Snap

Wat kost een baby ?

Welkom in de wereld van het babyshoppen! Behalve veel vreugde en geluk kost een baby ook erg veel!

Zwanger? Welkom in de wereld van het babyshoppen! Behalve veel vreugde en geluk brengt de komst van een baby ook veel extra kosten met zich mee. Eigenlijk begint het al met de zwangerschapstest. De kosten hiervan zijn gemiddeld tussen de 5 en 30 euro. Het hangt er helemaal van af waar je voor kiest. Tegenwoordig heb je al hele luxe exemplaren die ook de uitgerekende datum aangeven. Zodra je buik echt gaat groeien is zwangerschapskleding noodzakelijk. Zwangerschapskleding voor een redelijke prijs vind je bijvoorbeeld bij Prenatal, H&M en tijdens de sale bij Esprit. Kies voor een paar basisartikelen, zoals een spijkerrokje en een zwart truitje, zodat combineren geen enkel probleem meer is. Voor 250 euro kom je dan al een heel eind, al hangt dit natuurlijk ook af van hoe snel je buik groeit. Sommige vrouwen hebben al in de 10e week zwangerschapskleding nodig en anderen pas met 30 weken. Nu je zwanger bent is het ook belangrijk om eens goed naar je zorgverzekering te kijken. De meeste zorgverzekeraars verstrekken bijvoorbeeld een gratis kraampakket indien je aanvullend verzekerd bent. In het kraampakket zitten diverse verzorgingsproducten die noodzakelijk zijn voor de bevalling en de verzorging van de pasgeboren baby. Vaak zit er ook nog iets leuks bij, zoals een luiertas of badjasje. Wanneer je alleen een basisverzekering hebt betaal je een eigen bijdrage voor kraamzorg. 

De babykamer 

Na een aantal weken zwangerschap kan het echte babyshoppen gaan beginnen met de babykamer (ledikant, commode en kledingkast)als belangrijkste doel. Het hangt er natuurlijk helemaal vanaf wat je eisen precies zijn, maar een nieuwe complete basis- babykamer is al te koop vanaf ongeveer 400 euro. Zie bijvoorbeeld www.babysuperstore.nl of www.baby-dump.nl Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om een tweedehands babykamer aan te schaffen via een bekende of Marktplaats. Je kunt dan al voor 100 euro klaar zijn. 

Kinderwagen

Verder is een kinderwagen ook erg belangrijk. De meeste mensen kiezen voor een combiwagen. Dat is een kinderwagen waar je eerst de reiswieg op kunt klikken en als de baby redelijk kan zitten, ga je over op de buggystand. De keuze in combiwagens is zeer groot. Je hebt eenvoudige wagens van 150 euro, maar ook hele luxe van 800 euro. De gemiddelde prijs ligt hier op ongeveer 450 euro. 

Diversen 

Naast een kinderwagen zijn er nog diverse dingen nodig voor een baby. Denk hierbij aan een kinderstoel (gemiddeld 100 euro), een box (100 euro), Autostoel (150 euro), wipstoel (4o euro). Ook kleine dingen zoals luierzakjes, een luieremmer, hydrofiele doeken en washandjes, een badje, dekentjes, babyshampoo, slabbetjes, flesjes zijn noodzakelijk. Bij de Hema of Prenatal is keuze in overvloed. 

Kleertjes 

Natuurlijk heeft de kleine genoeg kleertjes ( voor rompertjes / luierpakjes ) nodig, aangezien een baby in het begin soms wel een paar keer per dag omgekleed moet worden. Bij de H&M en Hema heb je handige basics voor weinig geld. Let wel op dat je niet teveel in de maatjes 50 / 56 inslaat, want voor je het weet is de baby daar al weer uitgegroeid. 

Babyvoeding 

Kies je voor borstvoeding, dan is dit vanzelfsprekend een stuk goedkoper dan flesvoeding. Flesvoeding kost ongeveer 60 euro per maand. Dit is wel een ruime schatting, want je hebt veel soorten voeding. Sommige kindjes gedijen prima op normale flesvoeding en andere kindjes hebben speciale voeding nodig. Behalve de voeding zelf, heb je ook meerdere flesjes nodig en moet je de spenen regelmatig vervangen. Flesjes zijn er voor zo`n 6 euro en voor spenen betaal je ongeveer het zelfde, maar dan per 2 stuks. 

Luiers 

Voor luiers ben je gemiddeld 25 euro per maand kwijt. Het is niet nodig om het volle pond te betalen, want bij Etos, Kruidvat en bij diverse supermarkten zijn heel regelmatig goede acties. 

Kinderopvang 

Wanneer je zwanger bent moet je nadenken over de opvang van je kindje. Blijf je thuis of ga je misschien minder werken? Hierbij lever je hoe dan ook behoorlijk wat geld in. Wanneer je blijft werken, gaat de kleine dan naar oma, een gastouder of een kinderdagverblijf? Afhankelijk van het gezamenlijk inkomen krijg je van de overheid kinderopvangtoeslag als je baby naar een gastouder of kinderdagverblijf gaat. 

Kinderbijslag 

Erg geschrokken van de kosten? Ten eerste kan je veel dingen zo duur maken als je zelf wilt en ten tweede bestaat er nog zoiets als kinderbijslag. Een paar weken nadat je aangifte hebt gedaan van de geboorte van je eerste baby ontvang je een brief van de SVB. Hierin staat hoe je met je DigiD de kinderbijslag kunt aanvragen. Bij een tweede of daaropvolgend kindje gaat dit automatisch. Vanaf het nieuwe kwartaal na de geboorte van je baby ontvang je 191,65 per kwartaal. Dit is het bedrag voor kinderen tot 6 jaar, maar dat kan gewijzigd worden door de overheid. Verder zijn er nog diverse toeslagen. Meer informatie is te vinden op www.belastingdienst.nl 

Succes met babyshoppen en geniet van deze nieuwe levensfase! 

Dit bericht is geschreven door Nienke Braam

9 jaar geleden

Gelukkig konden wij een heleboel spullen via rommelmarkten aanschaffen. Wij zijn echte rommelmarkt fanaten, dus wij zijn echt gaan snuffelen. Zo kan het allemaal een stukje goedkoper uitvallen. Maar het feit blijft dat kinderen duur zijn. Als ze groter worden komen er nog dingen bij als ouderbijdrage op school, sportclubjes, verjaardagsfeestjes van vriendjes en nog veel meer. (en dat hebben we er voor over :) )

9 jaar geleden

en je moet heel goed om je heen kijken qau babyspullen enz.. je moet echt bedenken wat je echt nodig heb.. zo heb je in in het begin niet echt een kinderstoel nodig ( pas als je kindje kan zitten) voor nu kan je kindje nog makkelijk in een wipper of schommelstoel.. hopenlijk mag ook ik snel gaan babyshoppen. en misschien is het wat. maar mocht je nog niet zwanger zijn en je ziet bv leuke kleertjes of van die slabbetjes, hydrofiledoekjes.. sla ze vast in.maar maak het niet te gek