Snap
  • voorkeurshouding
  • Baby
  • oefeningen

Voorkeurshouding baby: dit wil je erover weten

Hoe kun je een voorkeurshouding bijvoorbeeld afleren?

Wanneer een kleintje zijn hoofdje te vaak naar dezelfde kant draait terwijl hij ligt, ontwikkelt hij een voorkeurshouding. Dit kan leiden tot een afgeplatte schedel. Hoewel dit niet gevaarlijk is, kan het er minder mooi uitzien. In deze Advies Blog vertellen we je alles over voorkeurshouding bij je baby. 

Wat is een voorkeurshouding?

Een voorkeurshouding ontstaat wanneer een baby meer dan 75% van de tijd zijn hoofdje in dezelfde positie houdt. Sinds ouders ervoor kiezen om hun kleintje op de rug te laten slapen, om het risico op wiegendood te verminderen, zien we vaker voorkeurshoudingen. Het blijkt dat tijdens de zwangerschap al 85% van de baby's een favoriete kant heeft om het hoofdje op te draaien. En na de geboorte ontwikkelt ongeveer 1 op de 6 baby's zo'n voorkeurshouding.

Wat kunnen oorzaken zijn van een voorkeurshouding?

Tijdens de zwangerschap heeft maar liefst tachtig procent van alle baby's vanaf week 36 een voorkeurskant naar rechts. Jongens lijken deze neiging iets vaker te hebben dan meisjes. Wat nou precies die voorkeurshouding veroorzaakt, blijft een mysterie. Misschien speelt de voorkeur van de ouders ook wel een rol. Als je jouw baby altijd in dezelfde houding voedt, kan dat zelfs zijn houding beïnvloeden. Denk maar aan de plek van de box of het bedje van je kleintje. Als het licht en/of geluid steeds van dezelfde kant komt terwijl je baby erin ligt, en hij zich wegdraait of er juist naartoe draait, dan zit hij dus vaak in dezelfde positie.

Maar er zijn nog meer oorzaken die kunnen leiden tot een voorkeurshouding:

  • stuitligging

  • vroeggeboorte (voor 37 weken zwangerschapsduur)

  • een breukje in het sleutelbeen, opgelopen tijdens de bevalling

  • heupdysplasie

  • scoliose (een kromming in de wervelkolom)

  • congenitale torticollis. Dit is een aangeboren afwijking waarbij er een verdikking in een nekspier zit, waardoor het hoofd naar één kant wordt gedrukt. Meestal is er direct na de geboorte niets van te zien, maar verschijnt de verdikking na ongeveer een week.

  • afwijking in de rug

  • afwijking in de zenuwen, zintuigen of een neurologische afwijking

  • craniosynostose. Dit is een aandoening waarbij één van de schedelnaden te vroeg is gesloten.

Hoe snel krijgt je kindje een afgeplat hoofdje door voorkeurshouding?

Vaak wordt een afwijking van de schedel door een voorkeurshouding na twee tot drie maanden zichtbaar. Bij pasgeboren baby's is de schedel nog zacht en kwetsbaar, waardoor deze gemakkelijk kan vervormen. Als je baby te vaak op één zijde ligt, kan dit leiden tot een afvlakking van de schedel aan die kant. Als je baby een voorkeur heeft voor het midden, kan de achterkant van het hoofdje iets platter worden. Een afvlakking aan de zijkant kan ervoor zorgen dat de oortjes verschuiven, waarbij één van de oortjes wat naar voren kan komen. Uiteindelijk kan deze afvlakking zelfs een beetje zichtbaar worden in het gezicht van je baby.

Wat kunnen de nadelige gevolgen zijn van een voorkeurshouding?

Naast het feit dat een scheef hoofdje cosmetisch niet zo mooi is, kan een vervormd hoofdje ook gevolgen hebben voor de motorische ontwikkeling. Een baby met een voorkeurshouding beweegt zijn armen en benen soms niet evenveel, kan niet goed recht liggen en houdt zijn hoofd niet goed in het midden. Hij oefent daardoor het maken van bepaalde bewegingen niet of minder en op den duur kan een baby die bewegingen niet meer maken. Het eenzijdig bewegen van een baby kan zo uiteindelijk een belemmeringen vormen voor zijn verdere ontwikkeling. Naast problemen met de ontwikkeling kan een voorkeurshouding ook kaakklachten geven doordat de kaak scheef groeit en scheelzien veroorzaken doordat een baby met een voorkeur één oog minder vaak gebruikt en een lui oog ontstaat.

Hoe verander je voorkeurshouding bij baby?

Het afleren van een voorkeurshouding bij je baby kun je op verschillende manieren aanpakken. We geven je drie tips:

  1. Leg je kleintje minstens 3 keer per dag op zijn buikje, zolang hij wakker is en onder jouw toezicht! Start hiermee al in de eerste weken. In het begin zijn 1-5 minuutjes per keer genoeg. Bouw dit op naar zo'n 3-5 keer per dag, met sessies van 20-30 minuten. Deze oefening helpt je baby om zijn nekspieren te versterken en te leren om naar links en naar rechts te kijken.

  2. Wissel tijdens het voeden af door je baby afwisselend op je linker- of rechterarm te leggen. Je kunt ook je kleintje op je bovenbenen leggen terwijl je je voeten laat rusten op bijvoorbeeld een poef of salontafel. Zo kun je de voedingspositie variëren.

  3. Verander tijdens de slaap de richting van het hoofdje, afwisselend naar links en naar rechts. Als je merkt dat je kleintje een voorkeur heeft voor een bepaalde zijde, draai dan het hoofdje naar de andere kant om de voorkeurshouding aan te pakken.

De rol van de kinderfysiotherapeut of oefentherapeut

Heeft je baby een ernstige voorkeurshouding en dreigt er een afplatting van de schedel te ontstaan, dan is het zinvol om op tijd hulp te zoeken. Meestal verwijst het consultatiebureau je door naar een kinderfysiotherapeut. Je kunt ook op eigen initiatief naar de kinderfysiotherapeut of oefentherapeut gaan, om te laten bekijken of je baby behandeld moet worden. Een kinderosteopaat is ook een optie. De kinderfysiotherapeut bekijkt dan ook direct of er oorzaken zijn die de voorkeurshouding of afplatting van de schedel beïnvloeden.

Lees ook: 
Alles over slaapproblemen bij kind en baby

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.