{{ message.message }}
{{ button.text }}

Advies > Baby > Borstvoeding > Kolven

Advies > Baby > Borstvoeding > Kolven

Kolven

Als je van plan bent borstvoeding te gaan geven en dit te combineren met werken dan is het verstandig om je hier goed om voor te bereiden. Je ontkomt er dan niet aan om, als je gaat werken, te kolven. Het is goed om je te verdiepen in welke kolfapparaten er zijn, welk merk en te lezen hoe het precies moet.

Afbeelding blog 'Kolven'

Kolven: Nieuw voor jou en je kind

Als jij weer gaat werken betekent het ook dat je kindje ook uit de fles gaat drinken. Voor jou is kolven iets nieuws en voor je kindje het uit de fles drinken. Je baby zal de fles eerder van iemand anders accepteren dan van jou al zijn of haar moeder.

Extra kolven

Als je last hebt van stuwing, leg dan je moedermelk direct in de vriezer, handig al voorraadje en dat zonder moeite te doen! Verstandig is om elke dag wat extra te kolven, het liefst nadat je baby niet zoveel heeft gedronken. Heb je een erg dorstige baby dan kun je ook tussen twee voedingen in loven. In de weken voordat je weer gaat werken is het handig om dit te doen. Je melkproductie gaat omhoog en dat is weer prettig voor als je straks op het werk moet kolven.

Invriezen

Het kan zijn dat je over een tijdje niet meer genoeg kolft. Het is dan handig om nu al kleine beetjes van je moedermelk in te vriezen. Er zijn ook speciale moedermelkbewaarzakjes waar je het in kan doen.

Soorten kolven

Misschien wist je het al maar er bestaan hand en elektrische kolven. Het is maar wat je zelf prettig vindt. Een elektrische kolf bespaart meer moeite maar als je makkelijk overweg kan met een handkolf is dat ook prima. Er zijn verschillende bekende merken zoals Medela, Avent of Ameda.

Ontspannen tijdens het kolven

Het is misschien moeilijk als je op je werk bent maar probeer toch tijdens het kolven te ontspannen. Als je je ontspant dan is de kans groter dat je toeschietreflex komt. Je kan bijvoorbeeld ook aan je kindje denken. Zonder deze reflex is het vrijwel onmogelijk om genoeg te kolven. Lukt het niet om je reflex op te roepen tijdens het kolven dan hebben wij een aantal tips voor je.

Hulpmiddelen bij het kolven

Als de borsten warm zijn komt het toeschietreflex sneller, het is dan bijvoorbeeld handig om onder een warme douche te gaan staan. Het is misschien gek maar het werkt echt, je kan een foto van je kindje mee nemen naar de kolfruimte. Denk goed aan je baby dan kan het melk sneller toestromen.

Wat zijn jouw ervaringen met kolven? Heb je nog tips? Laat het weten in een reactie!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je