Snap
  • gezondheid
  • baby
  • tongriem

Te korte tongriem

Wat is het en wat zijn de gevolgen?

Een te korte tongriem komt af en toe voor, ongeveer 3% van de mensen heeft hier last van. Het puntje van de tong zit vast aan het tongriempje en hierdoor kan de tong niet goed worden bewogen. De tong lijkt erg kort en kan niet goed worden uitgestoken. De naam van deze aandoening heet Ankyloglossia. Ankyloglossia is een erfelijke aandoening, bij ongeveer de helft van de gevallen komt het ook voor bij iemand anders in de familie.  

Gevolgen van een te korte tongriem op jonge leeftijd

Het nadeel is dat baby's met deze aandoening moeite hebben met drinken. Ze kunnen de borst niet goed vacuüm zuigen en krijgen hierdoor niet genoeg melk binnen. Hierdoor kunnen ze erg lang bezig zijn met drinken en mogelijk niet goed groeien. Voor de moeder is een kindje met een te korte riem ook niet fijn. 75% van de vrouwen geeft aan dat ze last hebben met borstvoeding geven. Zij kunnen kloven in hun tepels krijgen en zelfs een borstontsteking.  

Gevolgen van een te korte tongriem op oudere leeftijd

71% van de kinderen met een te korte tongriem heeft spraakproblemen. Woorden uitspreken gaat moeilijk omdat ze hun tong niet goed kunnen bewegen. Ze kunnen ook moeilijker hun tanden en lippen aanraken met hun tong, etensresten blijven eerder hangen en dat is slecht voor het gebit. Daarnaast is het moeilijk om ijsjes te likken, blaasinstrumenten te bespelen en te tongzoenen.  

Oplossing van een te korte tongriem

In sommige gevallen schiet het riempje van zelf los. Je kan er ook voor kiezen om het te laten doorknippen. Dit klinkt erger dan het is, het gebeurt namelijk in maar 10 seconden. 

Baby's onder de 1 jaar hoeven niet eens een verdoving te hebben en het bloedt maar 1 druppeltje. De pijn op die leeftijd is vergelijkbaar met een prikje en ongeveer de helft van de baby's moet hier van huilen.  

Resultaten na het doorknippen van het tongriempje

Bij bijna alle baby's gaat het drinken een stuk beter. Ook ondergaan de moeders een stuk minder pijn. 

's avatar
7 jaar geleden

Mijn zoontje is bij 1-2 wkn gekliefd. Helaas teruggegroeid en bij 2 mndn nog een keer gedaan. Hij is nu 8 mnd en het is in de tussentijd weer aangegroeid. Het nabehandelen beide keren goed uitgevoerd, bii elke voeding wondje masseren en weefsel wegvegen. Mertke na het klieven wel echt verbetering qua bv! 1e keer was zo gepiept amper huilen (ik had er meer last van;) 2e keer was iets intensiever maar dat viel op zich ook mee. Ik ga er nu niets meer aan laten doen. Ik zie wel hoe het gaat als hij ouder is. Maar ik adviseer ouders wel om t te doen kan een hoop schelen met bv. Denk aan teveel lucht meehappen etc/refluxachtige klachten.

vlindertje85's avatar
8 jaar geleden

bij ons zoontje is het vanzelf goed gekomen met het tongriempje.

's avatar
9 jaar geleden

Mijn zoon van 18 maanden heeft waarschijnlijk ook een korte tongriem. Dat denken de artsen ten minste. Hij wordt morgen opgenomen. Ik ben bang dat hij straks juist spraakproblemen gaat krijgen doordat zijn tongriem gesneden is. Misschien is dat niet eens nodig een operatie. Hy heeft wel lichte hartvormige tong. Maar hy kan drinken, eten enzo. Spreken gaat minder.

vlindertje85's avatar
9 jaar geleden

consultatiebureau arts heeft het ook gezien bij onze zoon. Wij hebben hiermee nog geen actie ondernomen. Maar nu ik lees dat het meestal in het ziekenhuis wordt gedaan, ga ik morgen toch nog is even navragen over hoe en wat.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.