Snap
  • zwanger
  • Kalender
  • week4

4 weken zwanger

Week 4: de meest gestelde vragen door moeders (to be) in deze week

Hoewel het nog vroeg in de zwangerschap is, is er al veel gaande in je lichaam wanneer je 4 weken zwanger bent. In deze fase van de zwangerschap begint de bevruchte eicel zich te ontwikkelen tot een embryo. Hoewel je misschien nog geen fysieke veranderingen opmerkt, kun je al wel last hebben van enkele vroege zwangerschapssymptomen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over 4 weken zwanger zijn.

Wat zijn de eerste zwangerschapssymptomen?

Hoe merk je of je zwanger bent? Hieronder volgen enkele vroege zwangerschapssymptomen.

  • Misselijkheid: dit komt door de stijging van je hCG-hormoon. Je lichaam is dit niet gewend en geeft een reactie, namelijk misselijkheid. Bij het merendeel van de zwangere vrouwen is dit (gelukkig) alleen in het eerste trimester het geval en vaak alleen in de ochtend. Helaas kan er weinig aan verholpen worden.
  • Pijnlijke of gespannen borsten en tepels: wanneer je net zwanger bent gieren de hormonen door je lichaam. Dit uit zich onder andere door gespannen borsten. Vaak gaat dit ook samen met een wisseling in je stemming. Iets chagrijniger dan normaal? Zere borsten? Misschien ben je wel zwanger!
  • Uitblijven van de menstruatie: uhm, logisch natuurlijk! Dit is toch echt hét symptoom dat kan wijzen op een eventuele zwangerschap. Vanaf je NOD (niet ongesteldheids dag) kun je een test doen.
  • Vermoeidheid: zeker in de eerste paar weken gebeurt er erg veel in je lichaam. Dit kan resulteren in moeheid. Wanneer je niet weet dat je zwanger bent, kan dit vreemd of anders aanvoelen.

Ben ik zwanger?

Weet je nog niet zeker of je zwanger bent? Dan is er natuurlijk 1 ding dat uitsluitsel kan geven, namelijk een zwangerschapstest. Ben je over tijd? Ofwel, word je niet ongesteld op de dag dat je dat wel had moeten zijn, dan is er een kans dat je zwanger bent. Heb je geen regelmatige cyclus, let dan goed op je lichaam: ben je extra moe, misselijk of heb je gevoelige borsten? Ook dat kunnen symptomen zijn van een zwangerschap.

Wanneer kan ik testen of ik zwanger ben?

Je kunt al testen op de eerste dag nadat je ongesteld had moeten worden en dat niet werd. Er zijn testen die heel gevoelig testen, dan kun je het eerder proberen, maar besef je dan wel dat deze nog niet betrouwbaar is.Een zwangerschapstest meet de hoogte van het hCG-hormoon. Een dun streepje betekent zwanger.

Lees ook: zwanger, wanneer kan ik testen?

Wat is hCG?

Het hCG hormoon betekent humaan choriongonadotrofine hormoon en wordt door je lichaam tijdens een zwangerschap aangemaakt. De hoogte van dit hormoon is hét bewijs voor een (prille) zwangerschap.

Het hCG hormoon wordt door de placenta geproduceerd en is meetbaar in het bloed en de urine van een vrouw. De eerste twee maanden van je zwangerschap stijgt het hCG hormoon erg snel: iedere twee dagen een verdubbeling.

Wanneer je niet zeker bent van het stadium van je zwangerschap, wordt er door een (huis)arts regelmatig een indicatie gedaan aan de hand van de hCG-waarde in het bloed van een vrouw. Er kan dan een redelijk duidelijke schatting van de vordering van de zwangerschap gegeven worden.

Ook een urinetest is gebaseerd op het hCG hormoon. Wanneer je vroeg test, kan je dit het best doen met ochtendurine. Deze is namelijk iets geconcentreerder dan de urine die gedurende de dag volgt.

Ik zie een heel dun streepje op de zwangerschapstest, ben ik zwanger?

Zeker! Ook een dun streepje betekent een positieve zwangerschapstest.

Vanaf welke week is een zwangerschapstest betrouwbaar?

Een zwangerschapstest is over het algemeen 99% betrouwbaar. Maar alleen als je hem goed gebruikt. Dit houdt in dat je de test pas doet als je minstens 1 dag over tijd bent.

Wat is de beste zwangerschapstest?

In principe zijn alle zwangerschapstesten goed. Hoe goedkoop of duur deze zijn, maakt geen verschil.

Een positieve zwangerschapstest, wat nu?

Eigenlijk helemaal niets, gek he! Je kunt wel direct je verloskundige bellen, maar gangbaar is dat je daar pas langs gaat wanneer je 8 weken zwanger bent. Ook hoef je niet naar de huisarts. De enige rede waarom je dat wel zou doen is voor eventueel een extra zwangerschapstest via bloedafname. Dan weet je echt zeker dat je zwanger bent.

Ik ben zwanger, moet ik mijn huisarts bellen?

Nee, dat hoeft dus niet. Wel kun je bij de huisarts een bloedtest laten doen, om zeker te zijn dat je echt zwanger bent.

Wat gebeurt er in week 4 van mijn zwangerschap?

Bij 4 weken zwangerschap vormt de vruchtzak zich rondom de blastocyste. Na het ontstaan van deze zak met vruchtwater is je baby officieel een embryo.

Deze is ongeveer 1 millimeter groot en bestaat uit drie lagen, ook wel de kiemschijf genoemd. Deze drie lagen zijn de endoderm, mesoderm en ectoderm.

De endoderm vormt de interne organen van de baby, (longen, lever en darmen). De mesoderm ontwikkelt zich tot het hart, de spieren, botten, nieren, bloedvaten en geslachtsorganen. Uit de ectoderm ontstaan de huid, het haar, de ogen en het zenuwstelsel en de zintuigen van de baby.

Bij 4 weken zwangerschap is het embryo nog erg klein is, maar de ontwikkeling van de kiemschijf is cruciaal voor de gezonde groei en ontwikkeling van de baby.

De baby krijgt zijn voeding nog via de dooierzak. Deze verdwijnt later in de zwangerschap als de placenta volledig is ontwikkeld.

Het hartje van de baby is nog niet ontwikkeld.

Jij bij 4 weken zwangerschap

Het duidelijkste zwangerschapssymptoom in deze week is toch wel dat je overtijd bent. Het kan zijn dat je nog negatief test aan het begin van deze week. Vanaf het einde van deze week is een test meer dan 99 procent betrouwbaar.

Je kunt last hebben van innestelingsbloeding. Dit kan verward worden met je menstruatie. Je borsten kunnen in dit stadium al extra gevoelig zijn en je tepels kunnen veranderen.

Je baby is nog heel erg klein, dus het is niet te zien dat je zwanger bent. Wel kun je een opgeblazen gevoel hebben kan je buik wat opgezet zijn. 

Je kunt last krijgen van krampen en winderigheid, alsof je ongesteld moet worden en het is goed mogelijk dat je alles een stuk beter ruikt en proeft.

De hormonen gieren door je lijf, waardoor je je mentaal anders kunt voelen. Heb je stemmingswisselingen? Dit is heel normaal. Bovendien kun je last hebben van vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid

De meeste zwangerschapssymptomen spelen op wanneer je 6 weken zwanger bent, maar de één is hier natuurlijk gevoeliger voor dan de ander!

Waar moet ik op letten qua voeding?

Nu je zwanger bent, is gezond eten extra belangrijk. Zo krijgen jij en je baby genoeg voedingsstoffen binnen. Hier volgen een aantal adviezen. 

Kies vooral groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten, ei en melkproducten. Kook met verse producten. Eet rauwe groente vers. Drink geen alcohol. Drink niet meer dan 2 kopjes koffie per dag. Neem geen rauwe eieren, rauwe melk en zachte kazen die van rauwe melk gemaakt zijn. Zorg dat vlees en vis goed doorbakken of gekookt zijn. Eet geen lever.

Begin zo snel mogelijk met het slikken van foliumzuur als je dat nog niet deed. 

Lees ook: alles over foliumzuur slikken voor en tijdens je zwangerschap

Ook voldoende calcium is belangrijk. Dit kan de kans op zwangerschapsvergiftiging kleiner maken.

Ook vitamine D is belangrijk voor een goede ontwikkeling van je ongeboren baby. Het advies is om iedere dag 10 mcg extra vitamine D te slikken.

Hoe groot is de kans op een miskraam eigenlijk?

Een miskraam komt veel voor, namelijk bij 1 op de 10 zwangerschappen. Ben je ouder, dan stijgt de kans op een miskraam en dat gaat best hard:

  • Jonger dan 35 jaar: 1 op 10 zwangerschappen
  • Tussen 35 en 40 jaar: 1 op de 5/6 zwangerschappen
  • Tussen 40 en 45 jaar: 1 op de 3 zwangerschappen
  • Ouder dan 45 jaar: 1 op de 2 zwangerschappen

Ik heb wat bloedverlies, wat kan dat betekenen?

Bloedverlies kan gedurende een zwangerschap heel veel betekenen. Zowel goed als slecht. Sommige vrouwen hebben bijvoorbeeld een innestelingsbloeding, dat betekent dat er een succesvolle innesteling heeft plaatsgevonden. Goed nieuws dus. 

Maar er zijn ook redenen dat een bloeding minder positief is: denk aan een afstoting van een vruchtje of de start van je menstruatie. In alle gevallen geldt: neem contact op met je huisarts als het je niet lekker zit of je het niet vertrouwt. 

Sommige vrouwen hebben gedurende het gehele eerste trimester last van bloedingen terwijl de baby wel goed groeit en ontwikkelt. Het hoeft dus zeker niet altijd slecht nieuws te zijn.

Welke verloskundige moet ik bellen?

In jouw buurt zitten wellicht meerdere verloskundige praktijken. Je mag zelf kiezen bij welke praktijk je je zult aansluiten. Een reden om voor een bepaalde verloskundige praktijk te kiezen kan zijn, omdat je goede verhalen van een verloskundige praktijk gehoord, of gewoon omdat hij dichtbij zit. 

Een andere reden kan zijn, dat de praktijk is aangesloten bij het ziekenhuis waar jij graag wilt bevallen. Dat is een fijne combinatie. 

Tot slot kun je natuurlijk altijd advies inwinnen bij je huisarts om een keuze te maken voor jouw verloskundige.

Wat moet ik doen met mijn zorgverzekering?

Verdiep je in de manier waarop je bent verzekerd. Nu je zwanger bent, zullen er veel kosten op je af komen in de komende periode. Deze zijn veelal vergoed via een basisverzekering. Maar je kunt je natuurlijk ook nog aanvullend verzekeren. Het is verstandig om dit op een rijtje te hebben. Je kunt je altijd bijverzekeren als je ontdekt dat je graag aanvullende zaken gedekt wilt hebben.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.