
Kan ik zwanger raken wanneer ik borstvoeding geef?
Kan ik zwanger raken wanneer ik borstvoeding geef?
Ja, dat kan. Hoewel de kans op een zwangerschap erg klein is wanneer je volledige borstvoeding geeft, namelijk slechts 2%, is het wel mogelijk om zwanger te raken. Ter vergelijking: wanneer je een combinatiepil slikt, is de kans op een zwangerschap ongeveer 0,3%.
Volledige borstvoeding
Wanneer je volledige borstvoeding geeft, voed je je baby op verzoek, dus elke keer wanneer hij of zij wil drinken. De tijd tussen twee voedingen is niet meer dan 4 uur. Je geeft je baby tenminste één nachtvoeding en hij of zij krijgt geen bijvoeding. Wanneer je aan deze voorwaarden voldoet, is de kans op een nieuwe zwangerschap ongeveer 2%.
Prolactine
Wanneer een baby aan de borst drinkt, of wanneer er melk gekolfd wordt, wordt het hormoon prolactine aangemaakt in de voorkwab van de hypofyse (een gedeelte in de hersenen). Hoe meer melk er uit de borst wordt gedronken, hoe meer prolactine er wordt aangemaakt, hoe meer de melkaanmaak wordt gestimuleerd, enzovoort. De aanwezigheid van prolactine in het bloed onderdrukt het ontstaan van een eisprong, hierdoor is de kans op een nieuwe zwangerschap erg klein.
Eisprong
De eisprong wordt ook wel ovulatie genoemd. Deze vindt ongeveer halverwege de menstruatiecyclus plaats. De eisprong is het meest vruchtbare moment van de menstruatiecyclus. Wanneer er geen eisprong is, kan er geen bevruchting plaatsvinden, en kun je niet zwanger worden. Wanneer de aanwezigheid van prolactine afneemt, wordt de kans op een eisprong direct weer groter en de kans op een zwangerschap dus ook.
LAM
LAM staat voor Lactatie Amenorroe Methode. Bij deze methode wordt de borstvoeding (tijdelijk) als voorbehoedsmiddel gebruikt. Wanneer je de regels van de LAM strikt opvolgt, is de kans op een zwangerschap tijdens de eerste 6 maanden na de zwangerschap 1,7%. Het is wel belangrijk om de regels van deze methode zeer strikt te volgen, want wanneer je dit niet doet, wordt de kans op een zwangerschap direct groter.
De regels van LAM zijn als volgt:
- Je geeft je baby dag en nacht borstvoeding op zijn of haar verzoek. De baby drinkt altijd aan je borst, dus je kolft niets af. Je bent dus zo ongeveer dag en nacht samen met je baby.
- Je baby krijgt de eerste 6 maanden absoluut geen bijvoeding (het geven van vitamine K en vitamine D druppels wordt hierbij niet mee gerekend).
- De tijd tussen twee voedingen overdag is maximaal vier uur en ’s nachts mag er maximaal zes uur tussen twee voedingen zitten.
- Je baby mag geen fopspeen gebruiken. Wanneer hij of zij een grote zuigbehoeft heeft, mag hij of zij bij mama aan de borst sabbelen (ook dit stimuleert de aanmaak van prolactine).
- Ook mag je 56 dagen na je bevalling nog geen menstruatie hebben gehad.
Wanneer er weer een menstruatie heeft plaatsgevonden, is deze methode niet meer betrouwbaar.
LAM is het meest betrouwbaar tijdens de eerste 6 maanden na de bevallig omdat baby’s dan nog geen bijvoeding nodig hebben en dus volledig op borstvoeding kunnen groeien. Na 6 maanden wordt er aangeraden om met bijvoeden te starten, het aantal borstvoedingen zal hierdoor afnemen, en de tijd tussen twee voedingen zal langer worden. Hierdoor kunnen de regels van LAM niet meer strikt worden opgevolgd, en wordt de methode dus minder betrouwbaar en de kans op een zwangerschap groter.
Anticonceptie
Hoewel de kans op een zwangerschap bij het volledig geven van borstvoeding dus klein is, bestaat de kans wel. Wil je er zeker van zijn dat je niet zwanger wordt, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om naast de LAM gebruik te maken van condooms.
Anticonceptiemiddelen die oestrogeen bevatten, zijn niet geschikt om te gebruiken in de periode dat je nog borstvoeding geeft. Oestrogeen kan er voor zorgen dat je melkproductie terugloopt, waardoor je misschien wel met de borstvoeding moet stoppen. Ook komt oestrogeen in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht waardoor de baby het ook binnenkrijgt. Oestrogeen kan van invloed zijn op de hersenontwikkeling van je baby.
Andere anticonceptiemiddelen die wel geschikt zijn tijdens de periode dat je borstvoeding geeft, zijn bijvoorbeeld de minipil, de prikpil, een koperspiraaltje, een pessarium of sterilisatie.
Wil je meer weten over welke manier van anticonceptie voor jou het meest geschikt is, kun je contact opnemen met je verloskundige of je huisarts. Voor meer tips, video's of antwoord op vragen rondom borstvoeding, klik hier.