Snap
  • consultatiebureau
  • voorbereiding
  • ouderschap

Het consultatiebureau: dit kun je verwachten

Tijdens de afspraak wordt er van alles besproken over je kleintje.

Vanaf het moment dat je baby geboren is tot ze 4 jaar zijn, kom je regelmatig bij het consultatiebureau. Deze speciale afdeling van Jeugdgezondheidszorg biedt niet alleen medische controles voor je kleintje, maar ook waardevolle informatie en ondersteuning voor jou als ouder tijdens die cruciale eerste jaren. Maar wat wordt er besproken op het consultatiebureau? En hoe gaat zo'n bezoek?  Lees snel verder! 

Op het consultatiebureau werken jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en assistenten samen om de gezondheid en ontwikkeling van je kleintje in de gaten te houden. Het is een initiatief van de Haagse huisarts B.P.B. Plantenga en bestaat sinds 1901. Je hoeft je baby niet bij het consultatiebureau in te schrijven. Zodra je je baby bij de gemeente aanmeldt na de geboorte, krijgt het consultatiebureau automatisch een seintje. Een medewerker neemt dan spoedig contact met je op om een eerste afspraak te maken. 

Persoonlijke informatiegids van het consultatiebureau

In bijna alle regio's in Nederland ontvang je na de geboorte de GroeiGids 0-4 jaar, een persoonlijke informatiegids voor je kind. Hierin worden ook afspraken op het consultatiebureau en groeigegevens genoteerd. Als je liever alles digitaal bijhoudt, kun je gebruikmaken van de gratis GroeiGids app. Alle informatie over je kind wordt bijgehouden in het digitale dossier Jeugdgezondheidszorg van het consultatiebureau. Deze persoonlijke gegevens zijn alleen toegankelijk voor medewerkers van het consultatiebureau in jouw regio. Andere zorgverleners kunnen deze informatie alleen bekijken als jij daarvoor toestemming geeft. 

Wat wordt er besproken op het consultatiebureau?

Tijdens de afspraak wordt er van alles besproken en bekeken om ervoor te zorgen dat het goed gaat met jouw kleintje. De arts of verpleegkundige kan indien nodig vaccinaties geven. Ze nemen ook de volgende punten onder de loep en stellen hier vragen over:

  • Algemene gezondheid: De assistente weegt en meet jouw kindje bij elke afspraak en controleert zijn hoofdomtrek. Zo houden ze een persoonlijke groeicurve bij en kunnen ze snel eventuele groeiproblemen signaleren. De jeugdarts voert ook een fysieke controle uit en indien er iets ongewoons wordt opgemerkt, verwijst hij zo nodig door naar een kinderarts.
  • Sociaal-emotionele ontwikkeling: De jeugdarts of -verpleegkundige informeert naar de sociaal-emotionele ontwikkeling van jouw kindje. Zoekt je baby contact en hoe gaat je peuter om met leeftijdsgenootjes?
  • Taalontwikkeling: De taalontwikkeling wordt ook beoordeeld door de jeugdarts of -verpleegkundige. Welke geluiden, woorden of zinnen kan jouw kleintje al maken?
  • Voeding: De jeugdverpleegkundige vraagt naar het voedingspatroon van je kindje, bijvoorbeeld hoe het gaat met borst- of flesvoeding, en ook met vaste voeding.
  • Slaapritme: Het slaapritme van jouw kindje wordt besproken. Hoelang slaapt hij achter elkaar en zijn er eventuele slaapproblemen waar je tegenaan loopt?
  • Dagelijkse verzorging: De jeugdarts of -verpleegkundige geeft advies en tips over de dagelijkse verzorging van jouw kindje, zoals het geven van een bad, het poetsen van de tanden van je dreumes, en het zorgen voor een veilige omgeving in huis.
  • Gedrag van je kindje: Tot slot wordt het gedrag van jouw kindje besproken. Zijn er specifieke uitdagingen zoals veel huilen of driftbuien? Je kunt dit allemaal bespreken

Bij de dokter en jeugdverpleegkundige draait het niet alleen om je kind. Ze nemen ook graag de tijd voor jou als ouder. Of het nu gaat om geld, kinderopvang of huisvesting, geef gerust aan waar je mee zit. Het consultatiebureau staat klaar om je te ondersteunen en oplossingen te vinden. 

Is het consultatiebericht verplicht? 

Het is niet verplicht om het consultatiebureau te bezoeken. Jij bepaalt zelf of je naar die afspraken wilt gaan. Het bureau geeft eigenlijk gewoon advies, en je bent niet verplicht om dat op te volgen. Toch is het best slim om gebruik te maken van die begeleiding. De mensen daar weten namelijk precies hoe ze de gezondheid van je kleintje goed in de gaten moeten houden. Als er gezondheids-, opvoedings- of ontwikkelingsproblemen zijn, kunnen de jeugdverpleegkundige of jeugdarts die op tijd zien en je helpen. Het is als een extra paar ogen dat goed voor je en je kleintje zorgt. 

Tips bij bezoek aan consultatiebureau

Ga je voor de eerste keer naar het consultatiebureau? Dan hebben we een aantal handige tips waardoor jouw eerste bezoekje vlekkeloos zal verlopen:

  • Bereid je voor: Ken het programma van de afspraak om verrassingen te voorkomen. Baby's voelen jouw onzekerheid, dus wees zelfverzekerd.
  • Ontdek de mogelijkheden: Veel Consultatiebureaus bieden handige cursussen aan, zoals babymassage of peutertraining. Informeer ernaar!
  • Inloopspreekuur: Maak gebruik van extra services zoals wegen of meten tijdens het inloopspreekuur. Stel gerust je vragen.
  • Denk aan je vragen: Neem de tijd om je twijfels te bespreken. Geef vooraf aan als je veel te bespreken hebt, zodat er genoeg tijd wordt ingepland.
  • Vraag om hulp: Loop je tegen opvoedingsuitdagingen aan? Aarzel niet om extra hulp te vragen. Het consultatiebureau staat klaar om met je mee te denken. 

Lees ook: 
Deel 42 van Milan

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.