Snap
  • baby
  • slapen
  • slaapritueel
  • slapenbaby

Creëer een slaapritueel voor je baby

Waarom is een slaapritueel voor je baby zo belangrijk en hoe creëer je het?

Het creëren van een slaapritueel zorgt voor rust voor je baby, zodat hij lekker kan slapen. Hieronder kun je alles lezen over de voordelen van een slaapritueel, hoe je deze creëert en je leest ervaringen van andere moeders! 

Wat zijn de voordelen van een slaapritueel voor je baby?

Je baby zal meer ontspannen als hij weet wat er komen gaat. Hoe meer ontspannen hij is, hoe groter de kans dat hij gemakkelijk naar bed gaat en snel in slaap valt. Houd je aan je routine zo goed als je kunt, zelfs wanneer je niet thuis bent. Op deze manier kan het gemakkelijker zijn voor je kind om te settelen in een onbekende omgeving. Ideaal als je kindje een keertje uit logeren gaat. 

Wanneer moet je beginnen met het creëren van een slaapritueel voor je baby? Het antwoord luidt: hoe eerder hoe beter. Zodra je baby ongeveer zes a acht weken is kan je beginnen met een vast patroon. Een baby vindt het fijn als er een bepaalde mate van consistentie en voorspelbaarheid is. Daarnaast is een slaapritueel ook goed voor de ouders. Het is echt even een momentje samen met de baby.

Hoe creëer je een goed slaapritueel voor je baby?

Begin vroeg genoeg in de avond zodat je ruimschoots de tijd kunt nemen voor het slaapritueel voordat je kindje te moe is. Voor jonge baby's in het bijzonder, is het het beste om het kort en simpel te houden: badje, schone luier en een verhaal of een lied in de schommelstoel. Houd altijd dezelfde volgorde aan zodat je baby weet wat hij kan verwachten.

Je kunt prima beginnen met het ritueel in de badkamer of de woonkamer, maar het moet eindigen in de slaapkamer van je baby. Het is belangrijk om je baby te leren dat zijn kamer een leuke plek is om te zijn, niet alleen waar hij "verbannen" wordt voor het slapengaan.

Wat voor dingen moeten we opnemen in het slaapritueel?

De volgende 9 tips kunnen je helpen bij het creëren van een slaapritueel voor je baby:

1. Wat stoom afblazen

Soms helpt het om je baby zijn opgehoopte energie uit zijn systeem te krijgen, voordat je probeert om hem te settelen voor de nacht. Ga lekker dansen op zijn favoriete muziek of doe gekke spelletjes om hem te laten lachen. Zorg er wel voor dat deze actieve periode wordt gevolgd door een rustige periode zodat hij rustig is als hij in bed wordt gelegd.

2. Lekker badderen

Een van de meest populaire delen van de vele bedtijdrituelen is een bad. Zitten in warm water zorgt voor rust voor je baby. Een badje is ook een fijne en leuke manier om je partner tijd te laten doorbrengen met de baby. Vooral als je borstvoeding geeft en je partner overdag veel weg is. Als je baby juist energiek raakt tijdens het baden of niet geniet van het badje, dan is het geen probleem om het badje over te slaan tijdens het bedritueel. Je kunt je baby dan beter in de ochtend in bad doen.

3. Verzorgen van je baby

Naast het badje is het belangrijk om je kindje even te wassen, zijn luier te verschonen en het pyjamaatje aan te trekken. Heeft je baby al tandjes? Vergeet dan niet om deze te poetsen. Begin hier zo vroeg mogelijk mee zodat je baby hieraan gewend raakt.

4. Een spelletje spelen

et spelen van een rustig spel in de woonkamer of op de vloer van de slaapkamer van je baby is een geweldige manier om wat tijd met hem doorbrengen voordat het tijd is om naar bed te gaan. Een leuk en rustig spelletje is bijvoorbeeld kiekeboe.

5. Een praatje maken

Bedtijd is een mooie kans voor ouders om te praten met hun baby. Je hoeft niet te wachten tot je baby oud genoeg is om je te begrijpen. Het geluid van je stem is al voldoende om je kindje te laten ontspannen. Neem bijvoorbeeld de dag met hem door. Dit is niet alleen goed om hem gerust te stellen, maar draagt ook zeker bij aan zijn taalontwikkeling.

6. Zeg welterusten

Veel baby’s genieten ervan om door de slaapkamer of woonkamer te worden gedragen. Zeg hierbij welterusten tegen zijn favoriete speelgoed, mensen en huisdieren.

7. Lees een verhaaltje voor het slapengaan

Het meest favoriete bedritueel is en blijft voorlezen. Niet alleen zal je baby nieuwe woorden leren te herkennen, studies hebben ook aangetoond dat de talenkennis en zelfs intelligentie van je baby kan afhangen van hoeveel hij wordt blootgesteld aan een grote woordenschat. Daarnaast vind je baby het heerlijk om tijd met je door te brengen.

8. Zing een lied

Het zingen van een slaapliedje is een beproefde manier om je kindje te helpen te gaan helpen. Je baby houdt van zijn favoriete geluid - jouw stem - en de zachte, rustgevende melodie kan hem kalmeren.

9. Speel muziek

Afspelen van een CD met slaapliedjes of klassieke muziek kan helpen om je kindje in slaap te laten vallen. Ook het afspelen van een muziekdoos helpt hierbij.

Het 4’s Ritueel

Als je op zoek bent naar een liefdevolle en geliefde manier om je baby vanaf jonge leeftijd zelf in slaap te leren vallen, dan is het 4S ritueel een populaire methode om te proberen. Wat het 4S ritueel precies inhoudt en hoe het werkt, legt Myrthe (oprichter van slaaptipsvoorbabys.nl) uit in de video hieronder.

Tekst gaat verder onder de video

Slaapritueel baby - ervaringen van ouders

  • “Een uitgebreid slaapritueel is echt niet nodig. Een kort en simpel ritueel werkt net zo goed. Wij kiezen voor een flesje in een donkere kamer, een liedje voor het slapen gaan en haar favoriete knuffel.”
  • “Het creëren van een slaapritueel voor mijn kindje was echt het beste idee ooit. We beginnen meestal rond acht uur met vijftien minuten spelen. Dan is het tijd voor een badje. Ik geef hem dan een oliemassage en de fles. Vervolgens leg ik hem in bed met zijn favoriete knuffel en speel ik de muziekmobiel af. Werkt altijd.”
  • “Mijn zoon, die nu drie maanden is, slaapt de hele nacht vrij regelmatig. Onze nachtelijke routine bestaat uit een wandeling rond half zeven, badje om zeven uur, eten en rustig spelen en als hij begint tekenen van moeheid vertoont, houd ik hem zachtjes tegen me aan en blijf ik net zolang schommelen tot hij moe wordt en ik hem in bed leg.”
  • "Ik hou ervan om te liggen met mijn dochter aan het eind van de dag en haar in slaap te laten vallen in mijn armen. Ik zet een slaapliedje op en zij en ik 'praten' tot ze slaperig wordt. Dan geef ik haar een flesje of fopspeen tot ze in slaap valt. Eenmaal in slaap, leg ik haar in haar bedje en ze slaapt de hele nacht door. Het duurt slechts vijftien minuten van de avond, maar het is zo de moeite waard en de tijd is kostbaar. Ik weet dat niet iedereen het eens is met deze methode, maar het werkt in ons huis.”
  • “Mijn dochter is drie maanden oud. Onze nachtelijke routine is om haar naar boven te nemen naar onze kamer waar haar wieg staat. Ik doe alle lichten uit behalve een klein lichtje bij haar wieg en de schommelstoel. Dan doe ik haar pyjama aan, geef haar eten en praat zachtjes met haar. Dan leg haar in haar wieg met een fopspeen en zing een slaapliedje totdat ze haar ogen sluit. Ze is niet per se in slaap op dit punt, maar ze is rustig genoeg om te gaan slapen.”
  • Ons bedtijdritueel bestaat uit haar te laten spelen in een warm bad. Dan gaan we naar haar kamer en ik geef haar een massage met wat baby lavendel bedtijd lotion voor ongeveer vijftien minuten. Dit zorgt ervoor dat ze lekker ontspant. Ik geef haar vervolgens vitamine D en poets haar tandjes. Ik dim de lichten, speel haar favoriete muziek en geef vervolgens borstvoeding. Het is een tijdrovend ritueel, maar ik heb het er zeker voor over.
  • "Mijn zoon en ik nemen samen een bad, ik doe zijn pyjamaatje aan en lees een verhaaltje voor.
  • "Tussen acht en negen doen we haar in bad. Nadat ze gewassen, afgedroogd en een nieuwe pyjama aan heeft, knuffelen we een beetje. Tussen negen en tien uur geven we haar een flesje. Om half elf is ze klaar voor de nacht en slaapt ze ongeveer door tot zes uur ’s ochtends. Een slaapritueel is voor ons echt ideaal. Ik heb het bij mijn twee oudste kinderen niet gedaan en ik merk duidelijk verschil.
Heb jij een slaapritueel voor je baby? Zo ja, vertel ons in de reacties hoe deze eruit ziet!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.