind goed en alert wakker is tussen twee dutjes in. Dit verschilt per leeftijd. Hoe ouder je kleintje wordt, hoe langer de wakkere periodes zullen zijn.
Hieronder hebben wij wakkertijden per leeftijd op een rij gezet. Deze kunnen je helpen om een goed slaapritme te creëren. Dit zijn natuurlijk gemiddelden en ieder kind is anders. Als dit bij jouw baby niet precies gaat zoals het hier staat, is dit geen reden tot paniek.
Wat zijn wakkertijden?
Zoals hierboven benoemd, is wakkertijd de tijd dat je baby of kind goed en alert wakker is tussen twee dutjes in. De wakkertijd van je kind verandert steeds. Hoe ouder hij wordt, hoe langer de wakkertijd zal zijn. Je baby kan dus steeds langer wakker blijven.
Waarom zijn wakkertijden handig?
Wanneer je de gemiddelde wakkertijden per leeftijd weet, kun je beter inschatten wanneer je baby toe is aan zijn volgende slaapje. Het zorgt ervoor dat je je kind op het juiste moment in bed legt. Dit kan een positieve invloed hebben op de slaap van je baby en helpt je om een goed slaapritme te creëren. Het letten op de wakkertijden kan erg handig zijn als je baby weinig of onduidelijke vermoeidheidssignalen laat zien.
Bekijk ook de video hieronder van baby- en kinderslaapcoach Tamara Kops.
Slaapsignalen herkennen
Naast je bewust zijn van wakkertijden, is één van de belangrijkste onderdelen in het slapengaan, het herkennen van slaapsignalen van je baby of kind. Door hierop te letten, kun je aan je baby zien of hij moe is en naar bed moet. Zoals veel dingen in het ouderschap, is dit makkelijker gezegd dan gedaan.
Ieder kind vertoont andere signalen. Bij de één zijn ze duidelijk, terwijl ze bij de ander subtiel zien, waardoor je ze snel mist. Dit zijn de belangrijkste slaapsignalen die je kind laat zien als hij moe is:
- Afwezig zijn
- Geen aandacht hebben
- In de ogen wrijven
- Gapen
- Friemelen
- Op handen of duim zuigen
- Druk doen
- Aanhankelijk worden en willen knuffelen
- Hangerig zijn
- Jengelen en zeuren
- Voluit huilen
Overzicht wakkertijd per leeftijd
Wil je weten hoelang jouw baby wakker kan zijn? In het schema hieronder vind je een overzicht van de wakkertijd per leeftijd.
Schema wakkertijden
Wakkertijd baby jonger dan 1 maand
Baby's die net geboren zijn, slapen veel en vaak. Er zit geen regelmaat in de slaapjes en lang wakker zijn lukt nog niet. Tussen het slapen door word je baby wakker voor een voeding. De wakkertijd is heel kort en bijhouden is nog niet zo nuttig op deze leeftijd.
Wakkertijd baby 1 maand
Een baby van 1 maand oud heeft een gemiddelde wakkertijd van 1 tot 1,5 uur. Hij heeft nog steeds veel slaap nodig en de dagen bestaan vooral uit eten en slapen. Er is nog geen dag- en nachtritme.
Wakkertijd baby 2 maanden
De gemiddelde wakkertijd van een baby van 2 maanden is 1 tot 2 uur. Vanaf nu begint er langzaamaan een slaapritme te komen. Begin daarom met een vast bedritueel. Zo kan je baby wennen aan deze routine.
Wakkertijd baby 3 maanden
Wanneer je baby 3 maanden oud is, zal hij wellicht wat langer achter elkaar slapen in de nacht. De gemiddelde wakkertijd is 1 tot 2 uur. Een echt slaapritme is er nog niet en verandert nog veel tijdens het eerste levensjaar.
Wakkertijd baby 4 maanden
Vanaf 4 maanden zul je merken dat er meer regelmaat komt in het slaappatroon van je baby. De gemiddelde wakkertijd is nu 1,5 tot 2 uur. Rond deze leeftijd kan er ook een soort 'terugval' komen. Dit wordt ook wel 'slaapregressie' genoemd. Dit is een periode waarin je baby (tijdelijk) slechter slaapt. Je kind valt moeilijker in slaap en wordt vaker wakker. Na deze slaapregressie slaapt je baby vaak beter dan ervoor.
Wakkertijd baby 5 maanden
Je zult merken dat je baby vanaf 5 maanden steeds beter en langer wakker kan blijven. De gemiddelde wakkertijd is 1,5 tot 2,5 uur. Overdag slaapt hij minder. Let op dat je de slaapjes overdag afbouwt naar maximaal drie. Doet je baby meer dan drie dutjes, dan leer je de biologische klok van je baby dat het middagdutje niet belangrijk is, wat kan leiden tot 'hazenslaapjes'.
Wakkertijd baby 6 maanden
Je baby is alweer een halfjaar oud! De gemiddelde wakkertijd van een baby van 6 maanden is 1,5 tot 3 uur. De meeste kinderen doen overdag nog 2 tot 3 dutjes. Gemiddeld slapen ze dan 1 of 2 uur achter elkaar. Veel baby's krijgen moeite met het namiddagdutje. Dit is het meest onnatuurlijke dutje en met 6 maanden kun je dit langzaam afbouwen.
In de nacht kunnen baby's steeds langer zonder voeding, vooral als ze overdag voldoende drinken. Als je geluk hebt, slaapt je baby na 6 maanden de hele nacht door.
Wakkertijd baby 7 maanden
Als je baby 7 maanden oud is, zul je merken dat hij weer wat langer wakker kan zijn. De gemiddelde wakkertijd is 1,5 tot 3 uur. Je baby heeft overdag ongeveer 3 uur slaap nodig. Die slaap wordt verdeeld over 2 of 3 dutjes. Sommige baby's hebben met 7 maanden geen namiddagdutje nodig als ze tijdens hun ochtend- en middagdutje goed geslapen hebben.
Wakkertijd baby 8 maanden
De gemiddelde wakkertijd van je baby van 8 maanden is 2 tot 3 uur, maar vanaf deze leeftijd geldt de wakkertijd niet meer altijd als leidraad. Vanaf 8 maanden gaan veel baby’s goed op het 2-3-4 ritme. Dat houdt in dat je op een dag achtereenvolgens rekening houdt met ongeveer 2 uur, 3 uur en 4 uur tussen dutjes. Als het middagslaapje goed gaat, kan je baby daarna ongeveer 4 uur wakker blijven. Een namiddagdut is dan meestal niet meer nodig.
Wakkertijd baby 9 maanden
Met 9 maanden is je baby overdag best veel wakker. De gemiddelde wakkertijd is 2 tot 3 uur. Overdag doet je baby waarschijnlijk nog maar 2 slaapjes (in de ochtend en middag). Is het ochtend- of middagslaapje mislukt? Dan kun je je baby tussen 16.00 uur en 17.00 uur nog wegleggen voor een kort dutje. Laat je kind niet later slapen dan 17.00 uur, want dan zal hij niet moe genoeg zijn rond bedtijd. 's Nachts slaapt je baby grotendeels aan één stuk door.
Wakkertijd baby 10 maanden
De gemiddelde wakkertijd van je baby van 10 maanden is 2 tot 4 uur. Je baby heeft overdag genoeg aan 2 slaapjes. Door het wegvallen van het namiddagdutje is het slim om de bedtijd van je kind iets te vervroegen.
Wakkertijd baby 11 maanden
Je zult merken dat je baby goed wakker kan blijven voor een langere tijd. De gemiddelde wakkertijd van je baby van 11 maanden is 2 tot 4 uur. Wel is het noodzakelijk dat je baby in de ochtend en middag nog goed slaapt. Ook hier geldt: is het ochtend- of middagslaapje mislukt? Dan kun je je baby tussen 16.00 uur en 17.00 uur nog wegleggen voor een kort dutje. Laat je kind niet later slapen dan 17.00 uur, want dan zal hij niet moe genoeg zijn rond bedtijd.
Wakkertijd baby 12 maanden
Je baby is een jaar oud! Het slaapschema ziet er grotendeels hetzelfde uit als de maan ervoor. Bij een baby van 12 maanden is de gemiddelde wakkertijd 3 tot 4 uur. De slaap overdag is verdeeld over 2 dutjes: een ochtend- en een middagdut. Als je kind een goede middagslaap heeft gehad kan hij daarna 4 tot 4,5 uur wakker blijven. Het namiddagslaapje is op deze leeftijd niet meer nodig, tenzij je baby van 12 maanden overdag niet goed geslapen heeft.
Wakkertijd baby 13-18 maanden
Kinderen van 13 tot 18 maanden hebben een gemiddelde slaapbehoefte van 2,5 uur overdag. Die wordt verdeeld over 1 of 2 slaapjes. Als je kind behoefte heeft aan 2 dutjes overdag, dan is het handig om steeds een wakkertijd van 2 tot 3 uur aan te houden. Als je kindje alleen een middagdutje doet, dan is een wakkertijd van 4 uur raadzaam. Naarmate je kind ouder wordt, zul je merken dat je het ochtendslaapje af kunt bouwen. Kinderen vinden het vaak veel te gezellig om te gaan slapen.
Wakkertijd baby ouder dan 18 maanden
Als je kind 18 maanden (1,5 jaar) of ouder is, heeft hij overdag zo'n 2 uur slaap nodig. Die wordt verdeeld over 1 of 2 slaapjes. De meeste kinderen doen nog maar 1 slaapje, de middagslaap. Als dat goed gaat, kan je kind 4 tot 4,5 uur wakker blijven.
Tips voor wakkertijden
Wil jij rekening gaan houden met de wakkertijden van je kind? Dan hebben we een aantal tips voor je om het makkelijker te maken.
1: kijk goed naar je kind
Kijk goed naar het gedrag van je kind en houd dit een tijdje bij. Hoeveel en wanneer slaap hij? Vaak is hier een patroon in te herkennen. Dit helpt jou als ouder om het slaapgedrag te begrijpen, vooral als je het koppelt met de gemiddelde wakker- en slaaptijden.
2: rustige slaapomgeving
Nadat je inzicht hebt in het slaapritme van je baby, is het belangrijk om een rustige slaapomgeving te creëren. Vermijd prikkels in de slaapkamer zoveel mogelijk. Maak de ruimte donker en stil. Dit zorgt ervoor dat je kind zich veilig en vertrouwd voelt en slaperig wordt.
3: creëer een slaaproutine
Zorg voor een vast ritueel voor het slapengaan. Een slaaproutine is een vaste set handelingen die je uitvoert als je jouw kind op bed legt. Je baby zal meer ontspannen als hij weet wat er komen gaat. Hoe meer ontspannen hij is, hoe groter de kans dat hij gemakkelijk naar bed gaat en snel in slaap valt.
Lees ook: zó creëer je een slaapritueel voor je baby
4: wees consistent
Gaandeweg zul je merken dat je je niet altijd kunt houden aan de exacte wakker- en slaaptijden van je baby. Probeer toch zoveel mogelijk consistent te blijven.
5: verander mee met je kind
Zoals je hierboven kunt zien, verandert het slaapschema van je baby als hij ouder wordt. Houd hier rekening mee. Het kan zijn dat je nét in een goede routine zit, maar je kind plots behoefte heeft aan verandering.
Laura Hogendoorn - Hoofdredacteur Mamaplaats
Interessant!