Snap
  • zwanger
  • 38weken
  • Kalender

38 weken zwanger

38 weken zwanger: dit zijn de meest gestelde vragen door moeders in deze week

Je bent 38 weken zwanger en dichtbij de bevalling. De meeste baby's worden tussen week 38 en week 42 geboren. De baby is nu (gemiddeld) 48 centimeter en weegt 3200 gram. Hij is voldragen en groeit niet veel meer. Wat gebeurt er allemaal in week 38 van je zwangerschap? In dit artikelen behandelen we de meest gestelde vragen

Hoe groot is de foetus?

Jouw kindje is nu 48 centimeter lang en weegt 3200 gram.

Waarmee kun je de grootte vergelijken?

De baby is qua lengte nu een grote bleekselderij… Het gewicht is wel wat hoger (gelukkig)!

Hoe ziet de baby er nu uit?

Er is al een kleur ogen te zien, alleen of deze blijvend is weet je pas na een paar weken. Als de ogen nu bruin zijn is de kans echter wel heel groot dat deze bruin blijven. Grijze of blauwe ogen kunnen zomaar nog groen of bruin worden.

Welke ontwikkeling maakt mijn baby door in week 38?

Je kindje is helemaal af en de organen zijn klaar om buiten de baarmoeder te kunnen functioneren. Klaar om geboren te worden, maar… Veel kindjes blijven nog lekker een paar weekjes zitten. Ze sparen dan een mooie reservevoorraad vetjes op zodat ze extra sterk zijn na de bevalling.

Nog ver van huis gaan of niet?

Dat is het beste door jou zelf in te schatten, zolang het goed voelt gewoon doen. Wel is het verstandig om vooruit te denken. Ga je een uurtje rijden van huis op visite, zet gewoon de vluchttas en maxicosi voor de zekerheid achterin de auto. Mocht het zover zijn en je moet richting het ziekenhuis, dan is een ritje langs huis niet meer nodig. 

Is de baby al flink wat ingedaald, ben je veel moe en heb je last van voorweeën? Dan is het wel verstandig om lekker bij huis in de buurt te blijven. Voel je in ieder geval niet verplicht naar anderen toe om ze op te zoeken. Je kunt ook altijd vragen of die vriendin die wat verder weg woont bij jou thuis komt lunchen… Dat wordt meestal wel begrepen!

Is mijn kindje voldragen nu?

Ja! Fijn hé?! Jouw kindje is helemaal ‘af’. Dat wil zeggen dat de organen zover zijn ontwikkeld dat ze buiten de baarmoeder hun functie kunnen uitvoeren. Mocht je kindje nog even lekker willen blijven zitten in je buik, dan spaart het vooral vetjes op als reserve voor na de geboorte.

Hoe herken ik dat de bevalling begint?

Soms start een bevalling met het breken van de vliezen, dat is lang niet bij iedereen. Wel is dit een heel duidelijk teken dat het begonnen is. Wanneer jouw vliezen breken check dan meteen het vruchtwater even: is het helder van kleur en smaakt het zoetig? Dan is het perfect! Is het groenig of zelfs bruin van kleur? Bel dan meteen met je verloskundige want dan heeft jouw kindje in het vruchtwater gepoept en dat kan gevaarlijk zijn. Het kindje moet dan snel geboren worden.

Dan is er nog een lastige situatie: stel je vliezen breken terwijl jouw kindje nog niet is ingedaald. Dan moet je direct op de grond gaan liggen, hulp vragen en niet meer bewegen. Dit is een niet heel veel voorkomende situatie (gelukkig) maar het is wel belangrijk dat je dit weet, mocht het je gebeuren. Op het moment dat je vliezen breken en het kindje is nog niet ingedaald kan namelijk de navelstreng naar beneden zakken en jouw kindje klemt dan de navelstreng af. Gevolg: geen voeding voor jouw kleintje. In alle gevallen is het breken van de vliezen in ieder geval hét teken dat jouw kindje binnen korte tijd geboren zal worden!

Nog een teken dat de bevalling begint is de start van ‘echte’ weeën. Dus niet de harde buiken en voorweeën waar je waarschijnlijk al een paar weken last van hebt. De echte weeën zijn weer net iets anders en hebben natuurlijk een ander doel: jouw kindje op de wereld zetten. Er zijn verschillende soorten weeën: buikweeën, rugweeën en beenweeën. Herkenning van weeën is dat ze heel zwak (als een krampje) starten en steeds heviger worden. Ook is er al vrij snel een regelmaat aan te koppelen wat bij voorweeen en harde buiken niet het geval is. Een wee duurt ongeveer één minuut. De taak aan jou is om de wee op te vangen. Hier zijn verschillende methoden voor. Denk hierbij aan het nemen van een warme douche, aannemen van verschillende houdingen of bijvoorbeeld opvangen in bad of op een bal. Zodra de weeën steeds korter op elkaar komen, neem dan contact op met je verloskundige. Het bevallen gaat dan echt beginnen!

Hoe verlicht ik rugpijn?

Op de eerste plaats is het belangrijk om op je houding te letten. Heb je na een uur op een krukje zitten last van je rug? Dan heb je de oorzaak te pakken en kun je jouw houding veranderen. Dat verlicht meteen waarschijnlijk. Verder is het belangrijk om dagelijks goed in beweging te blijven. Houd je rug soepel door wat draai oefeningen uit te voeren om de paar uur. Ook is kritisch kijken naar jouw houding belangrijk. Doordat je een grote buik hebt, is het gebruikelijk om wat met een holle te gaan staan. Dit is niet goed voor je rug. Let er daarom op dat je goed stabiel staat. In een spiegel oefenen helpt vaak al. 

Wanneer je te laat bent en de rugpijn is al ingeslagen, kun je een aantal dingen doen: Laat je masseren, zo komen de gespannen spieren in je rug lekker los. Of maak een flinke wandeling of fietstocht. Door beweging is de kans groot dat jouw pijn verlicht wordt. Mocht dit allemaal niet werken, verwarm dan de rug met een kruikje of douche. Als ook dat geen optie is, dan kun je ook nog een paracetamol pakken. Probeer pijnstilling wel echt als laatste ‘redmiddel’ te beschouwen.

Wat betekent ijzertekort?

IJzertekort, ook wel 'bloedarmoede' genoemd, komt vaak voor bij zwangere vrouwen. Het betekent dat er zich te weinig rode bloedcellen in het bloed bevinden. Hierdoor wordt er te weinig zuurstof vervoerd door je bloed met als gevolg dat je je moe, kortademig en zwak kunt voelen. Vaak kun je bij een mindere mate van bloedarmoede, dit oplossen door jouw eetpatroon aan te passen. 

Het eten van ijzerrijk voedsel als broccoli, appelstroop en noten kan helpen. Mocht het ijzertekort in hogere mate zijn, dan zijn aanvullende tabletjes noodzakelijk. Maar jouw verloskundige zal dit voor je in de gaten houden. Ook wordt er gedurende je zwangerschap meerdere keren bloed afgenomen. Dan is één van de test puntjes ook het ijzergehalte in je bloed.

Hoe leiden ze je in?

Er zijn een aantal redenen waarom een bevalling ingeleid dient te worden. De overkoepelende reden is altijd: heeft de baby het buiten de baarmoeder beter dan binnen de baarmoeder? Dan dient de bevalling in gang gezet te worden. Dit kan zijn omdat de vliezen gebroken zijn, maar de weeën op zich laten wachten of dat er sprake is van een hoge bloeddruk bij de moeder. Ook wanneer je langer dan 41 weken zwanger bent en de baby nog geen aanstalte maakt om te komen is een reden om in te leiden.

Hoe werkt dit? Er wordt gekeken of de vliezen al gebroken zijn. Mocht dit niet het geval zijn dan is stap 1 het kunstmatig breken van de vliezen. Dit gebeurt meestal in het ziekenhuis. De kans is aanwezig dat dit net het laatste zetje in de rug voor de baby is en dat de weeën starten.

Het kan zijn dat de artsen de vliezen niet kunnen breken doordat de baarmoedermond nog stug is en dicht zit. Ze kunnen dan proberen met een gel de baarmoedermond in een korte tijd te laten ‘rijpen’. Dit kan best een paar dagen duren, dus geduld is belangrijk.

Mocht het allemaal niet werken, dan kan de zwangere vrouw aan het infuus gelegd worden en kunnen er weeënstimulerende medicijnen toegediend worden.

Pijnlijke borsten, is dit normaal?

Pijnlijke borsten komen erg vaak voor bij zwangere vrouwen en zeker in het laatste stadium van de zwangerschap. Het kan te maken hebben met de melkproductie die op gang begint te komen. Dan kan er ineens een druppel of zelfs een straaltje melk over je borsten lopen! Sommige vrouwen hebben pijnlijke borsten zo rond dat de bevalling zich inzet. Maar een heel duidelijk symptoom dat de bevalling van start gaat is het niet, aangezien er gedurende de hele zwangerschap op- en af zere en lekkende borsten kunnen zijn. Normaal is het in ieder geval zeker!

Hoe weet ik of mijn vliezen gebroken zijn?

Dit merk je door een natte onderbroek/broek of zelfs een plasje op de vloer. Het kan best veel zijn ineens. Mocht je twijfelen of je niet in je broek geplaste hebt? Check dan even of het zoet of zout ruikt/smaakt. Vruchtwater is namelijk zoet water. Check ook direct of het vruchtwater mooi helder is, dat is de bedoeling. Is het vruchtwater groen of bruin van kleur? Bel dan direct met je verloskundige want dan heeft jouw kindje in het vruchtwater gepoept en moet het kindje zo snel mogelijk gehaald worden.

In welke houdingen kan ik allemaal bevallen?

In welke houding niet? Dat is helemaal aan jou. Je kunt je hierop met een bevallingscursus of yoga op hebben voorbereid of zelf doen wat goed voelt. Wel is het zo dat veel vrouwen kiezen om in liggende houding in bed te bevallen. Dit gaat meestal gepaard met vermoeidheid en uitputting. Toch kan het bevorderen om de zwaartekracht wat meer te laten meespelen en bijvoorbeeld op een baarkruk te bevallen. 

In sommige landen is het bevallen in gehurkte houding weer erg populair. Dit is voor ons ‘Nederlanders’ vaak geen optie omdat wij niet vaak op onze hurken zitten. Dan kun je dit niet lang volhouden zonder kramp. Ook bevallen op een bal komt steeds vaker voor. In ziekenhuizen zijn er zelfs een paar per afdeling beschikbaar om te gebruiken. Verder kan er in bad bevallen worden, dan speelt zwaartekracht juist geen rol.

Janskenl's avatar
9 jaar geleden

37,5 braken mijn vliezen en na ruim 26 uur was Lola er eindelijk...na een heftige bevalling....lees hem in mijn blogs :-)

3wondertjes's avatar
9 jaar geleden

Met 38.1 weken ben ik ingeleid. Met een infuus en zo werden de weeën opgewekt ik had al 3cm ontsluiting het was een zware bevalling met weer een enorme weeënstorm maar ik wou geen ruggenprik! Op den duur kon ik niet meer en vroeg ik het en was het (gelukkig) al te laat ik zat al op 8 cm en mocht heel snel gaan persen met de 1e 3x persen en de 2e 2x persen werden onze zoontjes geboren! Wat een moment en zonder kleerscheuren =D ;) en wat was het een super mooi en speciaal moment dat dochterlief haar broertjes kwam Bekijken 3 uur na de bevalling

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.